Edirne'de öğrencilere yönelik 'Günlük Yaşam Beceri Evi' uygulaması başlatıldı
Edirne'de öğrencilere yönelik 'Günlük Yaşam Beceri Evi' uygulaması başlatıldı
Olgay GÜLER/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Valiliği tarafından, öğrencilerin günlük yaşamdaki becerilerinin attırılması amacıyla, evlerinde eşya katlama, ütü yapma, tamir aletleri kullanma ve yemek yapma gibi işleri öğrenebilecekleri 'Günlük Yaşam Beceri Evi' açıldı.
Edirne Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle kent merkezinde pilot okul olarak seçilen Şehit Asım İlkokulu'nun ek hizmet binası, 'Günlük Yaşam Becerileri Evi' olarak donatıldı. Binada, öğrencilerin günlük yaşamlarında eşya katlama, ütü yapma, tamir aletleri kullanma ve yemek yapma gibi ev işlerini öğrenerek, sorumluluk kazanmaları amaçlandı. Kent merkezinde pilot olarak başlatılan uygulama kapsamında 895 öğrenci okulda eğitim almaya başladı. Günlük Yaşam Beceri Evi'ni ziyaret eden Edirne Valisi Yunus Sezer, kentteki tüm okullardaki öğrencilerin, dönüşümlü olarak eğitim alacağını söyledi.
'AMACIMIZ ÇOCUKLARA YETKİNLİK KAZANDIRMAK'
Öğrencilerin, kurulan atölyelerde eğitim aldıklarını belirten Vali Sezer, "Burada atölyeler kuruldu ve bu atölyelere de her okulumuz bir gün gelerek burada öncelikle bir ev ortamında ne yapılması gerekiyorsa bunu öğrenme imkanına sahip oluyor. Az önce ziyaret ettik, oradaki bir sınıfımız ev olarak düzenlenmiş durumda. Orada çocukların oyuncaklarını toplamaları, evdeki eşyaları dahi toplu hale getirmeleri, ütü yapmaları, çamaşır yıkamaları, perde asmaları dahil olmak üzere bir evde yapılması gereken her işi orada öğretmenlerimizin eşliğinde öğreniyorlar. Bu çocuklarımızın hem yaşam becerilerini kazanmaları açısından çok önemli. Hemen karşısında bir mutfağımız var, atölyemiz var. Orada da atölyemizde de çocuklar yine basit yemekler diyebileceğimiz, onları öğreniyorlar. Bir kek yapmayı öğreniyorlar, kurabiye yapmayı öğreniyorlar, yine aynı şekilde mutfağı tanıyorlar, fırını tanıyorlar, bıçağı tanıyorlar. Az önce ziyaret ettik, turşu yapmayı öğreniyorlar. Buradaki amacımız da çocukların kendi kendine yeterli olabilecek, kendi imkanlarıyla bir mutfakta neler yapılması gerekiyorsa, mutfak eşyaları dahil olmak üzere bunları tanıyacak tarihe getirmek, bu konuda çocuklarımıza, evlatlarımıza yetkinlik kazandırmak" dedi.
'YAŞAM BECERİLERİNİ ARTIRAN YETKİNLİKLERLE MEZUN OLSUNLAR İSTİYORUZ'
Çocukların, marangozluk atölyesinde de iş aletlerini tanıdığını söyleyen Vali Sezer, "Burada çocuklarımızı ileride meslek seçimlerinde yine aynı şekilde yaşam becerilerini ve kabiliyetlerini artırma adına çok önemli. İlerideki yönelimleri açısından da önemli. Hangi meslek seçeceklerse o konuda da ilgili bilgi, fikir edinmiş durumda bulunuyorlar. Burasını bir bütün olarak değerlendirdiğimiz zaman gerçekten örnek bir proje. Bazı ülkelerde uygulanıyor. Ülkemizde de bazı illerde uygulandığını, kısmi olarak uygulandığını görüyoruz ama ilimizde ilk kurulan bu atölyeleri sadece il merkezinde değil ilçelerde de yaygınlaştıracağız. Çocuklarımız sadece okulda akademik beceri edinmesinler aynı zamanda da yaşam kalitelerini arttıran, yaşam becerilerini artıran yetkinliklerle de donatılarak okullardan mezun olsunlar istiyoruz" diye konuştu.
Projeyi Edirne'nin ilçelerinde de uygulamak istediklerini kaydeden Sezer, "İçeriğini zenginleştirerek, uygulamasını daha da zenginleştirerek ve başka ilçelerimize ve ilimizde de başka farklı mahallelere yayacak şekilde bunları geliştireceğiz. Çocuklarımız mutlu bir kere. Evlerine de bunun yansıdığını yavaş yavaş görmeye başladık. Çocuklarımız gidip ailesiyle beraber orada bir turşu kursalar, annesi ve babasıyla beraber bir tek yapsalar bir kurabiye yapsalar, burada ev ortamında da farklı bir yaklaşım, farklı bir ev ortamında da neşe oluşturacaktır bu. Bu açıdan çok değerli görüyoruz, çok önemli görüyoruz" ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI