hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edirne'de, İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi açıldı

    Edirnede, İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi açıldı
    expand

    Edirne'de, İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi açıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Belediyesi'nin 5 Haziran 2018'de Çevre Günü'nde temelini attığı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışı gerçekleştirildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, günlük yaklaşık 40 bin ton atık suyun arıtılarak sağlıklı şekilde Meriç Nehri'ne deşarj edileceği tesisin Edirne'nin büyük bir problemini çözeceğini belirtti.

    Edirne'de kentin 8 bin 300 yıllık tarihinde, atık suların vahşi olarak deşarjına son verecek olan İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışı gerçekleştirildi. Kafa ızgara, ince ızgara, kum tutucu, biyo-fosfor tankı, uzun havalandırma havuzu, çökertim havuzu, çamur susuzlaştırma binası ve deşarj ünitelerinden oluşan tesisin açılışına Edirne Vali Vekili Sıdkı Zehin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Barosu Başkanı Gökhan Karakoç, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, belediye başkan yardımcıları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışta konuşan Belediye Başkanı Gürkan, günlük yaklaşık 40 bin ton atık suyun arıtılarak sağlıklı şekilde Meriç Nehri'ne deşarj edileceği tesisin Edirne'nin büyük bir problemini çözeceğini ifade etti.

    'İSTEDİĞİMİZ HIZDA GİTMEDİ'

    Tesisin proje ihalesinin 2017'de, temelinin ise 2018'de atıldığını hatırlatan Gürkan, "Bazen işler istediğiniz hızda gitmez. Tam inşaatımız hızlandı, belli noktaya geldi, büyük yüzdürme havuzlarının altında zemin problemi çıktı ve oraya tam 1100 tane fore kazık çakmak zorunda kaldık. İstedik ki yaptığımız eser sağlam olsun, onlarca yıl hizmet versin, sağlam olsun. Bu bizi biraz geciktirdi. Ardından 2020 Mart ayında hepimizin bildiği gibi pandemi başladı. Pandemi de neredeyse 1 buçuk yıl gecikmeye neden oldu. İş yapamadık, çalışamadık. Pandeminin bitimi ile beraber tekrar hızlandık ve bugün Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri ilk atık suyunu alarak çalışmaya başlıyor" diye konuştu.

    'ATIKLAR DOĞA İÇİN TEHLİKESİZ HALE GELMEYE BAŞLAYACAK'

    Tesisinin Edirne'nin 24 mahallesinden Karaağaç dışında, şimdilik 23 mahallesinin atık suyunu arıtacağını açıklayan Gürkan, "Tesis, Edirne'nin 24 mahallesinden şimdilik sadece Karaağaç Mahallesi hariç, kalan 23 mahallenin tümünün evsel atıklarını, kanalizasyon atıklarını toplayarak buraya getiriyor. Pandemi ile beraber yürüttüğümüz 3 buçuk yıllık altyapı çalışmalarında ilk yaptığımız iş zaten şehrin atık su hatlarını toparlamak, düzenlemek, yenilemek ve buraya bağlamak olmuştu. Hepsi buraya bağlandı. Birazdan düğmeye bastığımızda, Edirne'nin bütün evsel atıkları, kanalizasyon atıkları, burada toplanmaya ve arıtılmaya, doğa için tamamen tehlikesiz bir hale gelmeye başlayacak. Bu tesisin hem temelini atan, hem de açılışını yapmak kısmet olan belediye başkanı olarak Edirne halkı adına onur ve gurur duyuyorum" dedi.

    'GÜNLÜK 40 BİN TON ATIK SU İŞLENECEK'

    Tesisin 2033 yılına kadar günde yaklaşık 39 bin metreküp atık suyu işleyeceğini de ifade eden Gürkan, "Yani günlük yaklaşık 40 bin ton ya da 40 bin metreküp atık suyu burada işleyerek doğaya sağlıklı bir halde bırakacağız bu suları. 2033 yılından itibaren artacağını ön gördüğümüz nüfusla beraber bu miktar günlük 50 bin metreküpe, 50 bin tona çıkacak. Günlük olarak burada yine her gün yaklaşık 7 ton atık çamuru çıkacak. Bununla ilgili de, çıkacak çamuru nasıl değerlendirebiliriz onu da şu anda düşünüyoruz. Bu tesise bugün itibariyle 160 milyon lira yatırım yaptık. Bunun içerisinde gecikmelerden dolayı, ekonomik krizden dolayı kaynaklanan fiyat farkları da var. Bugün bu tesisin yapımına başlıyor olsaydık, yaklaşık bedeli 1 milyar lira olacaktı. Bunu da hemşerilerimin dikkatlerine sunmak isterim" şeklinde konuştu.

    DEPREMZEDELER KİRA FİYATLARI KONUSUNDA EDİRNELİLER'E ÇAĞRI

    Gürkan açılışta ayrıca Edirneliler'e, depremzedelere uygulanan fahiş kira artışları konusunda da çağrıda bulundu. Gürkan,  "Edirnelilerin hem depremler konusunda hem de depremzedeler konusunda ne kadar hassas, ne kadar yardımsever, müşfik insanlar olduklarını biliyoruz. Ama bu insanların gece yatağında yatarken, sadece üzerinde pijamasıyla depreme yakalandığını ve yaşamda neredeyse hiçbir malının mülkünün kalmadığını unutmayalım. O yüzden depremzedelere ev kiralamalarında daha naif, daha rencide etmeyici, daha incelikli davranmak gerekir. Özellikle ev kiralarının fiyat artışları konusunda bütün hemşerilerime bir kez daha hatırlatmak isterim; belki 3 kuruş, 5 kuruş zararımız olur ama o yaptığımız desteğin, iyiliğin vicdanımızda yaratacağı o sevgi, sonsuza kadar sürecektir. O yüzden depremzede yurttaşlarımıza, kardeşlerimize elimizden gelen her türlü desteği, Edirne olarak vermeye lütfen devam edelim" ifadelerini kullandı.(DHA)

    FOTOĞRAFLI 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow