hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aşı bulunana kadar pandemi devam edecek

    Aşı bulunana kadar pandemi devam edecek
    expand

    COVID-19 Virüsü tüm dünyada etkisini sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PROF. DR. AYSUN YILMAZLAR: ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON UZMANI
    Aşı bulunana kadar pandemi devam edecek

    Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
    1984 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 1994’de anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı, 1997’de yardımcı doçent, 2000’de doçent, 2005’de profesör oldum. 2011 yılında emekli oldum ve ardından Özel Medicabil Hastanesi’nde doktor ve Yalın Sağlık-Sağlıkta Kalite Koordinatörü olarak çalışmaya devam ediyorum.

    ‘Yeni Normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Birey olarak kurallara gerekli özeni gösteriyor muyuz?
    Yeni normal, pademi öncesi dönem demek değil, pandemi sırasında aldığımız tedbirli hayatın içimize sindirilmiş hali olarak değerlendiriyorum. Sonuna kadar da bu kurallara uymaya ve tüm tedbirleri almaya gerekli tüm özeni göstermemiz gerekiyor. Hepimizin buna özen göstermesi lazım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koronavirüsten sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım atacağımız çokça konuşuluyor. Bu konuda sizin düşünceleriniz ne?
    Özellikle teknolojik gelişmeler hız kazanacak. Pandemi bizlere iş yapış modelimizde çok yönüyle değişiklikler getirdi bile. Şimdiden hayatımıza bir çok yeniliği katmaya başladık. Elbetteki teknoloji ile barışık yeniliklere açık olmamız gerekiyor. Çünkü pandemi ile birlikte bir çok şey değişmeye başladı.

    Aşı bulunana kadar pandemi devam edecek

    Bursa’da vaka sayısının zaman zaman tırmanışa geçtiği gözlemleniyor. Konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?
    üm ülkede ve dünyada olduğu gibi Bursa’da da vaka sayısı artış göstermekte. Bu tamamen tedbirleri elden bırakma ile ilgili. Hiç birimizin phastalığı hafife alma lüksü yok. Bunu bilip kurallara tam uyarak yolumuza devam etmeliyiz. Bu hepimizin sağlığı için çok önemli.

    Ülkemizdeki ikinci dalga pandemi süreci aşı bulunana kadar sürebilir mi?
    Aşı bulunana kadar pandemi devam edecektir. Hastalıktan korunmanın 3 yolu var: 1- Korunma 2- İlaç (ki hala tam tedavi edecek ilaç yok), 3- Aşı (en erken 2021). Buna göre bireylerin kurullara uyarak yollarına devam etmesi çok önemli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salgında en çok yorulan branşlar hangileri?
    Tüm branşlar çok yoruldu. Çünkü hastalığın yoğun bakım safhasına gelmiş olması demek hastanın kritik seviyesine ermiş olması demektir. Bildiğiniz üzere yoğun bakımlarda çalışan doktorlar anestezi ve reanimasyon uzmanlarıdır. Ama diğer branşlar az yoruldu anlaşılmaması lazım. Tüm hekimler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları ile hastanede çalışan herkes çok yoruldu.

    Normal cerrahi müdahaleler hastanenizde ne zaman başladı?
    Normal cerrahi müdahaleler vaka sayılarının azalmaya başladığı mayıs ayında başladı.
    Aşı bulunana kadar pandemi devam edecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnternet üzerinden yapılan canlı yayınlarla ilgili düşünceleriniz?
    Bu yayınlar bence çok faydalı oldu. Bir çok işimizi etkili bir şekilde yapabildik. Ya bu imkan olmasaydı, yıl mesela 1990 lar olsaydı diye düşündüm, dünyamız dururdu herhalde elimiz kolumuz bağlı bir şekilde. Ben bu yüzden canlı yayınların etkin ve faydalı kullanıldığında iyi birer araç olduğuna inanıyorum.

    Maske takmak koronavirüs infeksiyonundan korur mu?
    Maske, mesafe ve hijyen gibi korunma yöntemlerindendir. Bu 3 kuralı iyice hayatımıza uygulamaktan başka şansımız yok hastalıkla mücadelede.

    Hastaya yapılan ziyaretler nasıl olmalıdır?
    Bu dönemde hastaya ziyaret yapılmamalıdır.

    Çevresel temizlik ve atık yöntemi nasıl olmalıdır?
    Atıkların sınıflandırılarak atılması, kapalı konteynerlarda biriktirilmesi, periyodik toplanması, uzaklaştırılması gereklidir. Tüm bu süreçte kişilerin maske, mesafe ve hijyene uyumları son derece önemlidir.

    Herkesin yakındığı ‘zamanım yok kavramı’ hakkında düşünceleriniz?
    Zamanım yok diyenler zamanını yönetemeyenlerdir. Güne ve işe planlama yaparak başlamak, işlerin yarısını yapmış olmak demektir.

    Son olarak yaz tatili planlarınızda virüs nedeniyle değişiklik yaptınız mı?
    Tatil, keyfi alışveriş, ziyaret, eğlence, düğün, sünnet, nişan, doğum, cenaze vs kesinlikle katılmıyorum. Misafir kabul etmiyorum. Mümkün oldukça açık havada zaman geçiriyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow