hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez kalıcı kalp pili takıldı

    MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kez kalıcı kalp pili takıldı
    expand

    MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez kalıcı kalp pili takıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MUĞLA Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez bir hastaya kalıcı kalp pili takıldı.

    Muğla'da yaşayan 24 yaşındaki Gülümser Sümeyye Köklü, kalbinin sağ karıncığı doğuştan gelişmemiş olması nedeniyle farklı merkezlerde 3 kez kalp ameliyatı geçirdi. Köklü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne halsizlik, yorgunluk şikayetleri ile başvurdu. Çocuk Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Konseyi tarafından yapılan değerlendirme sonrasında hastada kalp hızında ciddi yavaşlama tespit edildi. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Buğra Harmandar ve ekibi tarafından yapılan ameliyatta Köklü'ye kalıcı kalp pili takıldı.

    Ameliyat hakkında bilgi veren Uzman Doç. Dr. Harmandar. "Bu ameliyatın en büyük zorluğu hastanın göğüs kafesinin 4. defa açılmasının gerekmesiydi. Göğüs kafesi ilk defa açıldıktan sonra kapatıldığında kalp göğüs kafesine yapışıyor ve bundan sonraki her açılması kalbin yaralanması açısından çok büyük tehlike arz ediyor. Bu sebeple çoğu cerrah ikinci veya daha sonraki kalp ameliyatlarında göğüs kafesini açmaya çekinmekte" dedi.

    Doç. Dr. Harmandar, kalıcı kalp piline neden gereksinim duyulduğunu ise şöyle açıkladı:

    "Kalbin düzenli kasılabilmesini sağlayan doğal bir pili vardır. Bu doğal pil sinüs düğümü olarak adlandırılır ve hastanın yaşına göre dakikada belli sayıda uyarı üretir. Bu uyarı sayısınca kalp kasılır ve vücudumuza kan pompalanır. Sinüs düğümünün ürettiği uyarı sayısı olması gerekenden az olursa vücudun ihtiyaç duyduğu kan dolayısıyla oksijen sağlanamaz bunun sonucu olarak hasta bayılabilir hatta hayatının kaybedebilir. Kalp hızını yavaşlatan ileti sisteminde kopukluk veya kalbin doğal pilinin yavaş çalışması gibi durumlarda yeterli kalp hızını sağlamak için kalp pili takılması gereklidir. Normal kalbi olan sadece iletim sistemi problemi olan 7 yaşından büyük çocuk ve erişkilerde kalp pili göğüs açılmadan damardan takılabilir. Ancak hastamızda olduğu gibi kalbin kan pompalayan boşluklarından birisi gelişmediği zaman bu işlem uygun değildir. Bu gibi durumlar da göğüs açılarak kalbi saran zarın altına pilin elektrot denilen kablosu konulur. Bu yöntemin adı epikardiyal kalıcı kalp pili takılması işlemidir. Hastamıza bu işlem yapılmış ve vücudunun ihtiyacı olan kanın sağlanması için kalp hızı olması gereken düzeye getirilmiştir Akıllı pil, hastanın hareketlerini hissedebiliyor, uyuduğunda kalp hızını yavaşlatıyor, koştuğunda veya efor yaptığında da kalp hızını artırabiliyor."

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde takılan ilk kalıcı kalp pili ile sağlığına kavuşan Gülümser Sümeyye Köklü, taburcu edildi. Kadir Köklü ise, eşinin operasyonunu gerçekleştiren doktor ve ekibine teşekkür etti.

    Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow