EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: Türkiye dünyanın küresel tedarikçisi
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: Türkiye dünyanın küresel tedarikçisi
İZMİR, (DHA) - EGE İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye'nin yıllık ihracatının 248 milyar doları, Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) ihracatının ise; 18 milyar doları aştığını söyledi. Eskinazi, Türkiye'nin dünyanın küresel tedarikçisi olduğunun altını çizdi.
Ege İhracatçı Birlikleri'nin son 1 yıllık dönemde yaptığı ihracat, 14 milyar 819 milyon dolardan, 18 milyar 76 milyon dolara yükseldi. EİB'nin son 1 yılda ihracatı yüzde 22 artış kaydetti. Bu yılın sonu için 18 milyar dolar ihracat hedefleyen EİB, temmuz ayı sonunda 2022 yılı hedefini tutturdu. Ege İhracatçı Birlikleri, temmuz ayında ihracatını yüzde 12'lik artışla 1 milyar 236 milyon dolardan 1 milyar 384 milyon dolara çıkardı. Temmuz ayında, Türkiye'nin ihracatı ise; yüzde 13,4 artışla, 18,6 milyar dolar oldu.
Konuyla ilgili açıklama yapan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye'nin yıllık ihracatının 248 milyar doları, Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) ihracatının ise; 18 milyar doları aştığını söyledi. Eskinazi, Türkiye'nin dünyanın küresel tedarikçisi olduğunun altını çizdi.
Küresel bir resesyonun ayak seslerinin daha güçlü duyulmaya başladığına işaret eden Eskinazi, "Önce pandemi, sonrasındaki Rusya-Ukrayna savaşı dünyanın dengelerini iyice sarstı. Bu süreçte Türk Eximbank ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kaynaklarının ne denli önemli olduğunu yaşayarak görüyoruz. 2022 yılı başından beri ihracatçı reeskont kredilerini kullanamaz noktaya geldi. Hammadde, işçilik ve enerji fiyatlarındaki artış, dolar/euro paritesindeki aleyhimize yaşanan gelişmeler yetmezmiş gibi şimdi de finansmana erişemiyoruz. Serbest piyasada faizler yüzde 40 bandında. Bu şartlarda ihracatçılarımız sipariş almakta bile tereddüt eder konuma geldi. Türk ihracatçısının finansmana erişimi önündeki engeller kaldırılmalı. Aksi takdirde 2022 yılının ikinci yarısı ihracat rekorları sona erebilir" dedi.
'UZAK ÜLKELER STRATEJİSİNİ DESTEKLİYORUZ'
Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşmak için ilerlemesi gereken alanlardan bir diğerinin ise; ihraç pazarlarını çeşitlendirme zorunluluğu olduğunu vurgulayan Eskinazi, "İhracatımızın menzilini yaklaşık 1600 kilometre öteye taşıyacak olan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından detayları kamuoyu ile paylaşılan, Uzak Ülkeler Stratejisi'ni destekliyoruz. Güçlü olduğumuz Avrupa Birliği'nde daralma beklentisi gündemde. Avrupa'da yaşanması muhtemel bir talep daralması, bölgeye ihracat yapan tüm ülkeleri etkileyecek. Bu ortamda Uzak Ülkeler Stratejisi çok daha anlamlı hale geliyor. İhracatçılar olarak, yeni pazarlara odaklanmalıyız" diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI