Yaşlılar haftasında dikkat çeken analiz
Sırrı Aydoğan: "Gençlerin şimdi Google dedesi var"YAŞLILAR Haftası nedeniyle bu yıl 11'incisi düzenlenen 2.
Sırrı Aydoğan: "Gençlerin şimdi Google dedesi var"
YAŞLILAR Haftası nedeniyle bu yıl 11'incisi düzenlenen 2. Uluslararası İzmir İleri Yaş Sempozyumu, 'Sosyal dışlanma ve yaşlılık' temasıyla Tarihi Havagazı Fabrikası'nda başladı. Sempozyumun açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, "İleride yaşlı insan bulamayacağız. Çünkü 10 yaşındaki çocuklar kanser oluyor" dedi. Aydoğan ayrıca, eskiden çocukların bir konuda bilgi almak için yaşlı insanlara danıştığını, şimdi ise gençlerin 'Google dedesinin' olduğunu söyledi.
İzmir Valiliği bünyesinde; İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Tabip Odası ve Geriatri Derneği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası 11. Ulusal İzmir İleri Yaş Sempozyumu, 'Sosyal dışlanma ve yaşlılık' temasıyla Alsancak'ta bulunan Tarihi Havagazı Fabrikası'nda başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sempozyum Başkanı Aliye Mandıracıoğlu, "Yıl geçtikte ileri yaş sempozyumu daha canlı ve enerji dolu devam ediyor. Bu iki günde sosyal dışlanmayı ele alacağız. Hem konusunda uzman kişiler sunumlarını aktaracak, hem de salondakiler deneyimlerini paylaşacak. Sosyal dışlanma yaşlılar için önemli bir sorun. LGBT, azınlıklar, göçmenler toplumda daha fazla dışlanıyor. Biz bu sempozyumda sorunların neler olduğunu, bu sorunların nasıl çözüleceğini konuşacağız. Toplumun yaşlılık dönemine hazırlanması lazım. Çocukluktan itibaren sürece yatırım yapması lazım. Eğitim, sağlık, ekonomik anlamda ne kadar donanımlı yaşlılığa girerse o kadar sağlam bir süreç geçiyor. Toplumda kuşaklar arası iletişim de çok değerli. Yaşlıların dışlanmaması için aslında sosyal dışlanma genel bir sorun. Toplumun sosyal dışlanmayı erken bir dönemde çözmesi ve sonlandırması gerekiyor" dedi.
"10 YAŞINDA KANSER OLUYORLAR"
Geriatri Derneği Onursal Başkanı ve İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Akçiçek, sosyal sistemin dışında kalan yaşlı bireylerin, nörolojik olarak sosyal ağrı hissettiklerini belirtti. Akçiçek, bunun aynı zamanda ölçülebilir bir ağrı olduğunu kaydetti. Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürü Nesim Tanğlay da, İzmir'de 44'ü özel 3 tane de kamu kurumları tarafından işletilen huzurevinin bulunduğunu açıkladı. Buralarda 4 bine yakın yatak kapasitesinin olduğunu ifade eden Nesim Tanğlay, "Yaşlılara yönelik hizmetlerimizi çeşitlendirmeye önem veriyoruz. Çalışmalarımızı yaparken, yaşlının bulunduğu çevre içerisinde yaşamasını sürdürmesini sağlamaya çabalıyoruz" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise dünya nüfusunun yaşlandığına dikkat çekti. Son 50 yılın en büyük sorunlarından birinin çevre ve gıda sorunu olduğunu vurgulayan Aydoğan, "Her şey kirli. Kirlenmez gibi görünen okyanuslar da kirlendi. Atıklar arttı ve hepsi zararlı atıklar. Artan bir yaşlı nüfusu. Bu böyle giderse biraz ileride yaşlı olmama sorunu olacak. Yaşlı bulamayacağız. 10 yaşındaki çocuklar kanser oluyor. Yaşlı bulma sorunu olacak, çünkü insanlar yaşayamayacak" dedi.
Eskiden çocukların bir şey öğrenmek istediklerinde yaşlı insanlara sorduğunu söyleyen Sırrı Aydoğan, gençlerin şimdi ise 'Google dedesi' olduğunu belirtti. Bir şey olduğunda internet arama motoru olan Google'da arama yaptıkları ve aldıkları bilgiyi doğru kabul ettiklerini dile getiren Aydoğan, "Yaşlıların insanlara doğruyu öğrettiği olaylar eskidi. Şu unutulmamalı, içinde insan sevgisi yoksa onun bir değeri olmaz. Bir dedenin elini öptüğünüz gibi Google'ı okşayamazsınız" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katkı sunanlara ödülleri verildi. Sempozyum, tiyatro ve sinema oyuncusu Nurhan Damcıoğlu ile yapılan söyleşiyle devam etti. Sempozyum, bugün ve yarın söyleşi, panel ve çeşitli etkinliklerle devam edecek.
Umut KARAKOYUN / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI