hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB ülkeleri, ortak bir göç politikasını oylamak üzere bir araya geliyor

    AB ülkeleri, ortak bir göç politikasını oylamak üzere bir araya geliyor
    expand
    KAYNAKFoto: Arşiv

    Avrupa Komisyonu tarafından 2020 yılı eylül ayında sunulan "Yeni Göç ve İltica Paktı" perşembe günü Avrupa Birliği ülkelerinin içişleri bakanları tarafından oylanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği ülkelerinin mülteci ve göçmenleri ağırlama sorumluluğunu nasıl paylaşacakları konusunda bu hafta içinde anlaşmaya varmaları bekleniyor.

    Ülkeler, defalarca girişimde bulunulmasına rağmen yıllardır ortak bir çözüm bulunamayan göç politikasında uzun zamandır beklenen bir atılımın eşiğinde olabilir.

    27 üye ülkenin içişleri bakanları perşembe günü, sığınmacıların yeniden yerleştirilmesine ilişkin yeni kurallar belirleyen bir mevzuatı oylamak için bir araya gelecek.

    İçişlerinden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Ylva Johansson söz konusu toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Perşembe günü önemli bir atılım gerçekleştirme şansımız çok büyük." şeklinde konuştu.

    "Bu meselede kazananlar ve kaybedenler olmadığını" belirten Johansson "Göçü insancıl ama kısıtlayıcı bir şekilde yönetmek için ortak bir yaklaşım üzerinde anlaşırsak hepimiz kazanacağız çünkü göçü hep birlikte düzenli bir şekilde yönetebileceğiz." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Euronews Türkçe'nin haberine göre Perşembe günü masada, 2020 yılı eylül ayında Avrupa Komisyonu tarafından sunulan "Yeni Göç ve İltica Paktı" olacak.

    Göç politikasının çeşitli yönlerini bir araya getiren bu pakt, mevcut geçici kriz yönetimi politikasını kalıcı ve öngörülebilir bir kurallar kitabıyla ikame etmeyi amaçlıyor. 

    Yeni Göç ve İltica Paktı, üye devletlere göçün nasıl yönetileceğine dair üç seçeneğin sunulacağı bir "zorunlu dayanışma" sistemi öngörüyor. 

    Sunulan seçeneklerse şunları içeriyor:

    -Belli sayıda sığınmacıyı kabul etmek.

    -Reddedilen başvuru sahiplerinin menşe ülkelerine geri gönderilmesi için ödeme yapmak.

    -Altyapı ve ulaşım gibi "operasyonel tedbirlerin" finanse edilmesi.

    -Bu dayanışma mekanizması, iltica prosedürlerine ilişkin yeni kurallarla birlikte oylamaya sunulacak.

    Oylama sonucunun olumlu olması halinde üye devletler, mevzuatı önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerden önce tamamlamak için Avrupa Parlamentosu ile müzakerelere başlayabilecek.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow