hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dokuz Eylül Üniversitesi, Yeşil Ölçüm Dünya Sıralaması'nda tırmanışa geçti

    Dokuz Eylül Üniversitesi, Yeşil Ölçüm Dünya Sıralamasında tırmanışa geçti
    expand

    Dokuz Eylül Üniversitesi, Yeşil Ölçüm Dünya Sıralaması'nda tırmanışa geçti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA) -  İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), üniversitelerin yeşil alan ve sürdürülebilirlik bakımından değerlendirildiği UI GreenMetric (Yeşil Ölçüm) Dünya Sıralaması'nda 2019 yılında 460'ıncı sıradayken, bu yıl 165 basamak birden yükselerek 295'inci sıraya yerleşti. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, çevre konusunda harcadıkları çabanın karşılığını aldıklarını söyledi.

    Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), dünyanın seçkin üniversitelerinin yerleşkelerinin yeşil alan miktarı, altyapı, enerji, iklim değişikliği, geri dönüşüm, atık yönetimi, su kaynaklarının kullanımı, ulaşım ve eğitim ve sürdürülebilirlik bakımından değerlendirildiği UI GreenMetric sıralamasında gösterdiği hızlı yükselişle dikkat çekti. Endonezya Üniversitesi'nin 2010 yılında başlattığı bir girişim olarak bilinen UI GreenMetric Dünya Sıralaması'nda 2019 yılında 460, 2020'de ise 380'inci sırada yer alan DEÜ, 2021 yılında ise 295'inciliğe yükseldi. DEÜ böylece son iki yılda 165 sıra birden yükselerek büyük bir başarıya imza attı. Dokuz Eylül Üniversitesi bu yıl 956 üniversitenin değerlendirildiği listede Türk üniversiteleri arasında da yükselişini sürdürdü. 2019 yılında Türkiye genelinden katılım gösteren üniversiteler arasında 20'inci sırada yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi, 2021 yılında ise 73 üniversite arasında 17'nci sırada yer aldı.
    UI GreenMetric Dünya Sıralaması'nda kısa sürede 165 basamak birden yükselmelerinin tesadüf olmadığını söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Üniversitemiz, 2021-2022 Akademik Yılı açılışımıza katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum tarafından örnek gösterilmiş, 'iklim dostu üniversite' hedefi için her türlü desteğin verileceği açıklanmıştı. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak yeşil üniversite hedefimiz için yoğun çaba harcıyoruz" dedi.
    Rektör Prof. Dr. Hotar, bu konuda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verip, “Kısa sürede 15 yerleşkemize Sıfır Atık Belgesi kazandırdık. Çevre Mühendisliği Bölümü'nde çamurdan elektrik ve gaz ürettik. Yağmur hasadından elde ettiğimiz suları tarımsal sulamada kullandık. Yemekhanelerimizden çıkan ürünleri gübre olarak değerlendirdik. Tınaztepe Yerleşkesi'nde elektrikli scooter hizmeti başlattık. Yerleşkelerimizin elektrik ihtiyacını karşılamak için Güneş Enerji Santrali (GES) kurulmasına yönelik çalışmalarımız ve Sıfır Atık- Entegre Atık Yönetim Birimi'nin kurulması için faaliyetlerimiz devam ediyor. Doğa ve çevre dostu uygulamalarımızı her geçen gün artırıyor, bilimsel çalışmalarımıza devam ediyoruz. UI GreenMetric Dünya Sıralaması'nda gösterdiğimiz hızlı yükseliş de doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Üniversitemizde net sıfır emisyon hedefimize hızla yürüyoruz" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow