hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Kükreyen Aslan Leo 100 yaşında

    24.04.2024 Çarşamba | 12:50Son Güncelleme:

    Onu ilk kez Ankara’da Büyük Sinema’da beyazperdede görmüştüm. Yuvarlak çember içerisinde yeleli bir erkek aslan bir sağa, bir sola doğru kükrüyor sonra sabit biz şekilde seyircilere bakıyordu. Çemberin etrafında Metro Goldwyn Mayer yazıyordu. İsimlerle değil ben daha çok ürküttüğü kadar etkili olan sonradan adının Leo olduğunu öğrendiğim aslana odaklanıyordum. Film başlamadan önceki bu yapımcı şirketin ritüel bu tanıtımı sinema yazarlığım sırasında hayatımın bir parçası olacaktı. Kükreyen aslanlı maskot geçtiğimiz 17 Nisan’da 100 yaşına bastı. Hala genç, dinamik, heyecan verici ve seyirciye adeta adrenalin veriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kükreyen aslanın hikayesine gelince: New York’lu Marcus Loew’in Amerika film sektörünün başıboşluğundan faydalanarak Los Angeles’e gidip yapımcılar Samuel Goldwyn ve Louis B. Mayer’in kapısını çalmasıyla başlıyor. Sessiz sinema döneminin gözde yapımcıları Jack Warner, Darryl Zanuck ve Adolph Zukor Avrupa’dan gelen ve sektörü ele geçiren iş adamları. Sinema dünyası nın büyük geleceğini keşfeden, altın madeni olduğunu bilen üçlü. Marcus Loew Yahudi ve dindar. Ortaklarını seçerken Yahudi yapımcıları tercih ediyor. Samuel Goldwyn ve Louis B. Mayer’i masa başında ‘California’da gökte sayamayacağınız kadar yıldız var’ sloganıyla ikna etmeye çalışıyor ve başarıyor.

    Kendi şirketi Metro ile Samuel Goldwyn ve Louis B. Mayer’in soyadları ile MGM şirketi doğuyor başına da sinema sektörünün en başarılısı kabul edilen İrving Thalberg’i getiriyorlar. Araziler alınıyor, stüdyolar inşa ediliyor, araç gereçler ısmarlanıyor. Bu arada İrving Thalberg MGM film şirketi için bir logonun şart olduğunu patronlarına hatırlatıyor. Logo yerine canlı kalıcı simge olabilecek bir maskot fikri ortaya atılıyor. Thalberg bu konunun en iyisi olarak bilinen Lionel S. Reiss’e görevi veriyor. İlk toplantıda Reiss ‘Lion Lion’ (Aslan Aslan) diye coşku ile haykırıyor ve devam ediyor ‘Kükreyen aslan olacak, film başlamadan önce seyircinin dağılan dikkatini çekecek’ diyor. Sirkten ödünç alınan terbiye edilmiş yeleli erkek aslan Jackie 1956’da ölene dek ilk siyah beyaz MGM’in maskotu oluyor. En az filmler kadar ilgi görüyor. Telly, Coffee, Tunner, ve George adlı aslanlar zaman zaman ‘Kükreyen aslan’ rolünü üstleniyorlar. Ancak son ‘Kükreyen aslan’ Leo 1957’den bu yana çeşitli rötuşlarla ve hatta bazen stilize edilerek bizimle birlikte salonlarda olmaya devam ediyor.

    Film sektörünün devi MGM sessiz film sonrası daha da büyüyerek o dönemin yıldızlarını şirkete bağladı. Greta Garbo, John Gilbert, William Harness, Joan Crawford, Norma Shearer, William Powell, Buster Keaton, Wallace Beery ilk kadrolu oyunculardı. Sonraları Glark Gable, Jean Harlow, Spencer Tracy, Robert Taylor, Fred Astaire ve Gene Kelly ile anlaşma sağlandı.

    Ama MGM asıl patlamayı renkli çekilen ‘Rüzgar Gibi Geçti’ ile yaptı. Arkasından ‘Oz Büyücüsü’ geldi. Yine de film şirketi sorumsuz harcamalardan zarara girdi. Ancak 1959’da Roma’da çevrilen, yönetmenliğini William Wyler’in yaptığı, başrolünü Charlton Heston’un üstlendiği Ben-Hur filmi tam 11 Oscar ödülü kazanınca MGM biraz toparlandı. Ama bütçe darlığı çekmesi devam etti. Ermeni asıllı milyarder Kirk Kerkonyan’ın 1969’da şirket hisselerinin yüzde 40’ını alarak MGM’yı toparladı. Ne var ki Kerkonyan’ın başka şirketlerde gözü olması ve mali sıkıntıya düşmesi üzerine devreye Ted Turner girdi. Turner çabuk pes etti ve hisseleri İtalyan Giancalo Perretti’ye sattı. 2022’de MGM ve yan şirketi United Artists ünlü Amazon’a bağlı Centennial’a devredildi. Sonuç olarak ‘Kükreyen aslan’ efsanesi bütün bu aşırı fırtınalı MGM macerasında 100. yılını kutladı ve sinemanın büyüsü olarak beyazperde de kutsal görevini dolu dizgin sürdürüyor.