hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bahçeli: "Büyükanıt-Erdoğan TV'de konuşsun"

    Bahçeli: Büyükanıt-Erdoğan TVde konuşsun
    expand

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeminde yine eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın içeriği açıklanmayan Dolmabahçe görüşmesi vardı. Bahçeli, görüşmede neler konuşulduğunun bir televizyon programında açıklanmasını istedi.

    Partisinin Adana kongresinde konuşan MHP lideri, "Darbecilerle, demokratlar ayrımını bir açıklayın da pusuda yatan darbeciler de ortaya çıksın, sahte demokratlar da ortaya çıksın" dedi.

    Bahçeli görüşmenin içeriğinin açıklanmasını istedi.

    MHP lideri Bahçeli, askere sivil yargı yolunu açan düzenlenmeyle ilgili olarak da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü eleştirdi.

    Bahçeli, Gül'ün yasayı onaylamasına rağmen tereddütleri giderecek düzenleme istemesine tepki gösterdi.

    "Dolmabahçe görüşmesi açıklanmalı"

    MHP lideri, Başbakan Erdoğan ile eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Dolmabahçe Sarayı'ndaki görüşmenin millete anlatılması gerektiğini söyledi.

    Bahçeli, "Bu görüşme millete anlatılmalı. 'Ben bunları açıklayamam' diyerek kurtulamazsın. 'Eski Genelkurmay Başkanı açıklarsa ben de açkılarım' diyerek topu bir başkasının üzerine atamazsın. Dolmabahçe Sarayı'na giderken hepinizi millet gördü, Dolmabahçe Sarayı'ndan çıkarken de hepinizi millet görüyor. Bir de Dolmabahçe Sarayı'nın içerisinde ne yaptığınızı millet görsün" diye konuştu.

    Erdoğan ile Büyükanıt'ın bir televizyon programına çıkarak görüşmeyi halka anlatmasını isteyen Bahçeli, şöyle devam etti:

    "Çıkın televizyona eski Genelkurmay Başkanı buraya otursun, sayın Başbakan buraya otursun, güveneceğiniz bir televizyon yöneticisi de ortada otursun. Bir eski Genelkurmay Başkanı'na sorsun, Dolmabahçe Sarayı'na niye gittin? Başbakan'a sorsun, bu görüşmeyi başbakanlıkta değil, Genelkurmay'da değil, Dolmabahçe'de niye yaptın? Ne konuştuğunuzun gizlisi, kaçamağı kalmasın, millet bunu merak ediyor. Gelin onlar da öğrensin darbeciler ile demokratlar ayrımını açıklayın da pusuda yatan darbeciler de ortaya çıksın sahte demokratlar da ortaya çıksın. Bu ülkenin huzura ihtiyacı var, bu ülkenin saygıya, sevgiye ihtiyacı var."

    Bahçeli, MHP'nin büyük olağan kongresinin 19 Kasım'a kadar gerçekleştirileceğini belirterek yapılacak genel seçimlerde MHP'nin tek başına iktidarı hedefleyen kararlılıkla milletin huzuruna çıkacağını söyledi.

    "Hesabını sormazsam namerdim"

    Türkiye'nin siyasi gündeminin hızla değiştiğini, toplumsal çatışma ve ayrışma alanlarının her geçen gün derinleştiğini, kargaşa, kaos ve krizin yaşandığını savunan Bahçeli, 7 yıldır süren bu tür gelişmelerin bundan sonra da devam edeceğine öne sürdü.

    Bahçeli, "Millet olarak uyanık olmalıyız. Bu stratejinin farkına varmalıyız. Gerilim yaratarak, ülkeyi çatışma alanlarına bölerek bu toplumun kurumlarını, insanlarını gruplara ayırarak iktidarlarının devamını sağlayan bir tuzağa millet olarak düşmemeliyiz. Bu tuzaktan kurtulmanın yolunu ararken de demokrasi içerisinde aramalıyız" diye konuştu.

    "AKP'yi 3 kez yıkamadıktam sonra"

    Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın partisinin kısa adının "AKP" olarak telaffuz edilmesini istemediğini hatırlatarak, şunları söyledi:

    "Peki ne diyeceğiz sayın Başbakan. 'AK Parti' demezsek ne olur? Bunu demeyenleri 'hakaret ediyor' diye savcılığa veriyor. Ama bu millet çok kısa süre içerisinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin adını Aldatma ve Kandırma Partisi koydu. Artık pil bitti, okyanus ötesinden de sürekli olarak şarj yapılamaz hale geldi. Şimdi kalkmışsın milletin huzuruna çıkıp 'AKP demeyin', 'AK Parti deyin' diyor. Sayın Başbakan eğer dokunulmazlıkları kaldırırsak, Meclis'te var olan iki tane Yüce Divan'lık davanın görülmesi için dokunulmazlığının kaldırılmasını istersen, Yüce Divan'a gittikten sonra aklanıp paklanırsan söz veriyorum, MHP senin dediğini yapacak, AK Parti diyecek.

    Ama şimdi bunu dememek için ısrarlı tek bir siyasi parti var o da MHP'dir. Sayın Başbakan yargı önünde aklanacaksın, millet vicdanında aklanacaksın, sağında solunda ne kadar kara leke varsa, Türkiye'de üretilmiş bütün deterjanları bir kazanın içine döküp AKP'yi 3 kez yıkamadıktan sonra sana AK Parti denemez. Bunu yapmazsan seni aklayıp, paklamak için milliyetçi hareket geliyor. Yoksullukların, yolsuzlukların hesabını sormazsam ben de namerdim."

     "Yasalarda bulunmayan bir gelenek"

    Bahçeli, "kurumlar arası çatışmadan vazgeçilmesi gerektiğini, adli yargı-sivil yargı ayrımıyla ülkeyi bir başka yönden kamplaşmaya sürüklemenin de bir manası olmadığını" söyledi. Meclis'ten çıkan her yasanın yürürlüğe girmesinin, Cumhurbaşkanı'nın onayına bağlı olduğunu belirten MHP lideri, "Bu onay anayasal hakkınızdır, kabul edersiniz, ret edersiniz. Ama her gelen yasayı Anayasa'ya aykırılıktan tutun toplumun bütün kesimleri açısından huzursuzluk yaratmayacak, toplumda yanlış yola sevki önleyecek bir gayretle değerlendirme yapmalısınız" dedi.

    "Sorunu çözüyorum" diyerek Türkiye'de tartışmaları Cumhurbaşkanlığı makamına kadar taşımanın bir manası olmadığını ifade eden Bahçeli, şunları söyledi:

    "Yasayı onaylasanız da onaylamasanız da bu millet size saygı duyar. 'Cumhurbaşkanın takdiri budur' der. Ancak, yasayı onaylarken 'tereddütleri gidermek üzere' diye yasalarda bulunmayan, devlet geleneğinde olmayan bir hakkı kullanarak tartışmayı önümüzdeki günlere ötelemeye, bazı kendilerini bilmezleri Silahlı Kuvvetler'e veya iktidara doğru hücuma sevk eden bir yanlışa nasıl düşersin Sayın Cumhurbaşkanı? Onaylasan da niye onayladın diye tereddüt duyanlar bir gün duyar, onaylamazsan da niye onaylamadın diyenler bir gün tereddüt duyar. Ama siz bir yandan onaylıyorsunuz bir yanda da tereddütü öteleyerek yasanın tartışmasını ortaya koyuyorsunuz. Ne olurdu 'onayladım bitti' deseniz. Sizi cumhurbaşkanlığı makamından mı alacaklardı? Ne olurdu 'onaylamıyorum' deseniz, Meclis'e gönderseniz tekrar görüşülsün' deseniz ne olurdu? Bu ülkenin huzura ihtiyacı var. Bu ülkenin saygı ve sevgiye ihtiyacı var."

    "Demokrat-darbeci ayrımı"

    Bahçeli, "Şimdi de demokratlarla darbeciler ayrımı içerisinde ülkenin yönetilmeye çalışıldığını" ileri sürerek, "Eğer AKP'nin iktidarının hatalarını sayıyorsanız, AKP'nin iktidardan uzaklaşmasını istiyorsanız, sanki demokrasi dışında bir davranış içinde olup darbeyi düşünen insanlar grubuna sizi dahil etmeye çalıyorlar. Ama bunun tersini düşünmeye başladığınızda da demokrat olmayı kendilerinden başka kimseye bırakmıyorlar" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow