hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'daki organize suç örgütü davasında 305 sanığın yargılanmasına devam edildi

    İstanbuldaki organize suç örgütü davasında 305 sanığın yargılanmasına devam edildi
    expand

    İstanbul'daki organize suç örgütü davasında 305 sanığın yargılanmasına devam edildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSTANBUL (AA) - İstanbul'da 142 mağdura yönelik suç eylemleri gerçekleştirdikleri belirlenen, aralarında elebaşı Barış Boyun'un da bulunduğu suç örgütü üyesi 305 sanığın yargılanmasına devam edildi.

    İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince, Marmara Cezaevi karşısındaki salonda görülen duruşmada, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

    Müştekiler ile izleyicilerin de katıldığı duruşmaya, bazı sanıklar bulundukları şehirlerden ve cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

    Duruşma öncesi sanıklar arasında sözlü tartışma yaşanması üzerine salondaki jandarma personeli sanıklara uyarıda bulundu.

    Tartışmaların sonlanmasının ardından iddianamede yer alan eylemler üzerinden sanıkların savunmaları dinlendi.

    Tutuklu sanık Ahmet Aydın, suçlandığı farklı ilçelerdeki silahlı saldırılarla ilişkisi olmadığını öne sürdü. Müşteki ifadesinde de adının geçmediğini savunan Aydın, tahliyesini talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme başkanının, kamera görüntülerinde tespit edildiğini hatırlatması üzerine Aydın, tespiti yapılan şüphelinin kendisi olmadığını iddia etti.

    Şirinevler'de 6 Eylül 2022'de bir eve düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin savunma yapan, yurt dışında tutuklu bulunan Beratcan Gökdemir'in annesi tutuksuz sanık Oya Biliz, azmettirici olmadığını, bir anne olarak olayı yatıştırmaya çalıştığını savunarak, oğluyla hiç irtibata geçmediğini aktardı.

    Suçlamaları kabul etmeyen tutuklu sanık Bahadır Akdağ ise "Daltonlar" olarak nitelendirilen suç örgütü içerisinde yer almadığını öne sürdü.

    Bahçelievler'de 14 Kasım 2022'de 1 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin savunma yapan müşteki sanık Arif Sofu, "Yaralı olarak yerde yattığım sırada çevremde toplananların 'Çilli' diye bağırdığını duydum, diğer ifadelerimde Murat Uygun diye isim vermemiştim, Murat Uygun'u 'Çilli' olarak anlamışlar. Murat benim arkadaşım, bana böyle bir şey yapmaz. Şikayetçi değilim." dedi.

    Tutuklu sanık Kemal Ürün, dosyadaki diğer sanıkları tanımadığını ve suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Kemal Ürün olarak gözaltına alındım ama savcı beni 'Babanın oğlu Kemal.' yapıp tutukladı. Neden burada olduğumu bilmiyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum." ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tutuklu sanık Erhan Yılmaz ise herhangi bir örgütle bağlantısı bulunmadığını öne sürerek, Büyükçekmece'de 7 Kasım 2022'de bir kişinin yaralandığı silahlı saldırıda kullanılan aracın kendisine ait olmadığını, o gün arkadaşından ödünç aldığını iddia etti.

    Mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarının alınmasına devam edilmek üzere duruşmayı yarın saat 10.00'a erteledi.

    - İddianameden

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 578 sayfalık iddianamede, 136 kişi "müşteki", 6 kişi, "müşteki-şüpheli" ve aralarında örgüt elebaşı olarak yer alan sanık Barış Boyun'un da bulunduğu 305 kişi ise "şüpheli" sıfatıyla yer alıyor.

    İddianamede, Barış Boyun'un çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurduğu ve bu örgütün elebaşı olduğu, "örgüt kurma" suçundan hakkında yakalama kararı bulunduğu ve örgüt yöneticilerine suç işleme kastıyla talimatlar verdiği kaydediliyor.

    Söz konusu talimatların, yönetici sıfatıyla sanıklar Beratcan Gökdemir, Bahadır Akdağ, Zafer Boyun, Tolga Gültepe ve Bayram Demir aracılığıyla örgüt üyelerine iletildiği belirtilen iddianamede, sanık Barış Boyun'un örgütü bu yöntemle ayakta tuttuğu aktarılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianamede, örgüt yöneticisi olan sanıkların, Barış Boyun'un ismini kullanarak ve korkutucu gücünden faydalanarak kendilerine bağlı olan örgüt üyeleri üzerinde hakimiyetini pekiştirdiği anlatılıyor.

    Örgütün amacının çok sayıda mağdurdan haksız menfaat sağlamak olduğu belirtilen iddianamede, sanıkların bu suçu işleyebilmek için yeterli sayıda örgüt üyesi ve araca sahip oldukları ifade ediliyor.

    İddianamede, örgüt elebaşı ve yöneticilerinin amaçlarına ulaşabilmek için her türlü eylemi gerçekleştirmekten imtina etmedikleri, ülkenin en büyük suç örgütü olmak amacıyla karşılarında duran ve faaliyet gösterdikleri alanda yer alan kişi ve gruplara silahlı saldırılarda bulunarak öldürdükleri ya da kendi saflarına çektikleri vurgulanıyor.

    Rap şarkıcısı olarak bilinen sanıklar Muhammed Nedim Doğan ve Doğan Tarda'nın kliplerinde uzun namlulu silahlar ve tabancalara çok kez yer verdiği aktarılan iddianamede, bunun da örgüt elebaşı Barış Boyun'un talimatıyla yapıldığının değerlendirildiği kaydediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianamede, müşteki Engin Polat'a yönelik eylemlere de yer veriliyor.

    - İstenen cezalar

    İddianamede, örgüt elebaşı Barış Boyun'un "suç işlemek amacıyla silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "silahla vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına ve yaşamını tehlikeye sokan bir duruma sokacak şekilde yaralama", "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs", "4 kişiye karşı kasten öldürme", "birden fazla kişi tarafından silahla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme", "suç örgütünün korkutucu gücünü kullanarak tehdit", "mala zarar verme", "suç örgütünün korkutucu gücünden yararlanarak, örgüte yarar sağlamak amacıyla silahla, birden fazla kişiyle yağma ve yağmaya teşebbüs" ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarını işlediği savunuluyor.

    Sanık Barış Boyun'un bu suçlardan 4 kez müebbet hapis ve 165 yıl 10 aydan 349 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

    İddianamede, sanık olarak yer alan rap şarkıcıları "Heijan" lakaplı Doğan Tarda, "CAC" lakaplı Şahan Terzioğlu, "BIG" lakaplı Samet Işık ve "Muti" lakaplı Muhammet Nedim Doğan'ın da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" "halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik etmek" ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarından 19'ar yıldan 33'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

    Örgüt yöneticileri ile üyelerinin de aralarında olduğu diğer 300 sanığın ise benzer suçlardan 13 yıldan 349 yıla değişen sürelerde hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow