hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VİDEO | ABD Doğu Akdeniz'e mi yerleşiyor? ''Askeri iş birliği''

    KAYNAKCNN TÜRK

    ABD, daha önce Akdeniz'de Girit Adası ve Dedeağaç’a üs kurduktan sonra, bu kez de Kıbrıs Rum Kesimi üzerinden Doğu Akdeniz'e yerleşiyor. Son 1 yılda adadaki varlığını artıran Washington yönetimi, Rum Kesimi ile askeri iş birliği anlaşması imzaladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RUM KESİMİ İLE ASKERİ İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

    Amerika Birleşik Devletleri ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında uluslararası alanda mevcut ve olabilecek güvenlik endişelerine karşı savunma iş birliği anlaşması yapıldı.

    ABD'nin bu hamlesi akıllara, "ABD Doğu Akdeniz'e mi yerleşiyor?" sorusunu getirdi.

    7 Ekim'de başlayan Gazze'deki gerilim ile birlikte, ABD Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki birçok üsse askeri çıkarma yapmış, bazı üslere de kalıcı olarak konuşlanmıştı.

    VAŞİNGTON YÖNETİMİ SAVAŞLARI FIRSAT MI BİLİYOR?

    2022 yılında da ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne uyguladığı 35 yıllık ambargoyu kaldırmış ve Yunanistan ile 4 üssün kullanımı için anlaşma imzalamıştı.

    NATO'nun güney kanadını güçlendirmek isteyen ABD, Dedeağaç'a yüzlerce zırhlı konuşlandırmıştı. Yunanistan'ın Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne ise F-35 ve F-15'leri yerleştirmişti. Suda Üssü, ABD'nin Akdeniz'deki en büyük askeri üssü olarak biliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, anlaşmanın tarihi dikkatlerden kaçmadı. Çünkü imzalar Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. yılında atıldı. Anlaşma ile birlikte, ABD'nin bölgedeki askeri gücü artmış oluyor.


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow