Bornova'da 2 bin 830 Bayraklı'da 1014 yapı öncelikli değerlendirilecek

Bornova'da 2 bin 830 Bayraklı'da 1014 yapı öncelikli değerlendirilecek
İZMİR,(DHA)-İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin Bayraklı ve Bornova'da tamamladığı yapı envanter çalışmalarının sonuçlarını paylaştı.Bilimsel yöntemlerle konut niteliğindeki yapıların olası bir deprem esnasında davranışlarının belirlendiği çalışma kapsamında Bornova'da 2 bin 830, Bayraklı'da da bin 14 yapının diğer yapılara oranla öncelikli olarak değerlendirilmesi gerektiği belirlendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürülebilir yaşam alanları yaratma stratejisi kapsamında başlattığı deprem araştırmaları ve risk azaltma projeleri sürüyor. Yapı envanteri, depremsellik-tsunami araştırması ve mikrobölgeleme etüt çalışmalarını birlikte yürüten Büyükşehir Belediyesi, tüm çalışmalardan elde edilen verilerle Deprem Master Planı'nı tamamlayacak.İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020 İzmir depreminin en çok etkilediği Bayraklı ve Bornova'da başlattığı yapı envanteri çalışmasını iki ilçede de tamamladı. Bilimsel yöntemlerle konut niteliğindeki yapıların olası bir deprem esnasında davranışları belirlendi. Yaklaşık 100 bin yapının bina kimlik belgesi oluşturuldu. Bina kimlik belgesiyle o bina hakkındaki ruhsat, mimari proje, en yakın toplanma alanı gibi bilgilere hızlı ve doğrudan erişim sağlandı. Çalışmalar 2 etap halinde sahada görev alan yaklaşık 200 inşaat mühendisi ile sürdürüldü. Bayraklı'da 200 gün Bornova'da da 300 gün süren çalışmaların ardından, yapıların durumu belgelendi.
İLERİ ANALİZ YAPILMASI GEREKEN BİNALAR BELİRLENDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, kentin deprem açısından riskli bir konumda olduğunu hatırlatarak, “950 binin üzerinde yapı var. Bayraklı ve Bornova'da yapı stokunu inceledik. Yaklaşık 100 bin yapının incelemesini tamamladık. Bu incelemeler hem gözlemsel hem de belediyelerin arşivindeki bilgiler ışığında yapıldı. Çalışmalar kapsamında Bornova'da 2 bin 830 yapı, Bayraklı'da da 1014 yapının, diğer yapılara oranla daha öncelikli olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirledik. Bu binalarda ileri analiz yapılması gerekiyor" dedi.
'UYUMLU BİR ÇALIŞMA'
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmaların sonuçları hakkında ilçe belediyelere yazı gönderildiğini ifade eden Ayatar, yurttaşların bundan sonraki süreçte izleyeceği yolu şu sözlerle anlattı: “İlçe belediyeleri, o binalarda yaşayan yurttaşlara bu konuda bilgilendirmelerini yapıyor. Apartman yönetimleri de bir araya gelerek çıkan sonuca dair karar verecek. Bizim yaptığımız çalışma, binaların önceliklendirilmesi konusundaydı. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve 6306 sayılı yasa kapsamında belirtilen analizin birebir aynısı değil. Ama onunla uyumlu bir çalışma. Binaların taşıdığı riskler açısından, yapıların önceliklendirilmesini sağladık. Yaptığımız analizler ve gözlemsel tespitler, öncelikle kendi içerisinde bir sıralamayı ortaya koyuyor. Burada hangi yapı daha öncelikli olarak incelenmeli, bunu belirledik. Çalışmanın sonucunda yurttaşların ilgili analizleri yaptırması gerekiyor. Çünkü bir yapının güvenliğinden bahsedebilmek için ana kılavuzumuz Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve 6306 sayılı yasa." Ayatar, yurttaşların yapı envanter çalışmaları sonucunda kendilerine ulaşan belgeleri dikkate alarak, yetkili firmalar aracılığıyla performans analizi yaptırmaları gerektiğini belirtti. İzmir’in deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken Ayatar, mevcut yapı stokunun mutlaka ileri analizlere tabi tutulması gerektiğini vurguladı. Ayatar, yapıların güvenli hale getirilmesinin ancak bu analizlerle mümkün olabileceğini ifade etti.(DHA)
FOTOĞRAFLI