Akdamar Kilisesi müze olarak açıldı
Van gölünün ortasındaki adada tek başına duran ve tam bin 86 yaşında olan Akdamar Kilisesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde düzenlenen törenle müze olarak açıldı.
Açılışı, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç birlikte yaptı.
Törende konuşan Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan, "90 yılı aşkın bir süredir ibadethane olarak kullanılmayan binanın kar, yağmur gibi etmenlerle yıpranmış olmasına rağmen, aslına uygun olarak yenilenmesi memnun edici bir durumdur" dedi.
Mutafyan, "Çeşitli kesimlerden gelen sert eleştirileri göğüsleyerek, kiliseyi müze olarak açan hükümetimiz, Kültür Bakanlığı ile Gevaş Kaymakamlığı'na Ermeni Cemaati adına teşekkürlerimizi sunuyorum" diye konuştu.
"Yılda bir kez ayin" önerisi
Akdamar'ın önemli bir inanç turizmi merkezi olabileceğine dikkat çeken Mutafyan, daha önceki "kilisenin yılda bir kez ayine açılması" önerisini yineledi.
Ayinle birlikte bir festival de düzenlenebileceğini belirten Patrik, "Böylelikle, iki toplum arasında bir türlü başarılamayan diyalog ortamının oluşabilmesini sağlayacak adımların atılabileceğini ümit ediyorum" dedi.
Akdamar'ın Türkiye'nin kültürel zenginliğine ciddi katkılar sağlayacağını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise, ibadet konusunun içişleri ve dışişleri bakanlıklarının yetkisinde olduğunu tekrarladı.
Açılışa Ermeni Genel Patriği Karekin II gelmedi. Karekin, kilisenin müzeye dönüştürülmesinden rahatsızlık duyduğunu belirtti.
Açılış törenini Türkiye ve dünya medyasından da yaklaşık 200 gazeteci izledi.
'Ermeni soykırımı' iddiaları hakkında yabancı ülke kamuoylarının doğru bilgilendirmesi amacıyla Türkiye'de ağırlanan yabancı gazeteciler, Van'daki Akdamar Anıt Müzesi'nin açılışına katıldı.
ABD, Almanya, Belçika, Danimarka, Lübnan, İsrail, Rusya, İtalya, Hollanda, İsrail ve İngiltere'nin önde gelen basın-yayın kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan grup, İstanbul ve Ankara'da basın-yayın mensupları, tarihçiler, akademisyenler, uzman kişi, kurum ve kuruluş yetkilileriyle görüşmeler yaptı.
RESTORASYON ÇALIŞMALARI
Akdamar Kilisesi son yüzyılda tarihin, define avcılarının, atış meraklılarının kurşunlarıyla yıprandı ve harap oldu. Dış yüzeyindeki kabartmalar ve içerisindeki duvar resimleri hasar gördü.
Duvarların temizlenmesi için İtalya'dan uzman, hac kaidesinin yapımı için Ermenistan'dan usta getirildi.
Restorasyona 2 milyon 600 bin YTL harcandı ve kilise yıkılmaktan kurtarıldı. Bir Türk firmasının üstlendiği restorasyonun danışmanlığını Ermeni asıllı Türk mimar yaptı.
Kilisenin tarihçesi
Ermeni tarihinin en önemli eserlerinden olan Akdamar Kilisesi'ni Kral Gagik, 915-921 yılları arasında yaptırdı.
Tarihçi Anne R. Redgate, 'The Armenians' adlı kitabında, Ermeni Kralı Gagik'in bu kiliseyi yaptırmak için bütün civar medeniyetlerin saraylarından mimar ve ustalar getirdiğini yazıyor.
Redgate, bu sebeple Akdamar Kilisesi'nde Bizans, Sasani, Abbasi ve Türk mimari izlerinin de bulunduğunu vurguluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
O anlar tüm Türkiye'yi yasa boğmuştu! Sen rahat uyu şehidim! Kızların üniversiteli oldu
Biri 17 diğeri 21 yaşındaydı! 2 eltinin feci sonu
SON DAKİKA || Kar yağışı devam edecek mi? Aralık ayında hava nasıl olacak? La Nina uyarısı
Bahtiyar Aladağ kimdir, nereli? Bahtiyar Aladağ olayı nedir, kimleri neden öldürdü?
Bayraktar TB3 SİHA'dan TCG Anadolu'ya iki başarılı iniş kalkış daha!