hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tıbbi sülükler, Samsun'dan dünyaya ihraç ediliyor

    Tıbbi sülükler, Samsundan dünyaya ihraç ediliyor
    expand

    Tıbbi sülükler, Samsun'dan dünyaya ihraç ediliyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ersin DEMİR/SAMSUN, (DHA)-  SAMSUN Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, dünya sülük ticaretinin yüzde 80'ini Türkiye'nin yaptığını, bu oranın da yüzde 70'inin Samsun'dan karşılandığını söyledi. Sağlam, “Yetiştiricilerimiz tam kapasite üretim yapabilirse, bu oranın tamamını karşılayabiliriz” dedi.

    Alternatif tıpta kullanılan ve 'doktor sülük' olarak bilinen tıbbi sülükler, Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden birini oluşturuyor. Sülükler, doğal dengenin bozulmaması ve mevcut kaynaklarının azaltılmaması adına doğal toplayıcılığının yanı sıra, Samsun'un Terme, Kavak ve Bafra ilçelerinde yetiştiriciliği de yapılıyor. Yıllık 1.5 ton kapasiteye sahip Samsun, Türkiye'nin sülük ihracatında en büyük pay sahibi konumunda. Tıbbi sülüklerin genellikle, kalp damar ve deri hastalıklarında kullanıldığını belirten Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Vücutta kirli kanın birikmesinin önlenmesi ve biriken kanın emilmesi amacıyla da çeşitli tedavilerde kullanılmaktadır" diye konuştu.

    'DOĞADA HİÇBİR ÜRÜN SINIRSIZ DEĞİL'

    Doğada bulunan ürünlerin sınırsız olmadığını, bu nedenle sülüklerin de doğadan toplamasının yanı sıra, üretimine ağırlık verildiğini ifade eden Sağlam, "Alternatif tıpta sülüğün kullanımı ülkemizde geçmiş yıllara dayanmakta. Samsun'da gerek doğadan toplanarak, gerekse yetiştiriciliği yapılarak ihracatı yapılıyor. Özellikle damar hastalıklarında, deri hastalıklarında, kalp-damar hastalıklarında ya da vücutta kirli kanın birikmesinin önlenmesi ve bu kanın emilmesi amacıyla tedavide kullanılıyor. Doğadan toplanan hiçbir ürün, sınırsız değil. Bunun önüne geçebilmek adına dünyada doğal kaynakların doğru kullanımına yönelik sözleşmeler var. Bu sözleşme kapsamında, ilimize 1.5 tonluk bir kota verildi. Kızılırmak Deltası'nda sülüğün sayımı, avlanma zamanı ve uzunluğu ile ilgili bir çalışma yapıldı. Buradaki amaç doğal kaynakların bitirilmemesi, sonlandırılmamasıdır"  şeklinde konuştu.

    'KAPASİTEMİZİ ARTTIRABİLİRİZ'

    Sülüklerin, Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarından toplanırken, doğal kaynağın sona erdirilmemesi adına, yetiştiriciliği ile ilgili bir çalışmalar başlatıldığını söyleyen İl Müdürü Sağlam şunları ifade etti:

    “Terme’de bir firmamız, yıllık 1,5 milyon adet üretim kapasitesi ile üretime başladı. Kavak'ta 250 bin kapasiteli bir işletme kuruluyor. Bafra'da 100 bin adetlik bir tesis kurulma aşamasında. İşletmelerin tamamının yetiştiriciliğe alınması ile birlikte, hem doğal dengesinin korunması  hem de tıbbi sülüğün devamlılığının sağlanması için yetiştiriciliğe ağırlık vereceğiz. Burada yetiştirilen sülükleri Hollanda, Almanya, Belçika gibi ülkelere ihracı yapılmakta. Bunu yaparken de yine doğal kaynakları korumak, orada bu işi yapan çiftçilerimizin de gelir kaynağını da beraberinde arttırmak hedefindeyiz. Dünyada tıbbi sülük ticaretinin yüzde 80'i ülkemizden yapılmakta. Dolayısıyla bunun içerisinde de yüzde 70'e yakını Samsun'da yapılmakta. Yetiştiricilerimiz kapasitelerinin tamamını kullanabilirse, biz bu oranın tamamını karşılayabiliriz diye düşünüyorum. Bu durumda üretim kapasitemizi de 1.5 tondan daha yukarıya da taşıyabiliriz." (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow