hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İki sistem bir arada denendi, beyin tümörü temizlendi

    İki sistem bir arada denendi, beyin tümörü temizlendi
    expand

    İki sistem bir arada denendi, beyin tümörü temizlendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadir ÖZEN / İZMİR, (DHA) - İZMİR'de Emine Cevizci'nin (64), beyninde tehlikeli bir noktada ve derinlikte bulunan beyin tümörü, ultrasonografi ve nöronavigasyon sisteminin eş zamanlı kullanıldığı ameliyatla temizlendi. Ekibiyle ameliyatı gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Beyin Cerrahı İsmail Ertan Sevin, "Hastanemizde ameliyatta kullanabileceğimiz ultrason olduğunu biliyorduk. Ayrıca nöronavigasyon cihazımız da var. Bu iki aleti kullanarak hastamızı ameliyat etmeye karar verdik. Tabii ultrasonun kullanımı için radyolojiden yardım istedik ve hastamızı gayet başarılı bir şekilde ameliyat edip, tümörünü tamamen çıkararak taburcu ettik" dedi.

    Evli ve 2 çocuk annesi Emine Cevizci (64), baş ağrısı ve sağ tarafında bir güçsüzlük, hissizlik kaybıyla İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonrası Cevizci'ye beyin tümörü teşhisi koyulup, ameliyatına karar verildi. Dr. Öğr. Üyesi Beyin Cerrahı İsmail Ertan Sevin, Uzman Dr. İsmail Akkol, Asistan Dr. Nurullah Kösmene, Radyoloji Birimi doktorlarından Doç. Dr. Ali Murat Koç'dan oluşan ekip, 5 saatlik ameliyatın ardından oldukça tehlikeli bir yerde bulunan ve hastanın felç kalma riski bulunan kitleyi çıkardı. Bir süre yoğun bakımda tutulan Cevizci, daha sonra servisteki odaya alındı.

    'ULTRASONUN KULLANIMI İÇİN RADYOLOJİDEN YARDIM İSTEDİK'

    Operasyonu gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi İsmail Ertan Sevin, "Yapılan tetkiklerinde, hastamızda derin yerleşimli beyin tümörü saptandı. Biz önce ameliyatı düşünmedik. Çünkü tümörün yeri oldukça riskliydi. Hareket merkezlerine yakın yerdeydi. Hastamızın ameliyat sonrası bir sıkıntı yaşamasından korktuk. Bir felç hali olabilirdi. En büyük korkumuz buydu. Biz hastamıza önce radyoterapi ve kemoterapi almasını önerdik. Patolojik doku tanısı da istedik. Ardından operasyon kararı aldık. Hastamızı ameliyata hazırladık. Hastaya neler olabileceğini, başına neler gelebileceğini anlattık. Hastanemizde ameliyatta kullanabileceğimiz ultrason olduğunu biliyorduk. Ayrıca nöronavigasyon cihazımız da var. Bu iki aleti kullanarak hastamızı ameliyat etmeye karar verdik. Tabii ultrasonun kullanımı için radyolojiden yardım istedik ve hastamızı gayet başarılı bir şekilde ameliyat edip, tümörünü tamamen çıkararak taburcu ettik" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'HASTANEMİZDE İKİ SİSTEMİ İLK DEFA BİR ARADA DENEDİK'

    Operasyona katılan Radyoloji Birimi doktorlarından Doç. Dr. Ali Murat Koç, "Beyin cerrahlarımızın daveti üzerine ameliyata katıldık. Kendilerinin rutinde de kullandığı nöronavigasyon sistemleri var. Bu navigasyon sistemi ameliyattan önce çekilen beyin MR'ını bir harita haline getiriyor. Ve ameliyat sırasında kullanılan kablosuz bir kalem benzeri cihazla da beynin o anda hangi noktasında olunduğunu, hangi noktaya doğru hedef alındığını anlık gösteriyor. Fakat bu sistemin de bazı eksiklikleri olabiliyor. Ameliyat sırasında beyin dokusunda yer değiştirebiliyor. O nedenle, biz bu sisteme ultrason cihazını da ekledik. Ultrason cihazını da steril hale getirip, beyindeki açılan pencere yardımıyla beyin dokusunu görüntüleyip tümörün nerede olduğunu ve hangi açıdan gidilmesi gerektiğini anlık gösterebildik. Bu sayede hem navigasyon sistemi hem de ultrason sayesinde beyin cerrahlarımız, minimum hasar alarak ameliyatı başarıyla sonuçlandırdı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hastanelerinde bunu ilk defa denediklerini belirten Doç. Dr. Koç, "Navigasyon sistemi zaten beyin cerrahlarımız tarafından kullanılıyordu. Biz ultrasonu da buna ekleyerek ilk defa böyle bir işlem yapmış olduk" dedi.

    Ameliyatın ardından istirahate alınan Emine Cevizci ise, ufak tefek şeyler dışında sağlığının iyi olduğunu söyledi.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow