hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Her motifi ayrı bir anlam taşıyan Hakkari kilimleri, kadınların eliyle hayat buluyor

    Her motifi ayrı bir anlam taşıyan Hakkari kilimleri, kadınların eliyle hayat buluyor
    expand

    Her motifi ayrı bir anlam taşıyan Hakkari kilimleri, kadınların eliyle hayat buluyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşar KAPLAN/YÜKSEKOVA,(Hakkari),(DHA)- HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde, asırlardır kadınların koyun yünü ve kök boya kullanarak hazırladıkları ipleri ilmek ilmek dokuyarak hazırladıkları kilimler, motifleriyle de yörenin kültürel zenginliğini yansıtıyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki atölyesine gelen 10 kadın kursiyer, merkezin desteğiyle temin edilen malzemelerle tezgahların başına geçip motifleri büyük bir titizlikle işliyor. Kurs öğretmeni Aynur Aka, her bir deseni ayrı bir anlam taşıyan kilimlerde elde edilen gelirlerin kadın kursiyerlere verildiğini, ilçe merkezi ve bağlı köylerden gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını belirtti.

    Yüksekova'da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kilim atölyesi, yöredeki kadınlar için ekmek kapısı oldu.  Kursa gelen kadınlar, her motifi ayrı bir anlam taşıyan kilimleri ilmek ilmek  dokuyor. Yöre insanının yaşantısındaki acı ve tatlı olaylar ile doğadan esinlenerek dokunan kilimlerde canbezar, hevçeker, çılgul, jirki, gülgever, gülhezar, gülsarya, halitbeyi, herki, kesnekar, lüleper, şamari, şehvani ve şimkubik adı verilen motifler yer alıyor. Kurs öğretmeni Aynur Aka, her bir deseni ayrı bir anlam taşıyan kilimlerde elde edilen gelirlerin kadın kursiyerlere verildiğini, ilçe merkezi ve bağlı köylerden gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını belirtti.

    Aka, “Atölyemizde, kilimler üzerinde farklı motifler işleniyor. Kursa gelen kadınlar, evdeki bütün kırgınlıklarını, üzüntülerini bir yere bırakıp, burada kilim dokudukça daha rahat olduklarını söylüyorlar. İnsan dokudukça, ürettikçe rahatlanıyor Burada yüzyıllar boyunca babaannelerimiz, anneannelerimizin sürdürdüğü bir gelenekti. Unutulmaya yüz tutmuş bu geleneği günümüzde de yaşatmaya çalışıyoruz. Hem eğitmenler olarak, hem de kursiyerler olarak bu geleneği severek sürdürmeye çalışıyoruz.”dedi.

    SİPARİŞLERİ YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ
    Yüksekova ve bağlı köylerden gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan Aka," Özellikle kilimlerin üzerindeki yöreye ait olduğu ve anlamlı motifelerin siparişlerini istediği boyutta yapıyoruz. Kilim bizim kültürümüz, eserimiz geçmişte var olan bir gelenek. Mahallede yaşayan yaşlı kadınlarımız bizleri ziyarete geliyor ve  şunu derler; bizler gençken böyle yapıyorduk. Büyük bir özlem duyduğunu görüyoruz. Kilimlerimizde bir sürü motif var. Bunların en ilgi çekeni ise Gülsarya motifi. Gülsarya çok geçmişten gelen bir motif. O zaman, günün şartlar altında köyün en güzel kızı kilim dokumaya gider gelirmiş. Güzelliği dillere destan olunca. kilimin ismini Gülsarya bırakmışlar. En çok aldığımız siparişlerdir.”dedi(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow