hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye’de 39, Niğde’de 10 tür yarasa çeşidi bulunuyor

    Türkiye’de 39, Niğde’de 10 tür yarasa çeşidi bulunuyor
    expand

    Türkiye’de 39, Niğde’de 10 tür yarasa çeşidi bulunuyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adnan ÇELEBİ/NİĞDE, (DHA)- NİĞDE Ömer Halisdemir Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, Türkiye'deki 39 yarasa çeşidinden 10'unun Niğde'de olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karataş, bilinenin aksine yarasaların zarardan çok faydasının bulunduğunu kaydetti.
    Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, Türkiye'de 39 yarasa çeşidinin bulunduğunu, 10'nun ise Niğde'de olduğunu kaydetti. Her yıl 10-15 türün daha keşfedildiğini kaydeden Prof. Dr. Karataş, "Özellikle Amazonlar, Endonezya gibi tropikal bölgelerde daha keşfi bekleyen türler var. Dünyada 1430 yarasa türü arasında vampir olan kan emici 3 tür yarasa bulunmaktadır. Orta ve Güney Amerika'da yaşayan bu türlerden 2'si daha çok kuşlardan kan emerken, 'Desmodus Rotundus' olarak adlandırılan diğer tür ise insanlardan da kan emiyor" diye konuştu.
    'TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK YARASASI TARSUS'TA'
    Türkiye'nin en büyük yarasa türünün Mersin'in Tarsus ilçesinde görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Karataş, "Güney Afrika'dan Tarsus'a kadar olan hat boyunca dağılım gösteren bir meyve yarasası türü de bulunmaktadır. Diğer yarasalar kış uykusuna ya kış uykusuna yatar ya da göç eder ancak bu tür yıl boyu aktif olarak bu bölgede görülmektedir. Bunun sebebi de Tarsus ve Hatay bölgelerinde narenciye ve diğer meyve kalıntılarıyla beslenmesi olarak gösterilebilir" ifadelerini kullandı.
    'ZARARDAN ÇOK FAYDALARI VAR'
    Yarasaların insanlara zararı olmadığını, faydalarının olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karataş, "Yarasalar genelde böcekle beslenir. Bu nedenle protein ağırlı beslendikleri için vücutlarında çözüldüğünde ortaya azotlu gübrenin en safı çıkar. Bu nedenle yarasaların gübresi, en kaliteli gübredir. Ayrıca yarasalar beslenme özellikleri sebebiyle belediyelerin ilaçlamalarına rağmen doğada kalan zararlı böcekleri de ortadan kaldırmaktadır. Bu da çevreye ve doğaya faydaları olduğunu göstermektedir" dedi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow