hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Medd-İ Muttasıl Nedir? Medd-İ Muttasıl Örnekleri Nelerdir?

    Medd-İ Muttasıl Nedir Medd-İ Muttasıl Örnekleri Nelerdir
    expand

    Medd-i muttasıl, bitişik medd (kelime) anlamına gelmektedir. Harf-i med ve sebeb-i med aynı kelimede yan yana geldiği için bu isim verilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Medd-i Muttasıl Nedir?

    Medd-i muttasıl kelime anlamı olarak bitişik uzatma anlamına gelen bir kelimedir. Kısaca söylemek gerekirse harf-i med ve sebeb-i med aynı kelimede olursa buna medd-i muttasıl denir. Harf-i medden eğer biri bulunur harf-i medden sonra sebeb-i medde hemze olur ve ikisi de bir kelimede yer alırsa bu da medd-i muttasıl olur.

    Medd-i muttasılın dört elif miktarı kadar uzatılması vaciptir. Dört elif miktarını hesaplamak için elinizi masaya koyabilir ve dört parmağınızı indirip geri koyabilirsiniz. Dört elif miktarı süre olarak yaklaşık 4-5 saniyeye denk gelmektedir.

    Medd-i Muttasıl Örnekleri Nelerdir?

    جَاۤءَ جِىۤءَ يَشَاۤءُ اُولَۤئِكَ örneğinde جاء söylerken harfi med olan elif sonrasında sebebi medden kırık hemze geldiğinden ve aynı kelime içinde bulunduğundan meddi muttasıl olmuştur. Med harfinden sonra sebebi med olan hemze de aynı kelimede bulunursa ortaya çıkan medde medd-i muttasıl adı verilir. Medd-i muttasılı en az iki elif çekerek okumak vacip olur. İki ile beş elif arasında çekilerek okunması da caiz kabul edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    جَاءَ medd-i muttasıl olarak kabul edilir. Çünkü cimi çeken harf-i medden elif vardır ve sebeb-i meddende de hemze vardır. İkisi beraber aynı kelimede yan yana olduğundan medd-i muttasıl ortaya çıkmıştır.

    Medd-i Muttasıl Hükmü Nedir?

    Medd-i muttasıl vaciptir yani tecvid hükmü vaciptir. Medd-i muttasılı uzatmak gerekir ve tüm kıraat imamları uzatırlar. Medd-i muttasıl, imam Asıl Kıraati ile Hafs rivayetinde yalnızca dört elif miktarı kadar uzatılmaktadır.

    Vakıf yapıldığında da bazı durumlarda arız ile muttasıl aynı kelimeden oluşabilir. Bu durumda da kuvvetli olan yani vacip olan muttasıl arıza tercih edilmelidir. Medd-i muttasılın uzatılması vaciptir ve en az iki elif uzatılması gerekir. 

    Bitişik Med (Medd-i Muttasıl)

    Eğer med harfinden sonra sebeb-i med olarak görülen hemzen aynı kelimede olursa buna medd-i muttasıl denir. Medd-i muttasılın en az iki elif kadar çekilmesi vaciptir. İki elif ile beş elif miktarı kadar çekilerek okunması ise caiz olarak kabul edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Medd-i muttasıl bitişik uzatma anlamına gelir. Harfi medden sonra sebebi medden kırık gamze gelirse ve ikisi de aynı kelimede olursa bu durumda meddi muttasıl ortaya çıkar. Bunun dört elif miktarı kadar uzatılması gerekir. Dört elif miktarı da yaklaşık olarak 4-5 saniyelik bir süreye denk gelir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow