hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bardacık inciri festival alanındaki tezgahlarda yerini aldı

    Bardacık inciri festival alanındaki tezgahlarda yerini aldı
    expand

    Bardacık inciri festival alanındaki tezgahlarda yerini aldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)-İZMİR’in Güzelbahçe ilçesinde bu yıl 10’uncusu düzenlenen Payamlı Bardacık Festivali, üreticilerle alıcıları buluşturdu. Festival alanında stant açan çiftçiler bu yıl iklim şartları nedeniyle bardacık inciri üretiminin az olduğunu vurguladı.

    İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde bardacık inciriyle meşhur kırsal Payamlı Mahallesi'ndeki Bardacık Festivali 10-11 Ağustos’ta bu yıl 10. kez düzenlendi. Payamlı’nın bir dağ köyü olduğunu ve bardacık, badem, zeytin, üzümü ile meşhur olduğunu hatırlatan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, geçen yıl şehit haberleri nedeniyle ara verdikleri festivali bu yıl gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Günay, “Buradaki ürünün emsali yok. Her yıl festivali yapıyoruz. Ürünleri komisyoncuya düşürmeden köylümüz ürünleri burada satıyor. Kalanı da aşağıda Güzelbahçe’de satıyorlar. Bir kısmını da belediye olarak biz alıyoruz" dedi. Üreticinin bu yıl verim kaybı yaşadığını ifade eden Başkan Günay, "Bu yıl verim düşüktü. 5-6 ton bardacık bekleniyor. 6-7 ton da üzüm bekleniyor. Köylümüz bu ürünlerden geçimini sağlıyor. Bizim incirimizin farkı, bunun kabuğu çok ince. Aroması tatlı. Kabuğunun ince olması en önemli özelliği. Bardacık inciri kurutulmuyor. Aydın inciri gibi kurutulmaz. Bir ay yiyorsunuz. Bir yılda lezzeti damağınızda kalıyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘İKLİM ŞARTLARI ETKİLEDİ’

    Festivale katılan incir üreticilerinden Fatma Özerçen (60) “Çalışıp üretiyorum. Bu yıl kuraklık yüzünden ürün az çıktı. Daha önce daha fazla olurdu. İklim şartları etkiledi. Yağmurlar olmadı. Biz de suyumuz yok, sulayamadık. Festivalden memnunuz" ifadelerini kullandı. Festival alanına ATV kullanarak gelen ve kasalarla getirdiği bardacıkları satan 73 yaşındaki Halil Koç da ürünlerinden memnun olduğunu söyledi.

    Bir başta üretici Zilşan Acar (57) ise şunları söyledi:

    "İncirimiz var. Üzüm, badem, zeytinimiz var. Eşim yollarda satıyor. Kazancımız oluyor ama yorgunluğu da var. Arsayı sürmek, çapalamak istiyor. Susuzluktan üzümlerimiz güzel olmadı. Verimi düştü. İnşallah bundan sonra daha güzel olur."(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow