RTEÜ ve KTÜ ortaklığında yerli parmak izi tozu üretildi
RTEÜ ve KTÜ ortaklığında yerli parmak izi tozu üretildi
Rukiye MEYVECİ/RİZE,(DHA)- RECEP Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyeleri, olay yeri parmak izi tespitinde kullanılan parmak izi tozu üretti. RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman “İthal edilen bir ürünü üretecek olmamız, milli ekonomi hamlesine katkı sunacak olması açısından da önemlidir” dedi.
RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Faiz, KTÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaşar, yüksek lisans öğrencisi olay yeri inceleme uzmanı komiser yardımcısı Mehmet Ziya Hacımurtazaoğlu’nun tez çalışmasında faydalanarak yurt dışından ithal edilen olay yeri parmak izi tespitinde kullanılan parmak izi tozu üretti. Geliştirilen ürünün KTÜ adına, "Oluşan Vücut İzlerinin 4'-hidroksiantosiyanin Bileşiği ile Boyanarak Görünür Hale Getirilmesi" adıyla uluslararası alanda patenti alındı. İki üniversitenin de ticarileşen ilk patenti olan ürün için imza töreni düzenlendi. Ürünün, başta emniyet ve jandarma teşkilatı olmak üzere kurumlarca temin edilmesi ve kullanılabilmesi için ihaleyle satışa çıkarılan patenti satın alan, Gençtürk Group şirketi sahibi Nuh Gençtürk ile KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman arasında protokol imzalandı.
‘VERDİĞİMİZ DESTEKLE RTEÜ’DE PATENT SAYISI ARTIYOR’
Geliştirilen ürün, kriminal olayların aydınlatılmasında ve parmak izlerinin belirlenmesinde kullanılacağını belirten RTEÜ rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman “Üniversite olarak araştırma geliştirmeye çok önem veriyoruz ve öğretim üyelerinin önünü açarak destekliyoruz. Vermiş olduğumuz bu destekler dolayısıyla da son yıllarda üniversitemizin uluslararası yayın ve proje sayısı ile ulusal ve uluslararası patent sayısı artmaktadır. Şu anda üniversitemizin 23 patenti ve 7 faydalı modeli bulunmaktadır. Bugün burada attığımız imza ile hem Karadeniz Teknik Üniversitesinin hem de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin ilk defa bir patenti ticarileşmiş olmaktadır. Her ne kadar bütün patentlerin temel amacı ülkemizin gelişmesine ve ekonomisine katkı sunmak için ticarileşmek olsa da maalesef dünyada ve ülkemizde patentlerin ticarileşme oranı binde üçtür” dedi.
‘MİLLİ EKONOMİ HAMLESİNE KATKI SUNACAK’
Ticarileşmesi için imzaların atıldığı patentin, milli ekonomi hamlesine katkı sunacak olması açılarından da ayrıca önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karaman “Ülke olarak biz bu boyayı ithal ediyoruz. Artık bundan sonra Gençtürk Group Firması bu boyayı üretecek ve yurt içi ile yurt dışı piyasasına satacaktır. Söz konusu patentin, ülkemizin iki güzide üniversitesi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin ortak bir çalışmasının ürünü olması ile ithal edilen bir ürünü üretecek olmamız ve Cumhurbaşkanımızın milli ekonomi hamlesine katkı sunacak olması açılarından da ayrıca önemlidir” ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI