hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül'den "askere sivil yargı yolu"na "evet"

    Gülden askere sivil yargı yoluna evet
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül askere sivil yargı yolunu açan yasayı onayladı. Ancak Gül yasayla ilgili endişelerin giderilmesi için ek düzenleme istedi.

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de, yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladı.

    Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de, "Gül'ün ek düzenleme tavsiyesi Meclis açılınca yapılabilir" dedi.

    Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Gül'ün 5918 sayılı Kanun'u onaylayarak, Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi.

    Açıklamada, yasayla yapılan düzenlemenin, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun "genel görev" başlıklı 9. maddesindeki, askeri mahkemelerin kanunlarda aksi yazılı olmadıkça maddede belirtilen suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarına ilişkin hükümle uyumlu olduğu belirtildi.

    Açıklamada, "Bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişlerdir" denildi.

    Açıklamada, Başbakanlığa gönderilen yazıda şunların kaydedildiği belirtildi:

    "Anılan kanun ile yapılan diğer düzenlemelerin yanında, asker olmayan kişilerin barış zamanında askeri mahkemelerde yargılanmalarına son verilmiş; ayrıca, asker kişilerin barış zamanında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci maddesi uyarınca görev yapan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri durumunda, bu mahkemeler tarafından yargılanmaları öngörülmüştür.

    2008 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan Katılım Ortaklığı Belgesinde yer verilen ve kısa vadeli öncelikler arasında bulunması sebebiyle 2009 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesinde yarar görülen 'Askeri mahkemelerin yetkisinin askeri personelin askerlikle ilgili görevlerine hasredilmesi' maddesi gereğince bu düzenlemenin yapıldığı anlaşılmaktadır.

    Yapılan düzenlemenin, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 'Genel görev' başlıklı 9'uncu maddesindeki, askeri mahkemelerin 'kanunlarda aksi yazılı olmadıkça' maddede belirtilen suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarına ilişkin hükümle de uyumlu olduğu görülmektedir.

    Bununla birlikte, bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişlerdir."

    Açıklamanın sonunda, bu yazıyla "yeni yasal düzenleme ihtiyacına işaret edildiği" vurgulandı.

    KANUNUN İÇERİĞİ

    Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı 5918 sayılı "Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", asker kişilerin, barış zamanında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi uyarınca kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri halinde bu mahkemeler tarafından yargılanmasını öngörüyor.

    Savaş ve sıkıyönetim halinde işlenen suçlarda ise askeri mahkemelerin yargı yetkisi korunuyor. Kanuna göre, barış zamanında asker olmayan kişilerin, Askeri Ceza Kanunu veya diğer kanunlarda yer alan askeri mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlemesi durumunda, asker olmayan kişilere ilişkin soruşturmalar Cumhuriyet Savcıları, kovuşturmalar ise adli yargı mahkemeleri tarafından yapılacak.

    Düzenleme, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte devam etmekte olan soruşturma ve kovuşturmalarda da uygulanacak. Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu, uyarıcı madde imal ve ticareti ile bu suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama suçları; ağır ceza mahkemelerinde görülecek.

    Uzlaştırma kapsamına giren bir suç, bu kapsama girmeyen bir başka suçla işlenirse, uzlaşma hükümleri uygulanmayacak.

    YURTDIŞINDA RÜŞVET VEREN TÜRK VATANDAŞI

    Kanuna göre, rüşvet suçu, Türk vatandaşı ya da yabancının yurt dışında işlemesi halinde Türk kanunlarının uygulanacağı suçlar arasından çıkarıldı.

    Böylece bir Türk vatandaşı, yurt dışında rüşvet verirse, Türkiye'de bulunması halinde, kovuşturma için Adalet Bakanı'nın iznine gerek kalmayacak. Kanun, bir kişinin, suçtan elde ettiği veya suçun konusunu oluşturduğu eşyayı, suç tamamlandıktan sonra edinmesinde, iyiniyetli olup olmadığına bakılmadan elindeki eşyaya el konulmasının da önüne geçiyor. Suç teşkil eden eşya ve maddelerin müsadere edilmesi için eşyayı daha sonra edinen kişi, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan "iyi niyetin korunması"na ilişkin hükümlerinden yararlanamayacak.

    Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer mal varlığı değerini, bu suçun işlenmesine katılmayan ancak satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

    YABANCIYA RÜŞVET, ETKİN PİŞMANLIK DIŞINDA

    Yabancı kamu görevlilerine rüşvet verenler, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanamayacak. Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamada öncül suçların alt sınırı, 1 yıldan 6 aya indirildi.

    Alt sınırı 6 ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini, yurt dışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizleyen, meşru bir yolla elde edildiği kanaati uyandırarak çeşitli işlemlere tabi tutan kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

    Kanun, TCK'ya yeni bir suç tanımlaması eklendi. "Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama suçunun konusunu oluşturan mal varlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak" fiilleri ayrı bir suç olarak tanımlandı. Bu suçları işleyenlere, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

    TÜZEL KİŞİYE DE CEZA

    Bir özel hukuk tüzel kişisinin organ veya temsilcisi ya da tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde görev üstlenen bir kişi, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, zimmet, kaçakçılık, petrol kaçakçılığı, terörün finansmanı gibi suçları tüzel kişinin yararına işlerse, tüzel kişiye de idari para cezası kesilecek.

    Bu suçların tüzel kişinin yararına olarak işlenmesi halinde, ayrıca bu tüzel kişiye 10 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek. İdari para cezasına karar vermeye, bu suçlardan yargılama yapmakla görevli hakim yetkili olacak.

    KARARA TEPKİLER


    CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen:

    "Yasayı hiç kuşkusuz Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Sami Selçuk bile bu yasanın Anayasa'ya açıkça aykırı olduğunu söylüyor. Ayrıca böyle tereddütlerin giderilmesi için bazı şeylerde bulunması gibi bir yetkisi yok Sayın Cumhurbaşkanı'nın. Tereddütlerini belirtmesi hukuken hiçkimseyi bağlamaz. Eğer tereddütleri vardıysa tekrar görüşülmesi için Meclis'e gönderseydi Sayın Cumhurbaşkanı. Şimdi ciddi bir kaos yaşanacaktır"

    "Bize kalan tek yol Anayasa Mahkemesi'ne gidip yürürlüğnün durdurulmasını istemektir. Sayın Cumhurbaşkanı "tarafsız"lık beklentimizi karşılayamadı" (Videoyu izlemek için tıklayın)

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural:
    "Sayın Cumhurbaşkanı'na sormak lazım neden bu kararı bugün verdi diye. Çin'in Uygur Türklerine yaptığı katliam varken, bu konuda bu katliam karşısında milli duruş sergilemeyerek, bütün gündemi iç enerjimizle meşgul etmek nasıl bir zamanlamadır. Başbakan da bu katliamla iglili ilk kez bugün bir konuşma yapmıştır. Bu gündem saptırmasını milli menfaatlerimiz ve insanlık açısından zamanlama açısından doğru bulmuyorum"

    "Sayın Cumhurbaşkanı TBMM iradesi dışına çıkarak talimatla tereddütler giderilmeli ifadesine giderken burada sahip olduğu 'veto' yetkisini kullanmamış olmasını eleştiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı herhalde AKP'yi zor durumda bırakmama ilkesine devam etmiştir"

    "Bizim bu yasanın Anayasa'ya uygunluğu konusunda herhangi bir değerlendirmemiz yok, görüş oluşturmadık. O nedenle CHP'ye destek verip vermeyeceğimiz konusunda şu an birşey diyemiyorum" (Videoyu izlemek için tıklayın)

    AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş:
    "Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımız yasayı ya geri gönderecekti ya da onaylayacaktı. Demek ki onaylamayı uygun görmüşler. Hayırlı uğurlu olsun. Yasanın Anayasa'ya uygun olduğunu, AB'nin bu konuda yapılan müraacatlarda Türkiye aleyhine kararlar verdiğini inceleyerek bu düzenlemeye karar vermiştik. Türkiye'de hiçbir yasa parlamentoda  bu kadar mutabakatla geçmedi" (Videoyu izlemek için tıklayın)

    AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ:
    "Cumhurbaşkanı Gül, bazı konularda olası tereddütleri gidermek için yasal düzenlemelerin yapılması konusunda da tavsiyede bulundu. Konuyu inceleyeceğiz"

    CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol:
    "Konuyu değerlendirip ne gerekiyorsa yapacağız. Ama şu anda peşin bir şey söylemek istemiyorum. Ancak Gül'ün şerhi hukuki değil, siyasi. Sayın Cumhurbaşkanı hakkında vaktiyle yaptığımız değerlendirme kanıtlanıyor"

    MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır:
    "Bir yanlışlık varsa yine hukuk yolu takip edilerek çözüm yolu üretilmelidir. Böyle önemli bir konuda korkak, ürkek, gece yarısı yapılan düzenlemenin doğru olmadığı, şık olmadığı yönünde Sayın Cumhurbaşkanı'nın da tereddütleri olduğu ortaya çıkmıştır. Keşke Sayın Cumhurbaşkanı Meclis'e geri gönderseydi. Düzenlemenin, ilgisi olmayan bir kanunda, milletvekillerinin önergeleriyle, devlet kurumlarının görüşleri alınmadan yapılmış olması aslında Türkiye'ye yakışmamıştır. Bu eğer AB müktesebatına uyumsa, AB uyumunda da Türkiye samimiyse bu düzenlemelerin daha çok tartışılarak, Anayasal bütünlüğü de gözeterek yapılması gerekirdi. Bunun gece yarısı ilgisiz kanunlarla düzenlenmesi bu konuda Hükümet'in samimiyet ve ciddiyet zafiyetini göstermektedir. Bir yanlışlık varsa çözüm hukuktadır. Sayın Cumhurbaşkanı'nın tereddütlerini bu Hükümet nasıl ortadan kaldıracak, hep beraber göreceğiz"

    Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin:

    "Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu kadar gündür beklemesi zaten onaylayacağı yönünde işaretleri artıran bir gelişmeydi. Hem askeri kesimden hem sivil kesimden Cumhurbaşkanı'nın isteği doğrultusunda teklifler geldi. Hem Adalet Bakanı'nın hem Savunma Bakanı'nın hem de Genelkurmay Başkanı'nın tepkilerini aldıktan sonra bir de AB mevzuatı açısından inceleme başlatması burada kilitti.

    Şimdi bu konuyu da Cumhurbaşkanı incelemiş, Sayın Cumhurbaşkanı verdiği kararın hem siyasi hem hukuki sonuçlarını tahmin edebilecek durumda. Böylelikle bu kararı onaylamış durumda. Ek düzenleme talep etti kısmı bence çok fazla sonuç getirecek birşey değil. Daha önce türban düzenlemesinde de benzer bir uygulama yapılmıştı. Ama hükümet öyle bir düzenlemeye o zaman gitmedi. Zaten şimdi Meclis'te kapalı. CHP Anayasa Mahkemesi'ne gidecek herhalde. Bir süreç başladı şu anda Türkiye'nin gündeminden bu konu düşecek gibi görünüyor. Fakat yol açacağı tartışmalar nereye doğru gidecek bunu kestirmek güç"

    CNN TÜRK Haber Müdürü Yavuz Oğhan:

    "Türkiye'nin gündemi çok çabuk değişiyor. AKP'den gelen haberler Cumhurbaşkanlığı'ndaki inceleme sürecinde ek düzenlemelere ihtiyaç olduğu yönündeydi. AKP'li yöneticilerin bu düzenlemelerin en kısa sürede yapılacağını söylediler. Sayın Cumhurbaşkanı ek düzenlemeyle ilgili AKP yöneticilerinden birtakım sözler almış olmalı"

    Emekli Hakim Albay Ahmet Cengiz Tangören:
    "Benim ana düşüncem yapılan bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olmadığı yönündeydi. Vatana millete hayırlı olmasını diliyorum. Bu düzenlemenin demokratikleşme yönünde atılmış çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum"

    Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan:
    "Ben aslında Sayın Gül'ün sihirli bir fotmül peşinde olduğunu düşünüyordum. Yani hem askeri rahatlatacak hem AKP iktidarını rahatlatacak, hem de toplumdaki bölünmüşlüğe yanıt verecek bir formüül peşinde olduğunu sanıyorum. Ama bulamadığı ve sonunda bu kararı vermek zorunda kaldığını düşünüyorum"
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow