hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    40 yıl önce dünyanın kilitlendiği olay: Entebbe operasyonu! Netanyahu kardeşini kaybetmişti…

    40 yıl önce dünyanın kilitlendiği olay: Entebbe operasyonu Netanyahu kardeşini kaybetmişti…
    expand

    İran’da gerçekleşen Haniye suikastı ve Lübnan’da 17-18 Eylül’de çağrı cihazları ile telsizlerin patlaması olaylarından sonra gözler İsrail’in istihbarat teşkilatına çevrildi. Resmi adı İstihbarat ve Özel Harekat Enstititüsü olan MOSSAD’a atfedilen saldırılar, istihbarat örgütünün geçmiş operasyonlarını da yeniden gündeme getirdi. Bunların arasında en dikkat çekici olan ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kardeşi -Yonatan Netanyahu’nun hayatını kaybettiği Entebbe Operasyonu…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamas'ın eski Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'ye yönelik İran'da gerçekleşen suikast ve Lübnan'da  çağrı cihazları ile telsizlerin patlaması olaylarından sonra gözler saldırıların arkasında olduğu iddia edilen MOSSAD'a çevrildi. 

    Söz konusu gelişmeler MOSSAD'a atfedilen geçmiş operasyonları da yeniden akıllara getirdi. Bunlar arasında 1976 yılında gerçekleşen Entebbe Operasyonu yer alıyor.

    Mossad istihbarat sağlarken, İsrail ordusu operasyonu yürüttü.

    Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden iki kişi, Alman iki kişiyle birlikte, Paris'e giden bir uçağı kaçırıp Uganda'ya yönlendirdi. Yolcuları ve mürettebatı Entebbe Havaalanı'nda rehin tuttular.

    İsrail komandoları havaalanına baskın düzenledi ve kalan 100 İsrailli ve Yahudi rehineyi kurtardı.

    Bu olayda üç rehine, uçağı kaçıranlar, birkaç Ugandalı asker ve İsrail'in şu anki Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kardeşi Yonatan Netanyahu hayatını kaybetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow