hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Trakya Üniversitesi'nde yetiştirilen 'Edirne Gülleri, törenle hasat edildi

    Trakya Üniversitesinde yetiştirilen Edirne Gülleri, törenle hasat edildi
    expand

    Trakya Üniversitesi'nde yetiştirilen 'Edirne Gülleri, törenle hasat edildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olgay GÜLER-Umut IŞIK / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de Trakya Üniversitesi'nde (TÜ) 5 yıl önce başlatılan çalışmalarla yeniden agro turizme kazandırılması hedeflenen Edirne Gülü, düzenlenen etkinlikle hasat edildi. Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Gülü'nün kente daha fazla değer kazandıracağını belirterek, "İnşallah buradaki etkinlikle beraber bunun yeniden Edirne'nin gündemine gelmesi, özellikle Edirne Sarayı'nın bitmesiyle beraber, saray bahçesindeki gül bahçelerinin yeniden oluşturulması Edirne'mizin, güzel şehrimizin değerine daha fazla değer katacaktır" dedi.

    Trakya Üniversitesi'nce düzenlenen etkinlikte, üniversite bünyesinde 5 yıl önce ekilen Edirne Gülleri, hasat edildi. Etkinlik öncesi Balkan Kongre Merkezi'nde gülün ekonomik, tarihsel ve edebi boyutuyla ilgili uzman isimlerin sunumuyla konferans gerçekleştirildi. Programa Edirne Valisi Yunus Sezer, TÜ Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu ve davetliler katıldı. Programda Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayten Altıntaş, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mücahit Kaçar ve eski Isparta Belediye Başkanı Fahrettin Görgün gülün tarihi, ekonomik değeri ve edebi önemi hakkında konuştu.

    'YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKARTIYORUZ'

    Konferansın ardından, Balkan Yerleşkesi'nde yetiştirilen Edirne Gülleri'nin hasat etkinliği gerçekleştirildi. Edirne Belediye bandosunun müzikleri eşliğinde kortej gül bahçesine yürüdü. Öğrencilerinden oluşan folklor ekibinin gösterisiyle başlayan etkinlikte konuşan Rektör Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, 5 yıllık çalışmalarının meyvelerini aldıklarını belirtti. Tabakoğlu, "Trakya Üniversitesi Edirne Gülü Farkındalık Günü çerçevesinde güzel bir etkinliğimiz oluyor. Yaklaşık 5 yıl önce ektiğimiz güller artık hasat edilebilir boyuta geldi. Edirne Gülü tarihte çok önemli bir yeri olan, Edirne Sarayı'nın ihtiyaçlarını karşılayan, bölgede 450 gül bahçesinin var olduğu bir yerken, unutulmuş. Şimdi yeniden gün yüzüne çıkartıyoruz ve Edirne'nin güllerini anmak için bu güzel etkinliği yapıyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'EDİRNE'YE DEĞER KATACAK'

    Vali Yunus Sezer de, Edirne Gülü'nün yeniden gündeme gelmesinin önemine vurgu yaptı. Sezer, "Az önce üniversitede panel vardı, gülün hem edebi boyutunu, hem ticari boyutunu, hem de tarihsel boyutunu bütün yönleriyle dinledik. Çok güzel bir etkinlik. Edirne'nin tarihi misyonuna uygun bir şekilde 450 gül bahçesinin olduğu ve Edirne gülünün bütün tarihi vesikalarda geçtiğini bir kere daha hatırladık. İnşallah buradaki etkinlikle beraber bunun yeniden Edirne'nin gündemine gelmesi, özellikle Edirne Sarayı'nın bitmesiyle beraber, saray bahçesindeki gül bahçelerinin yeniden oluşturulması Edirne'mizin, güzel şehrimizin değerine daha fazla değer katacaktır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuşmaların ardından Vali Sezer ve beraberindekiler Edirne Gülü hasadı gerçekleştirdi. Programa katılan çok sayıda misafir de hem hasada katıldı, hem de fotoğraf çektirdi.(DHA)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow