Edirne'de, 14 Mart Tıp Bayramı törenle kutlandı
Edirne'de, 14 Mart Tıp Bayramı törenle kutlandı
Uğur AKAGÜNDÜZ / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de 14 Tıp Bayramı, kent merkezindeki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Törende konuşan İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım, Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı bu yıl 14 Mart'ın buruk geçtiğini belirtip, "Hekim olduğumuz için, bir sağlıkçı olduğumuz için gururlu ama aynı zamanda üzgünüz" dedi.
Edirne'de 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla, Atatürk anıtında tören düzenlendi. Törene; İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Filiz Akata, Edirne Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Gürcan Altun, çok sayıda hekim ve sağlık çalışanı katıldı. Anıta çelenk sunulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunulup, İstiklal marşı okundu. Törende ilk konuşmayı Edirne Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Gürcan Altun yaptı.
'DOĞAL AFET YAPAY FELAKETE DÖNÜŞMESİN'
Altun, yaşanan deprem felaketinde 102'si hekim 500'ü aşkın sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini belirtti. Altun, "10 binlerce insan yaralandı, büyük bir bölümü engelli hale geldi, milyonlarca insan geçmişini, anılarını yitirdi. 85 milyon insandaysa çok ciddi travma meydana geldi. Depremin yıkıcı gücünün yüksek olması, geniş bir coğrafyayı etkilemesi, mevsim koşulları, yeterince hazırlıklı olunmaması, sürecin iyi yönetilememesi ve gecikme gibi nedenler yaşamını yitiren insanlarımızı geri getirmiyor. Yaşama adanmış bir mesleğin onurlu mensupları olarak bu acıların tekrar yaşanmaması, bir doğal afetin yapay felakete dönüşmemesi için gerekli önlemlerin alınması amacıyla sorumlu kurumları göreve davet ediyoruz" dedi.
'SAĞLIK KURULUŞLARININ DEPREM RİSK ANALİZLERİ YAPILMALI'
Trakya bölgesindeki tüm sağlık kuruluşlarının depreme dayanıklılık analizlerinin mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizen Altun, "Gelecekte olması beklenen, riskin çok arttığı İstanbul - Marmara depremi ciddi bir nüfusu etkileyecek. Olacak bu depremden görece daha az etkilenmesi beklenen yerleşim yerleri Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ ilinin kuzey bölgeleri. Dolayısıyla İstanbul'a yardım bu iller üzerinden sağlanacak, yaralılar bu illere gelecek. Bu sürece hazırlık açısından ilimizdeki tüm sağlık kuruluşlarının, devlet, üniversite, özel hastane, aile sağlığı, toplum sağlığı merkezi ayrımı yapılmaksızın risk analizleri ve deprem dayanıklılık boyutlarının ne düzeyde olduğunun saptanması, güvenli hizmet alanlarının oluşturulması gerekmektedir. Bu sürece hazırlık açısından meslektaşlarımıza olağan dışı durumlarda sağlık hizmeti ve hekimlik, hekim dışı sağlık çalışanlarına da acil durumlarda hasta yönetimi konularında hatırlatma eğitimlerine başlamamız gerekiyor. İl Sağlık Müdürlüğü'müz, Tabip Oda'mız, ilimizdeki sağlık alanındaki sendikalar ve derneklerle birlikte bu eğitimleri yapabilecek yetişmiş insan ve iş gücüne sahip olduğumuzu biliyoruz. Olası depreme karşı ilimiz özelinde, koruyucu sağaltıcı ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin bütünlüğünün sağlanması, zaman kaybetmeksizin planlama ve eğitim çalışmalarına başlanması gerekmektedir" diye konuştu.
'YAŞANAN ACIYI İLİKLERİMİZDE HİSSETTİK'
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Filiz Akata da, sağlık çalışanlarının öneminin covid-19 pandemisiyle birlikte yeniden anlaşıldığını kaydetti. Son olarak deprem felaketiyle tüm ülkenin sarsıldığını anlatan Akata, "Bu süre zarfında çok sayıda hekim ve sağlık çalışanımızı kaybettik. Bu yıl 6 Şubat'ta ülkemizi derinden sarsan büyük bir deprem felaketi yaşadık. İnsanlarımız; canlarını, sevdiklerini kaybettiler. Evlerini yuvalarını, iş yerlerini kaybettiler. Hepimiz yaşanan acıyı iliklerimize kadar hissettik. Milletimiz tek bir yürek halinde depremzedelere yardım için elinden geleni yapmaya çalıştı ve yapmaya devam etmektedir. Ülkemizi yasa boğan depremler nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımızı da saygı ve rahmetle anıyorum" ifadelerini kullandı.
'YALNIZCA İNSAN YARARINI GÖZETEN BİR MESLEK GRUBUYUZ'
İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım da, hekimlik mesleğinin sadece bir meslek olmadığını belirterek, "Malumunuz üzere yine buruk bir 14 Mart yaşıyoruz. Hekim olduğumuz için, bir sağlıkçı olduğumuz için gururlu ama aynı zamanda üzgünüz. Hekimlik mesleği sadece bir meslek değil, enstrümanı insan olan, insana faydayı, insana yararı gözeten, insanların yalnız ve yalnız iyiliği için çalışan bir meslek grubuyuz. Bu meslek grubunun içinde bulunmaktan şahsım adına onur duyuyorum, arkadaşlarımla da gurur duyuyorum. İnşallah önümüzdeki senelerde daha güzel 14 Mart'larda beraber oluruz. Allah milletimize bir daha böyle bir felaket yaşatmasın" şeklinde konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI