hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meridyen Nedir, Meridyenlerin Özellikleri Nelerdir? Meridyenler Kaç Tanedir?

    Meridyen Nedir, Meridyenlerin Özellikleri Nelerdir Meridyenler Kaç Tanedir
    expand

    Ekvatoru dik olarak kestiği ve kuzey ile güney kutup noktalarından geçerek dünyayı çevrelediği varsayılan daire şekli meridyen olarak ifade edilir. Aynı zamanda gökküre üzerindeki hayali çizgi olarak da anlatmak mümkün.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya üzerinde gerçekleşen mevsim olayları ya da konum ile beraber birçok açı noktasında önemli bir yere sahiptir. Aynı boylama sahip noktaların birleşmesi ile yarım daire şeklinde varsayımsal çizgi olarak da tanımlanır. Sağlamış olduğu özellikler ve dünya yüzeyindeki etkisi üzerinden, meridyen önemli bir yere sahiptir.

    Meridyen Nedir?

    Kısaca ekvatoru dik olarak kesen, kuzey ile güney kutuplarından geçecek dünyayı çevrelediği düşünülen çizgi meridyen olarak bilinmektedir. Dünya üzerinde bulunan aynı boylara sahip noktaların kesişme noktası üzerinden birleşmesi olarak da anlatmak mümkün.

    Mevsim olayları ya da konum ile birçok farklı konu üzerinden önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek gerekir. Hayali bir çember olarak öne çıkar ve gökküreyi baştan sona, boydan boya çevreler. Meridyen aynı zamanda boylam olarak ifade edilir ve adından da anlaşılacağı üzere güney ve kuzey kutbu eşliğinde boydan çevreler.

    Meridyenlerin Özellikleri Nelerdir?

    Farklı özellikleri ile öne çıkan meridyen aynı zamanda boylam olarak ifade edilmektedir. Bu hayali çizgi güney ve kuzey kutbu doğrultusunda kesişen çizgilerden ibarettir. Fakat bu çizgiler sağlamış olduğu özellikleri doğrusunda konumu ya da mevsimsel yapılar eşliğinde önemli bir yer taşır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Her meridyenin boyu birbirine eşittir.

     - Ekvatordan bakıldığı zaman meridyenlerin arasındaki mesafe 111 kilometredir.

     - Bütün meridyen çizgileri Kutup ve Güney üzerinden ortak kesişme noktasına denk gelir.

     - İki meridyen arasında bulunan yerel saat farkı 4 dakikadır.

     - Meridyen ayrıca dünyayı çepeçevre sarar.

     - İngiltere'de yer alan Londra'nın Greenwich gözlem evinden geçen meridyen başlangıç meridyeni olarak bilinir.

    Bu gibi farklı özellikleri ile birlikte meridyen günlük yaşamda birçok farklı amaç altında kullanılır. Dünyayı çevreleyen ve saran hayali bir çizgi olarak öne çıkan meridyen, konum üzerinden yaygın olarak kullanılır.

    Meridyenler Kaç Tanedir?

    Toplamda 360 tane meridyen olduğunu ifade etmek mümkün. Bunlar 179 tane batıda ve 179 tane doğu olmak suretiyle, Tam karşısında 180 meridyen ile beraber 360 meridyen ortaya çıkar. Birbirine paralel olarak kuzey ve güney kutup üzerinden dünyayı çevreleyen bir yapıya sahiptir.

    Böylece doğu ve batı üzerinden dünyanın Kuzey ve Güney kutuplarında birleşir. Aralarındaki en geniş mesafe ise Ekvator üzerinden geçtiği kısımdır. Birçok farklı açıdan kullanılan ve önemli yere sahip olan boylam çizgisidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow