Dargeçitli kadınlar organik arıcılık yapacak
Dargeçitli kadınlar organik arıcılık yapacak
Mehmet Halis NAYIFOĞLU/ DARGEÇİT (Mardin), (DHA)- MARDİN'in Dargeçit ilçesinde 'Organik Arıcılık Projesi' kapsamında açılan kursla 75 kadın, bal üretiminin inceliklerini öğrenerek meslek sahibi olacak.
Dargeçit Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen 'Organik Arıcılık Projesi' kapsamında arıcılık kursu açıldı. Kadın istihdamının artırılması ve arıcılığın geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen projede 75 kadın açılan kursta eğitim görmeye başladı. 84 Saatlik kursta, Veteriner Hekim İsmail Akgül tarafından katılımcılara organik arıcılık, arı kovanlarının bakımı, arı hastalıkları ve bal hasadı konularında bilgiler veriliyor. Eğitimlerini tamamlayan kadınlar, bal üretiminin yanı sıra ekonomik değeri yüksek arı sütü, propolis ve polen gibi ürünleri de üretip gelirlerini artırarak ekonomilerine daha fazla katkı sağlayacak. Kursu başarıyla bitiren her bir kadına, MEB onaylı sertifikanın yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 20'si arılı, 10'u boş toplam 30 adet kovan ve arıcılık malzemeleri desteği ücretsiz verilecek.
'KADINLARIN HAYATIN HER ALANINDA YER ALMALARINI İSTİYORUZ'
Tarım ve Orman İlçe Müdürü Fırat İskenderoğlu, kadınların hayatın her alanında olduğu gibi üretim safhasında da yer almalarını istediklerini belirterek, "Üretimden, emekten, iş gücüne kadar her safhada bize omuz verdikleri için kadınlarımızı bu anlamda değerlendirmek istedik. Gerçekleşen bu proje de 75 kursiyerimiz ile birlikte kadınlara eğitim faaliyetinden sonra gerekli ekipmanlarla üretime katacağız. Bu katkı sayesinde ilçemiz gelişecek, ilçemiz akabinde il, il genelinde ülkemiz gelişecek" dedi.
Kursiyer Cemile Çelik de ilk defa böyle bir eğitim gördüklerini ifade ederek, "Gerçekten de çok da eğiticiler. Bilmediğimiz birçok konuda bize bilgi veriyorlar. Bundan sonraki adım, eğitim bittiğinde bizlere arı kovanı verecekler. Bu sayede biz kadınlar olarak üretime de geçebiliriz. Üretim faaliyetinden sonra da satabiliriz. Bu bizim için büyük bir gelişme. Burada kadınlar ön plana çıkıyor. Bu proje de onlar için" diye konuştu.
Kursiyer Semiha Akyol da, kursa başlamadan önce arılar ile ilgili hiçbir şey bilmediklerini kaydederek, şunları söyledi: "Ama şuan geldiğimiz noktada, birçok şey biliyoruz. Arılara nasıl davranmamız gerektiğini biliyoruz. Bize olan önemini, katkısını, bize neler katabildiğini. Doğal bal üretmek yerine eskiden alıyorduk ama şuan doğal bal yapıp yemek istiyoruz." (DHA)
FOTOĞRAFLI