hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakır Kullanım Alanları Nelerdir? Bakırın Özellikleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?

    Bakır Kullanım Alanları Nelerdir Bakırın Özellikleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır
    expand

    Dünyada birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok maden çeşidi bulunmaktadır. Bu madenlerden birisi de bakırdır. Bakır IB geçiş grubunda yer almakta ve nerede kullanıldığı merak edilmektedir. İnsanların ilk tanıştığı maden çeşitlerinden olan bakırı geçmiş tarihlerde kullanılmaya başlanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Bakır Kullanım Alanları Nelerdir?

     Bakır madeni hayatımızın her alanında kullanılan bir maden çeşididir. Günlük hayatta pek çoğumuz dolaylı veya doğrudan bu maden ile karşılaşmaktayız. Bakır hem fiziksel hem de kimyasal özellikleri bakımından önemli maden çeşitlerindendir. En çok kullanıldığı alan ise enerji sektörüdür. Enerji sektörü ile birlikte bakır elektronik, elektrik, sanayi, ulaşım, inşaat, endüstriyel sektörlerde de kullanılmaktadır.

     Bakır sahip olduğu özellikler bakımından farklı pek çok sektörde kullanılmaktadır. En önemli özelliği paslanmaz bir yapıya sahip olmasıdır. Bu sebeple de dış kaplamalarda bakır sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca metalurji ve bronz üretiminde bakırın çok önemli bir yeri bulunmaktadır.

     Bakır bunlar dışında enerji üretim kaynakları, enerji tasarrufu, jeneratör ve motorlarda da sıklıkla kullanılır. Bunların yanı sıra telekomünikasyon sektöründe de bakırın önemli bir yeri bulunmaktadır. Günümüzde herkesin bildiği internet için ADSL ve HDSL kablolarında bakırın kullanıldığı bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bakırın Özellikleri Nelerdir?

     Bakır en eski madenlerden birisidir. Kırmızı ve kahverengi bir görüntüsü olan bakır metal bir madendir. Özellikleri arasında yüksek elektrik ve ısı iletkenliği bulunmaktadır. Bakır atmosferik ortamlarda dayanıklı bir metal türü olarak bilinmektedir. Ayrıca bakırın mukavemeti oldukça düşüktür. Döküm ve kaynak kabiliyeti iyi olmayan bakır soğuk bir şekilde şekillendirilmektedir. Bunun nedeni ise kübik yüzey merkezli kristal bir yapısının olmasıdır.

     Elektriği en iyi ileten element gümüş olarak bilinmektedir. Gümüşten sonra gelen maden ise bakırdır. Bakır bu özelliği sebebiyle endüstriyel olarak önemli elementler arasında bulunmaktadır. Bakır elementinin diğer önemli özelliği ise pirinç ve bronz gibi alaşımların yapımında yararı bulunmasıdır.

     Bakırın kimyasal özelliklerine bakıldığında ise periyodik cetvelde CU simgesi ile gösterildiği görülmektedir. Atom numarası 19 olan bakırın atom ağırlığı ise 63,54 olmaktadır. Bakırın yoğunluğu 8,92 gr/cm3 olmaktadır. Tabiatta sülfürlü, oksitli ve kompleks halde yer almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bakır Nerelerde Kullanılır?

     Bakır hayatımızın her alanında karşılaştığımız elementlerden birisidir. Bakırın vazgeçilmez olmasının sebebi fiziksel ve kimyasal özellikleridir. Bu nedenle her sektörde kullanılmaktadır. Bakır ulaşım, endüstriyel, elektrik ve elektronik gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Ayrıca bakır kimya, kuyumculuk ve boya sanayi sektörlerinde de kullanılmaktadır.

     Soğuk hava makine ve teçhizatında, paslanmaz özelliği bulunmasından dolay nakliye hizmetlerinde ve dış kaplamalarda bakır elementi kullanılmaktadır. Bunlar dışında kaynak işlerinde ve bronz üretiminde de kullanılmaktadır.

     Bakırın sahip olduğu özellikler sebebiyle kullanım alanları oldukça geniştir. Bu nedenle bakır hayatımızın her alanında olan çok önemli bir elementtir. Kısaca teknolojinin gelişmesi ile bakırın kullanım alanları da genişlemeye başlamıştır. Bu nedenle hayatımızda vazgeçilmez bir konumda yer almaktadır.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow