Bursa’da tarımın marka değeri artıyor
Dünya genelinde coğrafi işaret tescilli ürünler milyarlarca dolarlık pazar payına sahip olurken, Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Tarım A.Ş.’nin de katkılarıyla 2020 yılı itibariyle Bursa’nın sahip olduğu coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 13’e ulaştı.
Bursa Bıçağı, Bursa İpeği/ Bursa İpek İpliği, Bursa Siyah İnciri/ Bursa Siyahı, Bursa Şeftalisi, Gemlik Atı, Gemlik Zeytini, Gürsu Deveci Armudu, Hasanağa Enginarı, İnegöl Köfte, İznik Çinisi, Karacabey Soğanı, Bursa Kestane Şekeri ve Orhangazi Gedelek Turşusu coğrafi işaret tescilli ürünler arasına girdi.
YENİ ÜRÜNLER YOLDA
Aynı zamanda çilek, kestane şekeri, tahinli pide, cevizli lokum, pideli köfte, süt helvası, cantık gibi ürünlerin de coğrafi işaretinin alınması planlanırken, Tarım A.Ş. de marka değeri yüksek ahududu ve yaban mersini gibi ürünler için de coğrafi işaret tescili alınması yönünde çalışma sürdürüyor.
Türkiye’deki ahududu üretiminin yüzde 96.7’sini gerçekleştiren Bursa’nın bu alanda ihracata yönelmesini amaçlayan Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘Kaliteli Ahududu Yetiştiriciliği Projesi’, bu ürüne olan ilgiyi de artırdı.
Proje kapsamında ahududu yetiştiricilerini eğitim için Bosna Hersek’e götüren Büyükşehir Belediyesi, aroması, dayanıklılığı ve lezzeti ile ihracata en uygun cins olan ‘polka’ cinsi ahududuyu Bosna Hersek’ten ithal etti ve doku kültür laboratuvarlarında çoğaltıp, üreticilere fide dağıttı.
Bursalı çiftçilerin iki yıldır hasat yaptığı açıklanırken
YABAN MERSİNİNE İLGİ
proje kapsamında sırada yaban mersini için de coğrafi işaret tescil belgesi olduğu açıklandı. .
POTANSİYEL GELİŞECEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da katma değeri yüksek tarıma her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Aktaş, “Bursa’mızın bu manada ‘Allah’a hamdolsun’ güzel bir alt yapısı, potansiyeli var. Sanayi ve turizm şehri fakat aynı zamanda nitelikli tarım merkezi. İnşallah elbirliğiyle, üretici arkadaşlarımızla birlikte, var olan potansiyeli geliştirerek sürdüreceğiz” dedi.