hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Burdur'da asfalt zeminde çökme tartışması

    Burdurda asfalt zeminde çökme tartışması
    expand

    Burdur'da asfalt zeminde çökme tartışması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Burdur İl Koordinasyon Kurulu üyeleri Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki asfalt yolda meydana gelen çökmeyle ilgili inceleme yaptı. Kurul Başkanı yüksek jeoloji mühendisi Servet Cevni, bölgenin 'önlemli alan' ilan edilmesi ve evlerin boşaltılması gerektiğini söyledi. Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Bozkurt ise "Bu açıklamaların doğru olmadığı kanaatindeyim. Çünkü oradaki insanları tedirgin etmenin gereği yok" dedi.

    TMMOB Burdur İl Koordinasyon Kurulu üyeleri bir süredir asfalt zeminde çökmelerin yaşandığı Fevzi Çakmak Mahallesi 23023 sokakta incelemelerde bulundu. Kurul Başkanı yüksek jeoloji mühendisi Servet Cevni, inceleme sonrası yaptığı açıklamada, 3- 4 yıl önce bu bölgeyle ilgili risk teşkil ettiğine dair uyarılarda bulunduklarını söyledi. Hafta içinde daha ayrıntılı rapor hazırlayacaklarını söyleyen Cevni, "Burada doğal afete ramak kalmış. Burada aslında bir afet yaşanmıştır. Afet sınıfına girmemesinin tek sebebi büyük kitlelerin etkilenmemesi, birkaç evin etkilenmesi. Çok sayıda ev etkilenseydi doğal afet bölgesindeyiz diyecektik" dedi.

    Bölgenin 'Sultandere' olarak geçtiğini aktaran Servet Cevni, "Doğru, dere yatağı ama aynı zamanda drenaj hattı. Doğal bir drenaj hattı üzerindeyiz aslında; bu hep görmezden gelindi. Eski dere yatakları ihtiyaç durumunda doğal drenaj hattı olarak davranır. Su akışları burada devam eder. Tamamen tıkamak, önünü kapatmak, buradaki gibi üzerini usulsüz bir şekilde doldurup geçmek çok yanlış bir harekettir. Şu anda yaptığımız arazi ölçümlerinde yaklaşık 200- 250 metre batı, 200- 250 metre doğu tarafa konik bir çökelme ortamında olduğunu tespit ettik. Şu an üzerinde bulunduğumuz alan konsolide oturmaya uğramış. Bu oturma miktarı da ciddi bir boyutta. Burada iyi bir mühendislik hizmeti alınması lazımdı. Bu işi bilen bir mühendis grubunun yapması lazımdı. Bu drenajın önünün bu şekilde kapatılıp 'ben yaptım oldu' zihniyetiyle halledilmemesi lazımdı. Doğanın hakkı olan suyun akış yönü doğaya bırakılmalıydı. En başta bu yapılmalıydı. Şu anda ne olacak? Şu anda zaten bu hakkımızı kaybetmişiz. Usulsüz bir şekilde burayı doldurmuşuz. Dostlar iş başında görsün diye bir park yapmışız üstüne. Artık sorumlusu kimlerdir, kimdir bilemem. Bir park yapılmış ve bu buna sebebiyet vermiş" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'BU EVLER BOŞALTILMALI'

    Bölgenin 'önlemli alan' ilan edilmesi gerektiğini söyleyen Cevni, şunları söyledi:

    "Önlem altına alınmalı. Hiçbir şey candan kıymetli değil. Konutlardakiler başka yerlere yerleştirilmeli. Bu evler boşaltılmalı. Acil olarak da bu eski dere yatağı dedikleri, yeni drenajın açılması lazım. Doğa şu anda bu drenaj hakkını bizden geri istiyor. Biz o hakkı vermezsek doğa bizden söke söke alacak, uzun vadede."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BAŞKAN YARDIMCISI: AFAD İLE BİRLİKTE BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ

    Konuyla ilgili olarak DHA'ya konuşan Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Bozkurt ise yapılan açıklamanın insanları tedirgin etmeye yönelik olduğunu söyledi. Bozkurt, "Mühendis ve Mimarlar Odası arazide bir gezi düzenlemiş ve gözlemsel verilere dayanarak açıklamada bulunmuşlar. Bu açıklamaların doğru olmadığı kanaatindeyim. Çünkü oradaki insanları tedirgin etmenin gereği yok, siyasete kurban etmememiz lazım. Burdur Belediyesi olarak konuyla ilgili AFAD ile birlikte çalışma yürütüyoruz. AFAD'ın öncülüğünde buradaki zeminle ilgili durumun kaynağının, problemlerinin neden kaynaklandığını bilimsel raporlara dayandırmadan bu tür açıklamalar doğru değildir, insanları tedirgin eder" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu konu üzerinden siyaset yapmanın doğru olmadığını da savunan Bozkurt, "Buradaki meslek kuruluşlarının gözlemsel verilere dayanarak açıklama yapmaları işi siyasete kurban ediyorlar gibi bir his yaratıyor bende. Burada alınacak önlemler ve yapılması gerekenlerle ilgili biz zaten kurum olarak gereğini yapacağız. Yapılan açıklamada 'Dere yatakları kapatılmış, imara açılmış' gibi bir ifade var. Bu çok gerçeği yansıtmıyor. Çünkü dere yataklarının kapatılması plan kararları ile olmaz. Çünkü imar planları yapım süreçlerinde Devlet Su İşleri tarafından kurum görüşleri iletilir, ona göre işlem yapılır. Oradaki parseller geçmişte dere imiş gibi bir algı yaratmak doğru bir ifade olmamakla birlikte biz bu konuyu çok ciddi bir şekilde ele alıyoruz. Bilimsel raporlar ortaya çıktıktan sonra bu konu ile ilgili açıklamamızı tekrar yapacağız" diye konuştu. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow