hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkan Sezgin: Buğday alım fiyatının revize edilmesini bekliyoruz

    Başkan Sezgin: Buğday alım fiyatının revize edilmesini bekliyoruz
    expand

    Başkan Sezgin: Buğday alım fiyatının revize edilmesini bekliyoruz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) – OSMANİYE Ziraat Odası Başkanı Ahmet Bahadır Sezgin, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) açıkladığı buğday alım fiyatının çiftçileri mutlu etmediğini belirterek revize edilmesini beklediklerini söyledi.

    Ülke ve dünya için stratejik bir ürün olan buğdayın hasadının geçtiğimiz günlerde bölgede başladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Bahadır Sezgin, “Çiftçilerimizin açıklanmasını dört gözle beklediği buğday alım fiyatı TMO tarafından kilo başına 9 lira 25 kuruş + 1 lira 75 kuruş prim desteği dahil olmak üzere 11 lira olarak açıklandı. Çiftçilerimizin bu hasat sezonundan beklentisi, yüksek girdi maliyetlerine rağmen borç yükü altına girerek bin bir emekle ürettikleri buğdayı iyi bir rakama satmak, borçlarını ödemek ve geçimini sağlamaktı. Fakat açıklanan bu fiyatla çiftçilerimiz büyük hayal kırıklığına uğramıştır” dedi.

    BUĞDAY ALIM FİYATI REVİZE EDİLEREK YENİDEN BELİRLENMELİ

    Açıklanan rakamların piyasada ki buğday fiyatlarını kötü etkileyeceğini ve iyice aşağıya çekeceğini kaydeden Sezgin, “Maalesef önümüzdeki dönemlerde korktuğumuz başımıza gelecektir. Bu fiyatlarla buğdaydan zarar eden üreticimiz üzülerek ifade ediyorum ki önümüzdeki yıllarda buğdaydan uzaklaşacak, üretim azalacak ve ülkemizin gıda güvencesini sağlayan buğday ürünü gıda güvenliği konusunda ülkemizi sıkıntıya sokabilecektir. Hala geç kalınmış değildir. Bunun önüne geçmenin yolu açıklanan buğday alım fiyatının revize edilerek yeniden belirlenmesidir. Yani çiftçimize emeğinin karşılığı olan ürettiği ürünün para etmesini sağlamaktır. TÜİK verilerine göre buğday ekim alanları her yıl giderek azalmaktadır. Yani çiftçimiz zarar ettikçe üretimden çekilmektedir. Buğdayında birçok ürünün hammaddesi olduğunu düşünürsek stratejik olarak ihmal edilemez bir ürün olduğu çok açıktır” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow