Yalova’da ‘Aronya Hasat Şenliği’ düzenlendi
Yalova’da ‘Aronya Hasat Şenliği’ düzenlendi
Özgür YILDIZ/ÇİFTLİKKÖY (Yalova), (DHA)-YALOVA’nın Çiftlikköy ilçesinde ‘Aronya Hasat Şenliği’ düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü düzenlediği şenlikle aronya meyvesine ilgiyi arttırmayı hedefliyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından ‘Yalova aronyası’ adıyla coğrafi işaret tescil belgesi verilen meyvenin hasat etkinliği, gerçekleştirildi. Çiftlikköy ilçesinde düzenlenen hasat şenliğinde hem çiftçilere organik üretim sertifikası verildi, hem de hasadı yapılan aronyalar ikram edildi. İlyasköy mevkiinde gerçekleşen hasat törenine Vali Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ve il protokolünün yanı sıra kurum yöneticileri de yoğun ilgi gösterdi.
Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova’da ilk aronya bahçesinin kurulmasının üzerinden 5 yıl geçtiğini ve bugün il genelinde 140 çiftçi ile 390 dekar alanda aronya üretimi gerçekleştirildiğini belirtti. Parıldar, “Yalova ülkemizin en küçük yüzölçümüne sahip il olması nedeni ile tarım alanları az ama değerlidir. İlimizin tarım parsellerinin yüzde 72,5'i 5 dekar ve altında büyüklüktedir. Bu sebeple birim alandan katma değeri yüksek ürünlere öncelik verilmektedir. Aronya da bu ürünlerden birisidir. Aronyanın ülkemizde ve ilimizdeki hikayesi 2012 yılında başlatılan adaptasyon çalışmaları ile başlamış, çiftçi şartlarında denemelerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından 2017 yılında İl Özel İdaresinin destekleri ile kurulan ilk demonstrasyon ile start verilmiştir. Yalova’da çiftçi parselinde kurduğumuz ilk aronya bahçesi üzerinden 5 yıl geçti ve bugün il genelinde 140 çiftçi ile 390 dekar alanda aronya üretimi gerçekleştirilmektedir. 2021 yılında dağıtılan fidanlarla 160 dekar yeni bahçe tesis edilerek projeli olarak 289 dekara, toplamda ise yaklaşık 390 dekara ulaşılmıştır” dedi.
’40 TONUN ÜZERİNDE REKOLTE BEKLİYORUZ’
Bu yıl 40 tonun üzerinde rekolte beklediklerini söyleyen Parıldar, “Geçen yıl oluşturulan 160 dekar aronya bahçelerimiz henüz meyve verecek yaşa gelmemiş olup bunun haricindeki yaklaşık 230 dekar alanda ürün hasadına başladık. 2020 yılında 7-8 tonluk bir rekolte elde edilmişken bu üretim rakamı 2021 yılında yaklaşık 27 ton gerçekleşmiş olup, 2022 yılında 35-40 tonun üzerinde rekolte beklemekteyiz. Bahçelerimiz tam verime geldiklerinde yaklaşık 400 ton ürün alınabilecektir” dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI