hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'in Lübnan'a saldırılarında yüzlerce can kaybı! Hizbullah ile gerilimde SON DAKİKA gelişmeler: Binlerce kişi yollara düştü...

    İsrailin Lübnana saldırılarında yüzlerce can kaybı Hizbullah ile gerilimde SON DAKİKA gelişmeler: Binlerce kişi yollara düştü...
    expand

    Lübnan'daki telsiz ve çağrı cihazı patlamalarının ardından, Hizbullah-İsrail gerilimi en üst seviyeye çıktı. İsrail ordusu, sabah Lübnan'a güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 35’i çocuk, 58’i kadın 492 kişinin öldüğünü, 1645 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ateş hattına dönen bölgelerdeki siviller ise yollara düştü. İşte İsrail-Hizbullah geriliminde son dakika sıcak gelişmeler...

    İrlanda Başbakanı Harris, İsrail'in uluslararası hukuku yine hiçe saydığını belirtti

    İrlanda Başbakanı Simon Harris, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına ilişkin, "Ne yazık ki uluslararası hukukun çiğnenmesi ve sivillerin korunmasına yönelik angajman kuralları hiçe sayılarak bir kez daha bütünüyle göz ardı ediliyor." dedi.

    Harris, CNN International televizyonundan Cristiane Amanpour'a verdiği röportajda, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarının "olağanüstü tehlikeli bir duruma yol açtığı" değerlendirmesinde bulundu.

    İrlanda Başbakanı Harris, "Orta Doğu'daki savaş açısından potansiyel olarak yıkıcı ikinci bir cephenin açıldığını gördük." ifadesini kullandı.

    Bu saldırılarda Lübnan'daki sivillerin hedef alındığını vurgulayan Harris, "Burada terörizme karşı hedefe yönelik bir yanıt görmüyoruz." diye konuştu.

    İsrail'in Lübnan'daki saldırılarında ölenler arasında çocukların olduğuna ve çok sayıda kişinin de yaralandığına işaret eden Harris, "Dolayısıyla ne yazık ki uluslararası hukukun çiğnenmesi ve sivillerin korunmasına yönelik angajman kuralları hiçe sayılarak bir kez daha bütünüyle göz ardı ediliyor." dedi.

     

    "Gerilimin tırmandığı bir ortamda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bir araya geleceğiz"

    Harris, Lübnan'daki İrlandalı barış gücü askerlerinin güvende olduğunu ancak kendilerini savunma ve koruma kabiliyetine sahip olmayan siviller konusunda endişe duyduğunu dile getirdi.

    İrlanda Başbakanı, "Bu hafta burada Birleşmiş Milletlerde (BM) gerilimi azaltmayı konuşuyor olmamız gerekirken bunun yerine gerilimin tırmandığı bir ortamda BM Genel Kurulu'nda bir araya geleceğiz." ifadesini kullandı.

    Hizbullah-İran-İsrail üçgeninde ABD’nin kâbus senaryosu

    7 Ekim sonrası Hizbullah-İsrail arasında başlayan saldırılar, Lübnan’daki telsiz ve çağrı cihazı patlamalarının ardından zirve noktaya ulaştı. Orta Doğu’da tam kapsamlı bir savaş endişesi sürerken, çatışmalar gittikçe şiddetlendi ve dün İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarında 492 kişi hayatını kaybetti.


    İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, dünkü açıklamasında İsrail'i Orta Doğu'da daha kapsamlı bir savaş arayışında olmakla suçladı ve Tahran’ı bu savaşa çekmek için “tuzak” kurduğunu söyledi.


    "Savaş istemiyoruz," diyen Pezeşkiyan, “Herkesi savaşa sürüklemek, bölgeyi istikrarsızlaştırmak isteyen İsrail'dir. … Bizi istemediğimiz bir noktaya sürüklüyorlar.” ifadelerini kullandı.


    ABD, ne İsrail'in ne de Hizbullah'ın tam kapsamlı bir savaşa girmek istediğini düşünüyor; ancak CNN International’a konuşan ABD yetkililerine göre, Washington’un asıl endişesi, Hizbullah’ın önemli destekçisi olan İran’ın bu savaşa dahil olma olasılığı.

    Netanyahu’dan Lübnan halkına: Bu uyarıyı ciddiye alın ve evlerinizi terk edin

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün bir video mesaj yayınlayarak mevcut durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Netanyahu, Lübnan’daki sivillerden evlerini terk etmelerini istedi. Açıklamada, “Lübnan halkına bir mesajım var: İsrail'in savaşı sizinle değil. Hizbullah ile. Çok uzun zamandır Hizbullah sizi insan kalkanı olarak kullanıyor. Oturma odalarınıza roketler ve garajınıza füzeler yerleştirdi .Bu sabahtan itibaren, IDF sizi tehlikeden uzak durmanız konusunda uyardı. Sizi bu uyarıyı ciddiye almaya çağırıyorum. Hizbullah'ın sizin ve sevdiklerinizin hayatlarını tehlikeye atmasına izin vermeyin. Hizbullah'ın Lübnan'ı tehlikeye atmasına izin vermeyin. Lütfen, şimdi tehlikenin yolundan çekilin. Operasyonumuz bittiğinde, evlerinize güvenle geri dönebilirsiniz” dedi.
     
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Eski Lübnan Başbakanı Hariri'den, ülkenin güneyindeki halka destek olma çağrısı

     Eski Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, ülkenin güneyindeki halka destek olma çağrısında bulundu.

    X sosyal medya hesabından açıklama yapan Hariri, Lübnan tarihinin bu aşamasında ulusal dayanışmanın ahlaki ve siyasi bir görev olduğunu belirtti.

    Hariri, "Güneyde, Beka ve banliyölerdeki halkımız, Lübnanlılara emanettir, onları desteklemek her türlü düşünceden önceliklidir." ifadesini kullandı.

    Öte yandan, Lübnan haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, Adalet Bakanı Henry el-Huri ve Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Suheyl Abbud, ülkenin içinde bulunduğu istisnai koşullar nedeniyle, bugün, ülkedeki adalet sarayları, mahkemeler ve adli departmanlardaki yargı faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

    Analiz: 'Saldırı karadan sürebilir'

    BBC'nin Uluslararası Editörü Jeremy Bowen'ın analizine göre, İsrail'in Lübnan'ın güneyine havadan başlayan saldırları kara harekatıyla devam edebilir:

    "İsrail ordusu 23 Eylül sabahı basın brifinginde savaşla ilgili, Hamas'ı yok etmek ve rehinelerine ülkelerine geri götürmek hedeflerine, İsrail'in kuzeyinde yerlerinden edilen 60 binden fazla İsrailli'nin evlerine dönüşünü ekledi.

    "İsrail hava kuvvetlerinin bölgeyi hedef alması nedeniyle Lübnan tarafında evlerini terk etmek zorunda kalan insanların sayısı bunun neredeyse iki katı.

    "İsrail ordusu sözcüsü havadan saldırının devam edeceğini söyledi ancak sınır bölgelerindeki Hizbullah altyapısının yok edilmesi ve güçlerinin geri püskürtülmesinden de bahsetti.

    "Bunun ordunun havadan kolaylıkla yapabileceği bir şey olduğunu düşünmüyorum.

    "İsrail'in geçmişteki Lübnan işgalleri onlar açısından genellikle mutlu sonla bitmedi.

    "İşgaller beklendiği gibi gitmedi ve İsrail için stratejik olarak büyük değişiklikler sağlayacağı tahmin edilse de geçmişte onları, kuzeyde güvenliğin sağlanması açısında daha büyük bir karmaşaya sürükledi."

    BİNLERCE KİŞİ YOLLARA DÜŞTÜ

    İsrail'in yoğun saldırıları nedeniyle Lübnan'ın güneyinden kuzeyine kaçış devam ediyor. Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, ülkenin güneyindeki Zehrani bölgesinden Sayda yönünde göç nedeniyle yollarda benzeri görülmemiş trafik yoğunluğu yaşanıyor. Araçlarında yolların açılmasını bekleyen Lübnanlılar, güvenlik güçlerinden trafiğin açılması için müdahale etmelerini istedi.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İSRAİL'DEN LÜBNAN'A YOĞUN BOMBARDIMAN: 492 ÖLÜ

    İsrail dünden bu yana Lübnan'da 1.300 hedefi vurduğunu açıkladı. Saldırılar, ülkede 1975-90 iç savaşının sona ermesinden bu yana günlük en yüksek can kaybı rakamına ulaşılmasına neden oldu. Lübnan Sağlık Bakanlığı can kaybının 492'ye ulaştığını, yaralı sayısının da 1645'e çıktığını duyurdu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow