hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB dönem başkanlığı Macaristan’a geçti… Türkiye ile stratejik ilişkiler güçlendirilecek!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Macaristan, Avrupa Birliği dönem başkanlığını 6 aylığına devraldı. Programında Türkiye’ye geniş yer ayıran Macaristan, stratejik ilişkilerin güçlendirilmesi vurgusu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Macaristan Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını Belçika’dan devraldı. Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında 6 ayda bir dönüşümlü üstlenilen dönem başkanlığı, 1 Ocak 2025'e kadar Macaristan tarafından yürütülecek. Macaristan önceliklerini, tutarlı ve liyakate dayalı genişleme politikası, yasa dışı göçün önlenmesi, Avrupa savunma politikasının güçlendirilmesi, üye ülkeler arasında uyum politikasının geleceğinin şekillendirilmesi olarak duyurdu.

    Macaristan hükümeti son yıllarda AB’nin önemli kararlarını engelleme veya geciktirmek için yürüttüğü politika nedeniyle diğer ülkelerle ters düşüyor. Ukrayna'daki savaş, Rusya ve Çin ile ilişkiler gibi konularda diğer çoğu liderin görüşlerine karşı çıkıyor.

    Son dönemde Türkiye’yle kurduğu olumlu ikili ilişkiler dikkatlerden kaçmayan Macaristan bu olumlu tabloyu altı aylık dönem başkanlığı programına da yansıttı.

    Macaristan’ın programında, Türkiye’nin enerji güvenliği, genel bölgesel güvenlik ve yasadışı göçle mücadele gibi pek çok alanda AB’nin vazgeçilmez ortağı olduğu vurgulandı ve "Türkiye’nin aday ülke statüsüne ilişkin olarak AB-Türkiye siyasi diyaloğunu ilerletmeye çalışacaktır” denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow