21. yüzyılın en yıkıcı 5 depremi
Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından dünyanın gözü Türkiye'ye çevrildi. Yalnız Türkiye'de can kaybı sayısı 3.500'ü aşarken kilometrelerce uzaktaki Suriye'de de 1.600'e ulaştı. Yaşanan afetin vahşeti akıllara dünyada meydana gelen büyük depremleri getirdi...
Türkiye'yi vuran deprem, 3.500'den fazla insanı ölümüne neden oldu ve komşu Suriye'deki can kayıpları da 1.600'e ulaştı. Yaralı sayısı on binlerle ifade edilirken depremden etkilenen sayısı ise iki ülkede toplam 20 milyonu geçiyor.
Türkiye, merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan olan 7,7'lik ve 7,6'lık depremlerle sarsıldı. Deprem 10 ili etkileyen deprem dünyanın en büyük felaketleri arasına girdi...
İşte 21. yüzyılın en büyük 5 depremi
2004: HİNT OKYANUSU DEHŞETİ
2000'lerin başında bir dizi yıkıcı deprem yaşandı. Aralık 2004'te, şimdiye kadar kaydedilen en güçlü üçüncü deprem olan 9.3 büyüklüğünde bir deprem, Endonezya'nın batı kıyısının hemen açıklarında bir merkez üssü ile vurdu.
Sarsıntı, Hint Okyanusu kıyılarındaki toplulukları harap eden, 14 ülkede toplam 227.898 kişiyi öldüren ve böylece tarihte kaydedilen en ölümcül doğal afet olan 30 metre yüksekliğinde dev bir tsunamiye neden oldu. Büyük ölü sayısına ek olarak, Endonezya'nın Aceh ve Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletleri gibi kıyı bölgelerinde altyapı yok edildi ve ekonomik faaliyet kesintiye uğradı. Deprem o kadar güçlüydü ki, Alaska kadar uzaktaki daha küçük sismik olayları bile tetikledi.
2005: Keşmir depremi
Ekim 2005'te, Pakistan tarafından yönetilen Keşmir bölgesinin batı kesiminde ve Hindistan yönetimindeki Jammu ve Keşmir bölgelerinin bazı bölgelerinde 7,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet 86.000 kişinin hayatına mal oldu ve milyonlarca kişi yerinden edilirken çok sayıda kişi yaralandı. Felaket, Güney Asya'daki en ölümcül felaket olarak kabul ediliyor.
2008: 'BÜYÜK SİCHUAN DEPREMİ'
Mayıs 2008'de, Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletini güçlü bir deprem vurdu. 8.0 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 200.000 toprak kayması da dahil olmak üzere şimdiye kadar kaydedilen en fazla sayıda jeolojik tehlikeye neden oldu. Pekin ve Şangay kadar uzakta olduğu kadar Tayland ve Vietnam'da da hissedildi.
Afet 80.000'den fazla can aldı ve yaklaşık 5 milyon insanı evsiz bırakarak 1976'dan beri Çin'deki en ölümcül deprem oldu.
2010: KARAYİPLER'DE FELAKET
Ocak 2010'da, Karayip ada ülkesi Haiti'yi 7.0 büyüklüğünde bir deprem vurdu. Depremin merkez üssü, Port-au-Prince'in başkentine sadece 25 km uzaklıktaki Leogane kasabası yakınlarında bulunuyordu.
Depremin neden olduğu artçı şoklar yaklaşık iki hafta sürdü ve 4,5 veya daha büyük en az 52 küçük sarsıntıyı içeriyordu. Afet yaklaşık 3 milyon insanı etkiledi. Haiti hükümeti ayrıca felaketin yaklaşık 220.000 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Yaklaşık 250.000 konut ve 30.000 ticari bina yıkılırken, Port-au-Prince ve diğer birkaç şehirde büyük hasar meydana geldi.
2011: ÇERNOBİL'DEN BU YANA EN KÖTÜSÜ
Mart 2011'de, Japonya'nın yaklaşık 72 km doğusunda, Pasifik Okyanusu'nda merkez üssü olan bir deniz altı mega fırtınası meydana geldi. 9.1 büyüklüğünde olan deprem, 21. yüzyılın en güçlü ikinci depremi ve 1900'de modern kayıt tutma uygulamalarının kurulmasından bu yana kaydedilen en büyük dördüncü depremdi.
Deprem 19.700'den fazla insanın hayatına mal oldu ve yüz binlerce insanı evlerinden zorladı. Depremin neden olduğu bir tsunami, 1986'daki Çernobil'den bu yana en kötü nükleer felaket olarak tanımlanan Fukushima nükleer santral felaketine yol açtı. bitki. Fukuşima fabrikasının 20 km'lik yarıçapındaki sakinler tahliye edildi. Dünya Bankası'na göre, olayın tahmini ekonomik zararı 235 milyar doları buldu ve bu da onu tarihteki en maliyetli felaket haline getirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı