hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bursa'da hastanede dehşet: 8 ölü

    Bursada hastanede dehşet: 8 ölü
    expand

    Bursa'da 514 yataklı Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde sabaha karşı çıkan yangında, yaşam destek ünitesinden çıkarılan yoğun bakım hastası 3'ü kadın 8 kişi nakil sırasında yaşamını yitirdi. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi, soruşturma başlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hastaneye gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Teftiş Kurulu Başkanımla beraber iki müfettiş de olaya derhal müdahale etmiş durumdalar. Bir taraftan savcılık soruşturması normal seyirde devam ediyor" dedi.

    Hastanenin alt katındaki radyoloji servisinin kayıt bölümünde saat 02.00 gibi çıkan yangından özellikle erişkin yoğun bakım ünitesi etkilendi. Üst katlarda mahsur kalan hastalar ve personel itfaiye araçlarıyla tahliye edildi.

    Yangın sırasında durumu ağır olmayan hastalar bahçeye çıkarılırken, hastanenin 3'üncü katındaki 16 hastanın bulunduğu Yoğun Bakım Servisi'nde tam bir facia yaşandı. Cihazlara bağlı olan bu hastaların hayatları riske sokulmadan bir an önce başka hastanelere nakledilmesi gerekiyordu. Ancak 8 hasta yerleri değiştirilirken dumanın da etkisiyle hayatını kaybetti.

    İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "İtfaiye kısa sürede olay yerine ulaştı. Bursa Valisi ve bütün kamu yetkilileri orada. Gereken bütün kurtarma, yangın söndürme çalışmaları zamanında yapılmış. Ama yoğun bakımdaki 8 hasta, yerleri değiştirilirken biraz da dumanın etkisiyle hayatını kaybetti" dedi.

    Toplam 44 hasta ise ambulanslarla 10 ayrı hastaneye sevk edildi.

    Diğer hastalar, hastane bahçesinde ambulanslarda ve sedye üzerinde bekletildi, yangının tamamen söndürülmesinin ardından yeniden servisleri alındı.

    İtfaiye ekiplerinin yoğun çabası sonucu yangın yaklaşık 2 saat sonra kontrol altına alınarak tamamen söndürüldü.

    Ölen hastaların kimlikleri:
    Fatma Yalçındağ, İsmail Uysal, Gülbey Şahin (29), Hakkı Özdoğan ve İnciser Bulut'un (68), Muhlis Karaağaç (79), Aliye Aktop ve İbrahim Turgut.

    Yangın tüpleri boştu iddiasına yanıt

    Bursa Valisi Şahabettin Harput, yangınla ilgili Sağlık Bakanlığı müfettişleri dahil 10 kişilik ekibin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

    Harput, yangının nedeniyle ilgili olarak Bakan Recep Akdağ ile Bursa'ya gelen müsteşar yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı ve 2 başmüfettişin çalışma yaptığını anımsatarak, "Bizim burada İnşaat Mühendisleri Odasıyla bizzat temas kurarak bir teknik kurum olarak bilirkişi mahiyetiyle onlardan istifade ederek, yangının çıkışıyla alakalı veya binanın inşaatında yangına sebep olacak fiziki eksiklik var mı yok mu bunların tespitiyle alakalı müfettişlerle birlikte şu an 10 kişilik ekip çalışmaya devam etmektedir" dedi.

    Vali Harput, "Bunun sonucunda ortaya çıkacak sonuç herkesi bağlayacaktır. Öte yandan, idari soruşturmada da yangına müdahale veya yangının çıkışında yetkililerin tedbir alma noktasında zaafı, ihmali veya gecikmesi varsa bu da mutlaka ortaya çıkacak ve bu konuda kimin sorumluluğu varsa gereği mutlaka yerine getirilecektir" diye konuştu.

    Harput, "Sık sık gerçek bilgilerle kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın sanki devlet yeterince ilgilenmiyormuş gibi bu müesseseye bakışı olumsuz yönde veya güvenini sarsacak şekilde bir kanının oluşmasına katiyen fırsat vermemek gerek. Bu manada yapılması gerekenler yapılıyor" ifadelerini kullandı.

    Harput, yangında ölen 8 hastanın otopsisinin devam ettiğini de kaydederek, "Şu ana kadar 4 vatandaşımızın otopsisi tamamlanmıştır. Otopsiler ölüm sonucunu belirlemede önemlidir biliyorsunuz ancak burada yapılan otopsilerde hekim arkadaşlar ölüm nedenlerini bize verememişlerdir. Vatandaşlarımızdan adli tıp laboratuvarına gönderilmek üzere doku almışlardır. Onların sonucunu beklemekteyiz" dedi.

    Vali Harput, saat günü saat 17.00'ye doğru çalışmalarda belli bir mesafe alınacağını umduğunu, o saatlerde Sağlık Bakanı Akdağ'ın günün son değerlendirmesini yapacağını vurguladı.

    Şahabettin Harput, gerek yenidoğan yoğun bakımda, gerek yetişkin yoğun bakımda toplam 29 kişinin risk altında olduğunu belirtti.

    Harput, diğer hastanelere kaldırılan hastaların sağlık durumuyla ilgili sorular üzerine de, "Erişkin yoğun bakımda bulunan 16 hastadan 8'i hayatını kaybetmiştir. Yoğun bakımda bulunan hastaların durumunun hep kritik olduğunu hepiniz bilirsiniz. Yeni bir gelişme yok. Durumu bu olaya bağlı ağırlaşan yok ama durumu ağır olan vaka var" diye konuştu.

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de,
    yoğun bakım ünitesindeki ölümlerin, yangından dolayı değil, dumanın havalandırmadan diğer servislere sızmasından kaynaklandığını belirtti.

    Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik,
    "Yangın tüplerinin boş olduğu söyleniyor. Bunların hiçbiri doğru değil. Yangına hızla müdahale edilmiş. Ama o yoğun dumanın yoğun bakım ünitesine nasıl gittiği araştırılıyor. Bununla ilgili bir hata varsa, paylaşırız. Bu tür olaylar değişik mecralara çekilmemeli. Doğru neyse hep birlikte paylaşırız. Sağlık Bakanımız da burada. Akşama kadar, ilk sonuçlar çıkana kadar Bursa'da olacak. Hastanemizde ameliyat, yoğun bakım ve görüntüleme ünitesi dışında faaliyetler normale döndü. Savcılık ve itfaiye soruşturması bittikten sonra bu üç bölümün de faaliyete geçmesi için hızla çalışmalara başlayacağız. Buradan iki şey öğreniyoruz. Birincisi, bir hata, yanlış varsa bunu öğreneceğiz. İkincisi, bir suçlu, ihmal söz konusuysa bunu öğrenip, hesabını soracağız" dedi.

    İsmail Hakkı Çelik, bir gazetecinin, "taşeron firma tarafından döşenen kabloların hastane yönetmeliğine göre özel alaşımlı yanmayan kablo olması gerektiği, ancak bunun kullanılmadığı yönündeki" iddialar bulunduğu yönündeki soruya, "Bunların hepsi spekülasyon. Soruşturma sürüyor. Eğer gerçekse de hesabını sorarız" şeklinde yanıt verdi.

    Görgü tanığı konuştu

    İbrahim Parlak:
    "Yangın kapısına yöneldik. Yangın kapısı açılmadı. Biz de dumanın az olduğu yöne ilerledik. Vatandaşlar paniğe kapılmasa böyle şeyler olmaz. Kendi imkanlarımla dumanın az olduğu yere yönelerek çıktım. Panik olmasalar böyle şeyler olmayacak. Ölenlere de Allah rahmet eylesin. Bence kurtarma çalışmaları yerindeydi. Şu an hastaneden taburcu olmadım yarın kontrole geleceğim"

    28 Nisan'da yangın tatbikatı yapılmış

    Merkez Yıldırım ilçesinde bulunan Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde 28 Nisan 2009'da yangın eğitimi ve tatbikatı yapıldığı öğrenildi. Hastanenin resmi internet sitesinde de yer verilen, "2009 yılı yangın  eğitim ve tatbikatı" kapsamında, İtfaiye Daire Başkanlığından eğitim amiri Haydar Dikme tarafından 28 Nisan 2009'da hastanede "Yangınlardan Korunma Amacı ile Yangın Eğitimi ve Tatbikatı" yapıldı. Tatbikata, doktor ve diğer sağlık personeli ile hastane yöneticileri katıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow