hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Eserlerini Kurşun Kalemle Yazan Edebiyatçı: Paul Auster

    21.04.2024 Pazar | 12:09Son Güncelleme:

    1996’da düzenlenen 53. Venedik Film Festivali jürisinde, o dönemin İstanbul Film Festivali Direktörü Hülya Uçansu da yer alıyordu. Yönetmen Roman Polanski’nin başkanlık yaptığı jüride ayrıca Anjelica Huston, Souleymane Cisse, Callisto Cosulich, Miriam Mafai, Mrinal Sen, Antonio Skarmeta de bulunuyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sevgili Hülya Uçansu ile ‘Excelsior’ otelinin terasında buluştuğumuzda hoş bir sohbet sırasında ‘Reha istersen Amerikalı yazar Paul Auster ile söyleşi yapmanı sağlarım’ nezaketinde bulunmuştu. Tabii havada kaptım. O güne kadar sadece ‘Vertigo’ (Baş dönmesi) kitabını okumuştum. Hemen Lido Adası’ndaki ‘Fertinelli’ kitabevine gittim ve Paul Auster’in yazdığı tek bir roman vardı ‘Laviathan’. Okumam bir buçuk günümü aldı. Daha önceleri jürinin diğer üyelerinin çoğu ile röportaj yapmıştım. Ama New Jersey doğumlu Yahudi yazar Türkiye’de de tanınıyordu ve kendisiyle röportaj dikkat çekebilirdi.

    Eserlerini Kurşun Kalemle Yazan Edebiyatçı: Paul Auster

    Paul Auster’in ilginç bir yanı vardı. Eserlerini kurşun kalemle sarı renkli ve kareli sayfalara yazar, sonra daktiloya çekerdi. ‘Olimpia’ marka daktilosu için bir kitap bile yazmıştı: ‘The Story of My Typewriter’ (Daktilomun Öyküsü). Bilgisayar da kullanmazdı. Sordum soruşturdum, bu alışkanlığından hala vazgeçmemiş. Bir başka takıntısı da yanında sürekli kalem taşımasıydı.

    Nedeni, henüz 8 yaşındayken bir beyzbol hayranı olarak dönemin yıldız oyuncusu Willie Mays ile karşılaştığında kalem taşımadığı için imza alamamıştı. Çünkü Willie Mays’in de yanında kalemi yokmuş. Ama Willie Mays bu olaydan 52 yıl sonra Paul Auster’e imzalı resmini göndermiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kimden esinlendiğini sorduğumda Samuel Beckett yanıtını vermişti. Hatta Paris’te karşılaştıklarında heyecandan pek konuşamamışlar. Ancak romancı olarak Fyodor Dostoyevski. Charles Dickens ve Edgar Allan Poe eserlerini artık ezbere bildiğini söylemişti.

    Paul Auster ayrıca şarkı sözleri ve senaryolar yazmış hatta yönetmenlik te yapmıştı. ‘Smoke’ adlı kısa filmi Berlin Film Festivali’nde ‘Gümüş Ayı’ ödülüne layık görülmüştü. Bu arada ‘One Ring Zero’ grubu için yazdığı 3 şarkı sözü CD’de yer almıştı.

    Dünyaca ünlü çağdaş yazar 2 yıl önce 2 büyük trajedi yaşadı. Önce oğlu Daniel Ruby adındaki kızını sakinleştirmek için uyuşturucu madde verdi ve ölümüne neden oldu. Cinayet suçuyla tutuklanan Daniel babasının yatırdığı kefaletle serbest kaldı. Ne var ki Daniel kızı Ruby gibi aşırı dozdan yaşamını yitirdi. Ailesinde yaşanan bu 2 ölüm Paul Auster’i çok etkiledi ve adeta hayata küstü. Piyasadaki romanı ‘Baumgartner’ için ‘Yazdığım son şey olabilir’ itirafından bulunan 77 yaşındaki postmodern edebiyat temsilcisi yıllardır çektiği gastrit nöbeti hastalığı ile mücadele ediyor. Umarım yazarlığı bırakmaz.