hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bingöl'deki tren saldırısını PKK üstlendi

    Bingöldeki tren saldırısını PKK üstlendi
    expand

    Bingöl'de, Elazığ-Tatvan treninin geçişi sırasında patlayan ve beş devlet demiryolları personelinin şehit olduğu saldırıyı PKK üstlendi.

    Uzaktan kumandalı bir bombanın yolaçtığı patlamada trenin orta kısmındaki yedi vagon raydan çıktı, bunların beşi şarampole yuvarlandı.
     
    Vagonlardan ikisinin tamamen parçalandığı, trenin ön ve arka bölümünde bulunan vagonların ise raydan çıkmadığı görüldü.
     
    Saldırıda şehit olan beş güvenlik görevlisinin kimlikleri ise şöyle:


  • Saffet Akbaş
  • Sadık Mutlu
  • Celal Korkmaz
  • Özcan Türker
  • Mehmet Aygün 
     
    Yaralanan 12 kişinin tedavisi ise Bingöl Devlet Hastanesi'nde devam ediyor. Patlama, teröristlerce demiryoluna döşenen bombanın, trenin geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlatılması sonucu meydana geldi. Trende bulunan 45'e yakın yolcu, güvenlik görevlileri tarafından tahliye edildi. 
     
    Yardıma gelen trene de saldırı  
      
    Bingöl Valisi vekili Fikret Zaman, olay yerine gitmek üzere bir kurtarma treninin yola çıktığını, ancak bu trenin de yolda saldırıya uğradığını ve raydan çıktığını bildirdi.
     
    Bu arada, askeri birliklerce yapılan araştırmada, patlamanın meydana geldiği bölgenin yaklaşık 200 metre ilerisinde, raylarda ikinci bir bomba bulundu. bomba, uzman ekiplerce imha edildi.
     
    Patlama yüzünden elazığ-bingöl demiryolu ulaşıma kapandı. 49'uncu İç Güvenlik Piyade Komutanlığı ve Jandarma Bölge Komutanlığı da bölgede başlatılan operasyon devam ediyor.
     
    Tedavi altına alınan yaralıların ikisinin durumunun ağır olduğu açıklandı.

    'Patlamanın nedeni bomba'

  • Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, olayın demiryoluna döşenen uzaktan kumandalı bir bombanın patlaması sonucu meydana geldiğini söyledi.
     
    Ülkenin huzur ve güvenine yönelik bu tür terörist faaliyetleri şiddetle lanetlediğini vurgulayan Yıldırım, bu ve buna benzer hadiselerin ülkenin huzur ve güvenini bozmaya yetmeyeceğini kaydetti.
     
    Güvenlik güçlerinin vardiya halinde devlet demiryollarında kendi imkanlarıyla yol kontrolleri yaptığını kaydeden Yıldırım, ''takdir edersiniz ki yerleşim alanlarına uzak, zor tabiat şartlarında devam eden yolda, bu tip olayları yüzde yüz kontrol altına almak zordur. Ama ne kadar zor olursa olsun güvenlik güçleri gereken tedbiri alacaktır. Bu gayretle ülkemizdeki huzur ve güvenin azalmasına imkan verilmeyecektir'' dedi.
     
    Patlama 10.20'de meydana geldi
     
    TCDD Genel Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada, saat 06.30'da Elazığ'dan Tatvan'a hareket eden, yük ve yolcu vagonlarından oluşan karma trene Bingöl'ün Suveren-Genç istasyonları arasında saat 10.20'de teröristlerce bombalı saldırıda bulunulduğunu belirtti.
     
    Karma trende üç yolcu vagonunda görevli 11 personel ile 45 yolcu bulunduğu kaydedilen açıklamada, ''yola konulan bombanın uzaktan kumanda ile patlatılması sonucunda bir furgon (personel vagonu) ve bir yolcu vagonu devrilmiş, olayda ilk belirlemelere göre altı personelimiz hayatını kaybetmiştir, 12 kişi de yaralanmıştır" ifadeleri kullanıldı.
     
    Sezer'den başsağlığı mesajı
     
    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de, TCDD'nin beş üyesinin şehit olması dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "...Elazığ-Tatvan seferini yapan trende görevli Devlet Demiryolları'nın beş mensubunun şehit olması, sekizinin de yaralanmasından büyük üzüntü duydum. Saldırıyı kınıyor, şehitlerimize Tanrı'dan rahmet, ailelerine ve ulusumuza başsağlığı diliyor, yaralılarımıza acil şifa dileklerimi iletiyorum'' ifadeleri kullanıldı.  

    Suriye saldırıyı kınadı

     
    Suriye, Elazığ-Tatvan seferini yapan trene karşı düzenlenen bombalı saldırıyı kınayarak bunun ''iğrenç bir terör eylemi olduğunu'' açıkladı.
     
    Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın bir yetkilisi, ''bu tür terör eylemleri hem Türkiye'deki hem de bölgedeki güven ve istikrara karşı bir tehdit oluşturuyor'' dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow