'Bir Umut Ol' için destek istedi
İZMİR'de 4 yıl önce kurulan Bir Hayata Dokun Derneği olarak Bir Umut Ol Projesi'ni geliştirdiklerini söyleyen resim öğretmeni ve sanat terapisi uzmanı Burcu Bostancıoğlu, 3 ay önce başladıkları proje kapsamında yaşları 15 ila 25 arasında değişen ve madde bağımlılığı geçmişi bulunan gençlere istihdam sağlamaları için yerel yönetimlerden destek istedi.
İZMİR'de 4 yıl önce kurulan Bir Hayata Dokun Derneği olarak Bir Umut Ol Projesi'ni geliştirdiklerini söyleyen resim öğretmeni ve sanat terapisi uzmanı Burcu Bostancıoğlu, 3 ay önce başladıkları proje kapsamında yaşları 15 ila 25 arasında değişen ve madde bağımlılığı geçmişi bulunan gençlere istihdam sağlamaları için yerel yönetimlerden destek istedi.
İzmir'de yaşayan Bir Hayata Dokun Derneği Kurucu Başkanı Burcu Bostancıoğlu, geçen ocak ayında başlayan ve eylülde sona erecek Bir Umut Ol Projesi ile madde bağımlısı gençlere yardım elini uzatıyor. 'Resim terapisinin madde bağımlısı gençlerin sosyal uyumlarına etkisi' isimli doktora tezini hazırlayan Burcu Bostancıoğlu, tezinin hedef kitlesi olan 15-25 yaş aralığındaki madde bağımlısı gençlere yaklaşık üç yıl boyunca resim terapisi uyguladı. İlaçsız tedaviyle maddeden uzaklaşarak sanat alanına yoğunlaştıklarını gözlemleyen Bostancıoğlu, tez araştırması kapsamında alınan demografik özellikler neticesinde madde bağımlısı gençleri maddeye iten en büyük sebeplerden bir tanesinin işsizlik olduğunu vurguladı. Bostancıoğlu, "Bir Umut Ol projemizin amacı da gençleri hayata bağlamak, topluma geri kazandırmak ve ötekileştirme kavramını ortadan kaldırmak. Bu amaçla denetimli serbestlik kapsamındaki gençlere bilgisayarlı ön muhasebe, beden dili, güzel ve etkili konuşma sanatı eğitimleri veriyoruz. Rehabilitasyonlarının gerçekleştirilmesi resim terapisiyle sağlanabilir. Çünkü ilaç tedavisi de bağımlılık yaratabiliyor. Sanatın iyileştirici gücünü kullanmak ve bunu bilimsel olarak kanıtlamak istedim. Hedef kitlem denetimli serbestlik çatısı altında madde bağımlılğı sebebiyle cezai sorumluluğu devam eden gençler" dedi.
HEDEF KİTLEYE ÖZEL EĞİTİM
Yeşilay ve Bir Hayata Dokun Derneği’nin birlikte yürüttüğü ‘Bir Umut Ol’ projesi kapsamında Madde Bağımlılığı Problemi ve İstihdam Edilebilirlik Kapasitelerinin Arttırılması paneli düzenlediklerini anlatan Bostancıoğlu, panelin geçtiğimiz 7 Mart Çarşamba günü Buca Belediyesi Olimpik Yüzme Havuzu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildiğini ifade etti. Bir Umut Ol Proje Koordinatörü Burcu Bostancıoğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin hibe programı kapsamında Türkiye’de üçüncü, İzmir’de ise birinci seçilen ‘Bir Umut Ol’ projesi 15 ile 25 yaş aralığındaki gençlerin madde bağımlığı engellemek, sosyal hayata entegre etmek ve istihdamı sağlamak amacını taşıyor. 10 aylık bir proje. Haftanın 2 günü 12 çocuk buraya geliyor. Onlar hala bağımlı değil ama geçmişte ceza almış. 1 yıldan az cezaları var ve yaşları küçük. Burada bilgisayar destekli, beden dili ve diksiyon eğitimi alıyorlar. Onların istihdam edilebilmelerini amaçlıyoruz. Maalesef büyük kurumlar isimlerinin yanında bağımlılık kelimesinin geçmesini istemiyor. O yüzden iş bulmaları sorun. Panelde de bu onların sorunlarını konuştuk."
"HEPSİNE ULAŞALIM"
İzmir'de bu gençlerin istihdam edilebilmesi için yerel yönetimlerden hiçbir destek alamadıklarını ifade eden Bostancıoğlu, İzmir Ticaret Odası'nın 4 kız çocuğuna staj imkanı sağladığını kaydetti. Sorunun hem ülke hem de İzmir'in sorunu olduğunu vurgulayan Burcu Bostancıoğlu, herkesten destek beklediğini söyledi. Bostancıoğlu, "Buraya gelen 12 çocuk ve genç var ama aslında daha fazlası var. Bu 12 sayısı, 12 bin olsun olsun istiyorum. Hepsine ulaşalım. İstersek başaramayacağımız bir şey yok. Aralarında barınacak yerleri olmayan, çevre sorunu yaşayan, aslında o çevreden çıkmak isteyen ama imkanı olmayan gençlerimiz var" diye konuştu.
Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI