'Deprem bölgesindeki üretim ve ihracat açığını kapatmak için bu bölge dışındaki illere iki kat sorumluluk düşüyor'
'Deprem bölgesindeki üretim ve ihracat açığını kapatmak için bu bölge dışındaki illere iki kat sorumluluk düşüyor'
İZMİR, (DHA) - EGE İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege İhracat Buluşmaları Manisa Toplantısı'ndaki konuşmasında, deprem bölgesindeki illerde ortaya çıkacak üretim ve ihracat açığını kapatmak için deprem bölgesi dışındaki illere iki kat sorumluluk düştüğünü söyledi. Toplantıda, en fazla ihracat yapan 5 firmanın ödüllendirildiği 'Manisa İhracatının Yıldızları Ödül Töreni'de gerçekleştirildi.
Ege İhracatçı Birlikleri'nin Ekonomi Gazetesi iş birliğinde, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlediği Ege İhracat Buluşmaları-Manisa Toplantısı'nın tek gündem maddesi deprem oldu. Manisa İhracatının Yıldızları Ödül Töreni'nin de gerçekleştirildiği toplantıda, deprem bölgesinden nitelikli iş gücünün göçünün, bölgede üretkenliği düşüreceği, bunun için geçici barınma ihtiyacının hızlı bir şekilde karşılanması ve çalışanlara birisi işverenler, birisi de devlet tarafından çift maaş ödenmesine olanak sağlayan bir teşvik sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Toplantıda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, deprem bölgesindeki illerde ortaya çıkacak üretim ve ihracat açığını kapatmak için deprem bölgesi dışındaki illere iki kat sorumluluk düştüğüne işaret etti.
"7,7'lik depreme uykuda yakalanan 15 milyon insanımızın bazıları bir daha hiç uyanamazken, hayatta kalanlarda gözlerini büyük bir kaosa ve bilinmezliğe açtı" tespitinde bulunan Eskinazi, “6 Şubat sabahından itibaren tüm mesaimizi depremin yaralarını sarmaya vakfettik. İlk andan itibaren bugüne kadar depremi konuşmadığımız, deprem için çalışmadığımız 1 dakika bile yok. Tüm olanaklarımızı deprem bölgesine yönlendiriyoruz" diye konuştu.
'KALICI KONUTLAR İÇİN BİLİM İNSANLARINA KULAK VERELİM'
Deprem bölgesinde kalıcı konutların inşasında bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda adımlar atılması çağrısında bulunan Eskinazi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Depremin yaralarını sarmak için 24 saat çalışırken, bir yandan da ihracat yapmaya devam etmek zorundayız. Zira, depremin vurduğu 11 ilimizin ortaya çıkacak üretim ve ihracat açıklarını da diğer iller kapatmak zorundayız. Ege İhracatçı Birlikleri olarak şubat ayında ihracatımızı yüzde 5 artırmayı başardık. 1 milyar 511 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Manisa; sanayi ve tarımsal üretimin ve ihracatının güçlü olduğu bir ilimiz. 2023 yılının ilk iki ayında 749 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2023 yılında Manisa'nın ihracatta 6 milyar doları geçmesini bekliyoruz."
Eskinazi, Manisa'nın ulaşım kolaylığı, başarılı organize sanayi bölgeleri, enerji sorunu yaşamaması, İzmir Limanı'na demiryolu ile uygun maliyetli yük taşımacılığı, gıda sanayine uygun zengin ürün deseni ve verimli toprakları, yetişmiş insan gücü, İzmir gibi büyük bir metropole yakınlığı gibi pek çok avantaja sahip olduğuna dikkati çekti. Eskinazi, "Manisa, yabancı yatırımcı açısından da cazip bir noktada. İzmirli sanayiciler ve ihracatçılar olarak Manisa'yı yatırımlarımız için genişleme bölgesi olarak görüyoruz" dedi.
'6 ŞUBAT DEPREMLERİ BİR MİLAT OLMALI'
Kahramanmaraş depremlerinin, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu bir kez daha hatırlattığını dile getiren Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, "6 Şubat depremi bir milat olmalı. Şehirlerimizi, binalarımızı, caddelerimizi, köprülerimizi, okullarımızı, camilerimizi ve yuvalarımızı kısaca her yeri bizi öldürmeyecek biçimde, yeniden tasarlamamız gerekiyor. Yeni bir inşa sürecine girmeliyiz. Sahip olduğumuz fiziki ve beşeri kaynaklarımız ile bunu başaracak güce sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bunu başarabiliriz. Ancak endişem şudur ki; bütün bunları baştan inşa ederken, yani köprüleri, binaları, evleri yaparken, depremle kaybolduğunu fark ettiğimiz 'iş ahlakını' bulabilir miyiz?" dedi.
MANİSA İHRACATININ YILDIZLARI ÖDÜLLERİNE KAVUŞTU
Konuşmaların ardından EİB üyeleri arasında Manisa'dan en fazla ihracat yapan 5 firmanın ödüllendirildiği 'Manisa İhracatının Yıldızları Ödül Töreni'ne geçildi. EİB üyeleri arasında 2022 yılında Manisa'nın ihracat şampiyonu Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim Anonim Şirketi olurken, ikincilik ödülü Schneider Elektrik San. ve Tic. A.Ş.'ye gitti. Imperial Tobacco Sigara ve Tütüncülük San. ve Tic. A. Ş., Manisa'dan en çok ihracat yapan üçüncü firma ödülünü alırken, Manisa'nın dünyaca ünlü çekirdeksiz kuru üzümünü ihraç eden Özgür Tarım Ürünleri İnşaat San. ve Tic. A.Ş. Manisa'nın ihracat şampiyonları arasında dördüncü sırada kendine yer buldu. Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşletmeleri San. Tic. A.Ş.'de Manisa'dan en çok ihracat yapan beşinci firma ödülünü aldı. (DHA)
FOTOĞRAFLI