hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Üniversiteli iş bulacak diye bir kural yok"

    Üniversiteli iş bulacak diye bir kural yok
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizde ne yazık ki üniversiteye yerleşen öğrenci hayatının artık garanti altına alındığına inanıyor. Dünyanın hiçbir yerinde her üniversite mezunu işe yerleşir diye kural yok" dedi.

    Erdoğan, “Kaptan Arif Bayraktar” gemisinin Tuzla’daki TORGEM Tersanesi’nde gerçekleştirilen teslim töreninde yaptığı konuşmada, Yunus Emre’nin “İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsen, ya nice okumaktır” dizelerini hatırlattı.

    Erdoğan, “Bir diplomanın peşinden koşturanlar, gün gelir o resmi belgeyi elde ederler, ama bilginin peşinden koşanlar, diplomanın, o resmi belgenin çok çok ötesinde eşsiz bir zenginliğin de sahibi olurlar, arif olmaları halinde. Bizde ne yazık ki üniversite sınavını kazanan, bir bölüme yerleşen öğrenci, o andan itibaren her şeyin bittiğine ve hayatının artık garanti altına alındığına inanıyor. Mezun olup iş başvurusu yaptığında ise okuldaki 4-5 yılını iyi değerlendiremediğini anlıyor, fakat ne yazık ki geç kalmış oluyor. Evet, diploma var ama dil biliyor mu? Hayır. Bilgisayar kullanıyor mu? Hayır. Türkiye’nin meselelerine, küresel meselelere vakıf mı? Hayır. Mezun olduğu bölümle ilgili tecrübe edinmiş mi? Hayır... Ben, ’Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok’ dediğim zaman eleştirildim. Böyle bir garanti dünyanın hiçbir yerinde yok. Sayın Kalkavan ifade etti, buralardan mezun olanların iş garantisi noktasında, inşallah bu böyle devam eder. Oysa dünyanın hiçbir yerinde her üniversite mezunu işe yerleşir diye bir kural yok. Bütün üniversite mezunlarına iş vermiş hiçbir ülke yok" dedi.

    "Dışa bağımlılık azalıyor"

    Başbakan Erdoğan, müjdeyi deniz ticaretinin kalbinde Tuzla tersanelerinde verdi, "Savunma sanayiinde dışa bağımlılığımız hızla azalıyor" dedi.

    Başbakan, "Türkiye, ilk kez kendi milli piyade tüfeğini tasarladı, 2011'de seri üretime geçiyoruz. Artık askerlerimiz, kendi ürettiğimiz silahları taşıyacaklar. Bütün alt sistemleri ile birlikte ilk defa ülkemiz, tank üretimine başladı. 'Altay' adını verdiğimiz kendi tanklarımızın prototip üretimini şu anda yapıyoruz. 'Göktürk' adını verdiğimiz Türk mühendislerince yapılan istihbarat uydumuzun çalışmaları devam ediyor. Bunu da inşallah 2012'de uzaya fırlatıyoruz" diye konuştu.

    Süratli Amfibi gemisinin denize indirme töreninde kuvvet komutanlarının tamamı hazır bulundu. Amfibi'yi denize, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in eşi Nurdan Koşaner indirdi.

    Armatörler kızdırdı

    Armatörlerin "Krizi atlatamadık, iş yok" sözleri Başbakan'ı kızdırdı: "Ben bir ekonomistim. Battık bittik demekle olmaz, ticarette hepsi olur."

    Törenin ardından Başbakan'a geminin bir maketi hediye edildi.

    Başbakan'ın tersane mesaisinin ardından Piri Reis Üniversitesi'nin akademik yılının açılışına katıldı. Üniversitenin ilk "fahri doktora" unvanı Başbakan Erdoğan'ın oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow