hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erciş'te şeker pancarı alımı törenle başladı

    Ercişte şeker pancarı alımı törenle başladı
    expand

    Erciş'te şeker pancarı alımı törenle başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barış KUL/ERCİŞ (Van), (DHA)- VAN’ın Erciş ilçesindeki Şeker Fabrikası’nda şeker pancarı alımı, kurbanların kesilip, duaların okunduğu törenle başladı.

    Şeker fabrikasının alım sahasında düzenlenen törene Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu, Emniyet Müdürü Süleyman Trak, Erciş Şeker Fabrikası Müdürü Metin Arslan, Şeker-İş Erciş Şube Başkanı Savaş Barış, Pancar Ekiciler, Kooperatif Başkanı Faruk Ünal, bazı kurum amirleri, çiftçiler ve fabrika çalışanları katıldı. Erciş Kaymakamı Karaloğlu, Erciş Şeker Fabrikası'nın 2024-2025 kampanya döneminde bugün itibariyle pancar alımına başlayarak adım atmasının, bölgedeki tarım faaliyetleri açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

    Kaymakam Karaloğlu, "Bu süreç, hem çiftçiler hem de fabrikada çalışanlar için büyük bir fırsat yaratacak ve bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. Şeker Fabrikası'nın 2024-2025 kampanya döneminde 210 bin ton pancar işleyerek 32 bin ton şeker üretmeyi hedeflemesi, bölgedeki tarıma ve ekonomiye önemli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca, 7 bin ton melas ve 67 bin ton yaş pancar posası elde edilmesi, tarımsal ürünlerin verimli kullanımını da desteklemektedir. Türkşeker'in sözleşmeli tarımın öncüsü olması, tarım ve sanayi entegrasyonunu başarıyla sağlaması açısından ülkemiz için büyük bir değer. Bu süreçte emeği geçen tüm çiftçilere ve çalışanlara teşekkür ediyor, yeni üretim döneminin ülkemize, bölgemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erciş Şeker Fabrikası Müdürü Metin Arslan ise "Türkşeker 2023-2024 kampanya döneminde faaliyette bulunan şeker fabrikalarında hem pancar hem de şeker üretiminde son 25 yılın zirvesine ulaşmış ve 1998 yılından bu yana ortalama 155 günlük en uzun kampanya dönemini başarı ile tamamlamıştır. 2024-2025 kampanya döneminde Türkşeker fabrikasında toplam 7 milyon ton pancar işlenerek yaklaşık 950 bin ton şeker üretilecektir. Ortalama olarak 114 gün civarında sürmesi beklenen üretim kampanyasının 2024 yılı Eylül ayında başlayıp 2025 yılı Şubat ayının ortalarında planlanmaktadır. Bu kapsamda Erciş Şeker Fabrikası 26 Eylül 2024 tarihinde pancar alımına ve 4 Ekim 2024 tarihinde şeker üretme üretimine başlanacaktır. Üretim döneminin yaklaşık 98 gün sürmesi planlanmaktadır. Erciş Şeker Fabrikası'nda 2024-2025 kampanya döneminde 49 köyde 1244 üretici tarafından 45 bin 076 dekar alanda şeker pancar ekimi yapılmış olup 220 bin ton pancar üretimi beklenmektedir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kampanya döneminde Erciş Şeker Fabrikası'nda 210 bin ton pancar işlenerek yaklaşık 32 bin ton şeker üretileceğini de belirten Arslan, " Arıca 7 bin ton melas ile yaklaşık 67 bin ton yaş pancar korsası elde edileceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde sözleşmeli tarımın öncüsü ve tarıma dayalı ilk sanayi kuruluşundan olan Türk Şeker hem bulunduğu yörenin hem de ülkemizin kalmasına büyük katkı sağlamaktadır. Bu vesileyle yeni üretim döneminin ülkemize, bölgemize ve şehrimize hayli olmasını dileriz. 2024-2025 pancar kampanyamızın öncelikle kazasız belasız geçmesini temenni ediyorum. Fabrikamız çalışanları ile birlikte en iyi teknolojik değerleri yakalayacağımızdan şüphem yoktur" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow