hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küçük Menderesli üreticiye kestane kanseri ile mücadelede destek

    Küçük Menderesli üreticiye kestane kanseri ile mücadelede destek
    expand

    Küçük Menderesli üreticiye kestane kanseri ile mücadelede destek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)-İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes’te üretimi olumsuz etkileyen kestane kanseri ile mücadele için 30 mahallede toplam bin 634 kestane üreticisine ardıç katranı, göztaşı ve sodyum hipoklorit desteği sağladı. Ayrıca doğru mücadele için üreticiye uygulamalı eğitim de verildi.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsalda üreticinin üretim koşullarının iyileştirmesi için desteklere devam ediyor. Küçük Menderes Havzası’nın önemli gelir kaynaklarından olan kestanede oluşan kestane kanseri hastalığıyla mücadele için hasat sonrası çalışmalara hız kazandırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kestane kanseri ile mücadele kapsamında Kiraz, Ödemiş ve Tire ilçelerinde toplam 30 mahallede bin 634 kestane üreticisine; 4 bin 575 litre ardıç katranı, bin 938 kilogram göztaşı ve 6 bin 239 litre ekipmanların dezenfeksiyonu için sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) desteği sağladı. Sahada görevli ziraat mühendisleri, malzeme desteğinin yanı sıra üreticilere kestane kanseri ile doğru mücadele için uygulamalı eğitim verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HEM DAĞITIM HEM EĞİTİM

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Dr. Elvan Hatipoğlu, kestane kanserinin son dönemlerde hızla yayıldığını belirtip, "Bu çalışmaya 2018 yılında başladık. Üreticilerimize ardıç katranı, bordo bulamacı ve sodyum hipoklorit desteği veriyoruz. İlk sene büyük dal budama makasları, testere gibi yardımlarımız da oldu. Bunlarla beraber kestane kanseri ile nasıl mücadele edileceğiyle ilgili eğitimler verdik. Öncelikle hastalıklı dokunun altından beyaz doku görünene kadar temizliğinin yapılması, ardından üç birim ardıç katranı ile bir birim göztaşını karıştırıp macun haline getirerek, budama sonrası temizlenen açık yaralara sürülmesi gerektiğini anlattık. Hastalıklı olan dalların kesilmesi sırasında kullanılan ekipmanın, başka bir ağaçta kullanılmadan önce sodyum hipoklorit ile dezenfekte edilmesi gerektiğinden bahsettik. Dönem dönem bu eğitimleri tekrarlıyoruz. Bu sene de hem dağıtım yapıyoruz hem bu eğitimleri tekrarlıyoruz" diye konuştu.

    'ALANLAR KENDİNİ TOPARLAMAYA BAŞLADI'

    Öncelikli hedeflerinin hastalığın yayılmasını engellemek olduğunu belirten Hatipoğlu, "Çünkü bu bir mantar hastalığı. Bu mantar sporları uygun ortamlar olduğunda çok kolay yayılabiliyor. Önceliğimiz bu hastalığın yayılmasını engellemek. Üreticilerimiz de mücadeleyi öğrendi, nasıl yapması gerektiğini benimsedi. Kestane hem yüksek hem de yamaç yerlerde yetişiyor. Çok da değerli bir ürün. Rekoltede düşüşler başlamıştı. Şimdi bu uygulamayı yaptığımız alanlar kendini toparlamaya başladı. Tabii ki kestane üretimine çok büyük bir katkısı olacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'KESTANİİN YOK OLMAMASI EN BÜYÜK TEMENNİMİZ'

    Çalışmaları değerlendiren Kiraz Yeşildere Mahallesi Muhtarı Mustafa Aksu, kestanede yaşadıkları en büyük sorunun kestane kanseri olduğunu söyledi. Aksu, “Bu hastalıkla mücadele ediyoruz. Kestane bizim önemli bir gelir kaynağımız. Tarla mahsulümüz para yapmadığından dolayı ağaç mahsulümüze yöneldik. Ancak kestane, hastalıktan dolayı bitme noktasına geldi. Vatandaş olarak gelirimiz kısıtlandıkça kısıtlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kestane kanseriyle mücadelede de yanımızda oluyor. Kestanenin yok olmaması en büyük temennimiz. Ege Bölgesi’nin en kaliteli, en lezzetli kestanesinin de bu bölgeden çıktığını söylerler" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'GÜZEL BİR ETKİ YARATIR'

    Kirazlı üretici Bilal Karakaya da kestane kanseri hastalığı nedeniyle ekonomik olarak zorlanmaya başladıklarını belirtip, "Mücadele ediyoruz ama çaresini bulamadık. Mücadele başarılı olursa güzel bir etki yaratır. Vatandaş olarak yeniden güzel bir gelir kaynağımız olur. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de çok güzel yardımları oldu. Göztaşı, katran, çamaşır suyu gönderdi. Biz bununla mücadele ettik. Faydasını gördük ama daha da etkili olması için uğraşıyoruz. Sağ olsunlar arkadaşlar işlerimizi takip ediyorlar" dedi.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow