hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Ankara Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Ankara Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Ankara Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Ankara antlaşması Fransa ve Ankara hükumeti arasında imzalanmış bir antlaşmadır. Türk Fransız cephesinde olan faaliyetler Ankara antlaşması ile tamamen durdurulmuştur. Ankara antlaşması ile beraber Türkiye'nin güney sınırları da çizilmiş oldu. Aynı zamanda bu antlaşma politik kararlar taşımayan bir antlaşma olarak önem taşır. Ancak antlaşmasının politik kararları daha sonra imzalanan Lozan antlaşmasında belirlenecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara Antlaşması Nedir?

    Ankara antlaşmanın şartlarına bakıldığında Fransız hükümeti, Fransız-Türk Savaşı'nın artık sona erdiğini kabul edecek ve geniş alanlardan çekilecektir. Aynı zamanda buranın kontrolünü de Türkiye'ye devredecektir. Bununla birlikte Türkiye'de yaşayan diğer Fransız diplomatik birimler ve Fransız vatandaşları anlaşmadan etkilenmeyecek. Bu anlaşma sonrasında Türk hükümeti, Suriye üzerindeki Fransız mandasını da kabul etti. 30 Ağustos 1926 yılında Milletler Cemiyeti Antlaşma Serisi'ne Ankara Antlaşması da resmi olarak dahil edildi.

    Ankara Antlaşması sayesinde 1920 Sevr Antlaşmasıyla belirlenen Suriye- Türkiye sınırları Türkiye'nin lehine değiştirildi ve Halep ile Adana şehirleri de Türkiye'ye dahil edildi. Böylelikle batıdan doğuya Adana, Maraş, Osmaniye, Aytab, Kilis, Urfa, Cezirat ibn Ömer (Cizre), Mardin ve Nusaybin şehir ve ilçelerinin tamamı Türkiye'ye devredildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sınırlar, Akdeniz'den Payas'ın güneyinden Meidan Ekbis'e kadar devam edecek akabinde güneydoğuya doğru kıvrılarak Suriye ülkesinin Sharran bölgesindeki Marsova ile Türkiye'de Karnaba ile Kilis arasında sonlanmış olarak planlandı.

    Ne Zaman İmzalandı?

    Ankara Antlaşması Fransa ile Türkiye arasında 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanmış bir antlaşmadır. Ankara Antlaşmasında imza atan kişiler ise Fransız diplomat Henry Franklin ve Bouillon'dur. Türkiye temsilcisi ise Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey imza atmıştır.

    Ankara Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Ankara Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri NelerdirAnkara Antlaşması Maddeleri 

    Ankara antlaşmasının içerdiği maddeler şu şekilde sıralanabilir;

    TBMM ve Fransa ile yapılan bu antlaşmalar sonucunda vakıf olacak ve cephelerde süren çatışmalara da karşılıklı olarak son verilecektir.

    Türk ve Fransız arasındaki çatışmalar neticesinde esir düşen askerleri karşılıklı olarak teslim edilecektir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin güney cephesi kapanacak.

    İmzalanan Ankara antlaşması sonrası Türkiye ve Suriye arasında yeni bir gümrük antlaşması olması için bir komisyon kurulacak.

    Fransa, İskenderun bölgesi ve Hatay için özel bir yönetim kuracaktır. Bu yönetimde Türk halkı her türlü haklardan yararlanacak ve Türkçe resmi dil olacaktır.

    Suriye'de bulunan Süleyman şah türbesi TBMM'ye ait olacak ve Türkiye'nin bir mülkü olarak kabul edilecektir.

    Antlaşmanın maddelerin her iki tarafta titizlikle yerine getireceğini taahhüt edecektir.

    Ankara Antlaşması Özellikleri

    Ankara Antlaşmasının özelliklerinden biri sınırları belirleyen bir antlaşma olmasıdır. Bununla birlikte bir barış antlaşması olarak da nitelendirilir. Antlaşmanın dili ise yalnızca Fransızca ve Türkçe dili ile yazılmıştır.

    Ankara Antlaşması Önemi

    Ankara antlaşması ile beraber Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni tanımış olan ilk itilaf devleti Fransa oldu. Aynı zamanda daha sonra imzalanacak, Lozan antlaşmasının güney sınırları da bu antlaşmaya göre belirlenmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Misak-ı Milli sınırları dahilinde verilen ikinci taviz Hatay olmuştur. Ayrıca Ankara antlaşması ile Hatay'da yaşayan Türklerin hakkı korunmuş ve Türk varlığı kabul ettirilmiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow