Polistiren Kullanım Alanları Nelerdir? Polistirenin Özellikleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?
Günlük hayatta pek çok malzeme ve eşyanın yapımında kullanılan maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin başında da Polistiren gelmektedir. Polistiren sıvı formda olan bir petrokimyasal olarak ifade edilmektedir. Polistiren yapı itibariyle sert ya da köpüklü olabilmektedir. Çok yönlü kullanım alanına sahip olan bu madde şeffaf bir görünüme sahip olmakla birlikte renklendirici katılması suretiyle renkli de olabilmektedir. Günümüzdeki pek çok ambalajın hammaddesi polistiren olmaktadır.
Polistiren Kullanım Alanları Nelerdir?
Polistiren kullanım alanı oldukça fazla olan plastik bir madde olarak belirtilmektedir. Bu madde gıda ambalajı ve laboratuvar malzemeleri başta olmak üzere pek çok alanda kullanılabilmektedir. Şeffaf bir renge sahip olan polistiren çeşitli renklendiriciler ve katkı maddeleri ile birleştirildiği zaman elektronik aletler, otomobil parçaları, oyuncaklar, bahçe malzeme ve ekipmanları için kullanılmaktadır. Polistiren ayrıca köpük malzemesi haline getirilerek ısı yalıtım ve yastıklama alanlarında da kullanılmaktadır. Çeşitli kullanım alanına sahip olan polistiren maddesinin yaygın olarak kullanıldığı alanlar ise şu şekilde olmaktadır:
- Gösterge panelleri
- Yiyecek ve içecek ambalajları
- Sörf tahtaları yapımında
- Ev ve cihazların yalıtımında
- Yol kenarı stabilizasyon sistemleri yapımında
- Levha ve film yapımında
- Kağıt ve kumaş kaplamalarda
- Televizyon ve radyo imalatında
- Batarya yapımında
- Aydınlatma sistemlerinin yapımında
- Eşya yapımında
- Beyaz eşyaların yapımında
- Soğutma sistemlerinde
- Boru ve benzeri plastik malzeme yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Polistirenin Özellikleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?
Çeşitli kullanım alanı olan polistiren maddesi bir termoplastik türü olarak ifade edilmektedir. Bu madde işlenme şekline göre köpük kristal ve antişok olarak belirtilmektedir. İşlenmesi son derece basit olan polistiren maddesi ergonomik olması nedeniyle her sektörde sıklıkla kullanılmaktadır. Polistiren maddesi katı ve köpük formlarında topuz, döşeme, gösterge panelleri, enerji emici kapı panalleri, ses sönüleme köpüğü ve daha pek çok otomobil parçasının yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Köpük formdaki polistiren çocuk koruyucu koltukların yapımında da sıklıkla kullanılmaktadır. Bu madde konut, bilgisayar, televizyon ekipmanlarında kombinasyonun gerekli olduğu her türlü alanda kullanılmaktadır.
Polistiren maddesi gıda ürünlerini uzun süre taze tuttuğu için maliyeti yüksek diğer ürünlere göre düşük maliyeti ile daha çok tercih edilmektedir. Polistiren beton yapıların duvarları ve çatıları, buzdolapları, derin dondurucu ve endüstriyel alanda kullanılan soğuk hava depoları gibi birçok alanda iyi derecede ısı yalıtımı sağlamaktadır. Bu madde su hasarlarına karşı dayanıklılık göstermektedir.
Polistiren başta tıbbi cihazlar olmak üzere tıbbi uygulamalarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu madde tüketicilerin satın aldıkları malzemeleri korumak için de kullanılmaktadır. CD ve DVD kutularında, nakliye alanında ambalaj olarak, gıda ambalajında, et ve kümes hayvanları tepsileri ve yumurta kartonlarının ham maddesi olmaktadır. Bu malzemelerin hasara ve bozulmaya karşı daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması amacıyla kullanılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
REGAİP KANDİLİ ANLAMI, ÖNEMİ VE FAZİLETİ: Regaip Kandili gecesinde ne olmuş?
Kilosu 4 bin 500, Bardağı 100 Lira! Isınmak İçin İçiyorlar Ama Sindirimi de Kolaylaştırıyor!
BUGÜN KANDİL Mİ, 2 OCAK NE KANDİLİ? Regaip Kandili bugün mü? Diyanet kandil tarihleri takvimi 2025
Gribe Karşı Şifa Deposu 3 Çorba... Hem İçinizi Isıtacak, Hem Hastalıktan Koruyacak... Sebze, Sütlü Ve Sirkeli Sarımsaklı Çorba Tarifi
Şampuan yerine bunu kullanıyorlar! Cilt ve saç sağlığına birebir; Bıttım sabunu... Kilosu 700 liradan satılıyor