Bursa’yı bekleyen tehlike
İhracatta Kocaeli’nin, Bursa’yı zorlamasının sonradan gelmesinden kaynaklandığını ileri süren BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, “Yani tesisler Bursa’ya göre daha yeni, teknoloji daha yeni. Bizim birikmiş hafızamız ve iş gücümüz en önemli artımız. Fakat son senelerde eğitim konusunda çok geri kaldık” dedi.
Bursa Sanayici ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, dış ticaret gözlüğü ile bakıldığında, kentin cari fazla veren Türkiye’deki nadir kentlerden biri olduğunu belirterek, “Bugün durumumuz iyi görünüyor, peki geleceğe de hazır mıyız? Burada resim o kadar net değil” diye konuştu.
Bursa’nın ihracat açısından 2’nci büyük olmanın en önemli nedeninin sanayiyi yüzyıllardır yapıyor olması olarak özetleyen Türkay, başta tekstil, gıda ve sonrasında otomotiv ile 20’ye yakın sanayi bölgesi olan üretme kabiliyeti yüksek bir kent olduğuna dikkat çekti. Kocaeli’nin, Bursa’yı zorlamasının sonradan gelmesinden kaynaklandığını ileri süren Türkay, önlem alınmadığı takdirde kenti ekonomik anlamda bekleyen tehlikeleri ise şöyle özetledi; “Yani tesisler Bursa’ya göre daha yeni, teknoloji daha yeni. Bizim birikmiş hafızamız ve iş gücümüz en önemli artımız. Fakat son senelerde eğitim konusunda çok geri kaldık. Eğer ileri teknoloji, yenilikçi Ar-Ge’ye tasarıma dayanan bir ürün veya hizmet meydana getirecekseniz, bunun en önemli girdisi bu özelliklerde iş gücü. Biz gençlerimizi eğitemediğimiz gibi pırıl pırıl, atılımcı gençlerimizi, yurt dışına kaçırdık. Tam da onlar bizim kalkınma hamlemizin itici gücü olacakken” diye konuştu.
HIZLI CEVAP VEREBİLİYORUZ
Bursa’nın en büyük özelliklerinden birisinin de, hem iş gücünün, hem iş insanının esnek davranabilmesi olduğunu söyleyen Türkay, bu yönü ihracatta iyi değerlendirdiklerini belirterek, “Alıcı taleplerine çok hızlı cevap verebiliyoruz. Buna bir de ölçeği eklememiz gerekiyor. Ölçek büyüdükçe büyük talepleri daha hızlı karşılayabiliyorsunuz” dedi.
YEŞİL ÜRETİM
Düşük karbon ve su ayak izli, çevreyi kirletmeyen, geri dönüşümlü, tamir edilebilen ürün meydana getirmenin önemine de değinen Türkay, “Burada bürokrasi biraz yavaş. Özel sektörle kamu, tandem çalışmaları gerekir. Birbirlerine rakip olarak değil, her iki tarafın da kazanacağı çözümler, önümüzdeki eğitimden sonraki bir numaralı konu. Belki de sektörel özel çalışma grupları acilen kurulmalı, kamu ve reel taraflarla birlikte” diye konuştu.
HEPİMİZ GÖREBİLİRİZ
Yukarıda belirtilen konular ciddi olarak ele alınırsa Bursa’nın potansiyelinin, günümüzdekinin çok daha üzerinde olduğunu herkesin yaşayarak göreceğini söyleyen Türkay, refah ve mutluluk seviyesinin de artacağını sözlerine ekledi.