hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Manyas Gölü’nde av yasağı başlıyor

    Manyas Gölü’nde av yasağı başlıyor
    expand

    Manyas Gölü’nde av yasağı başlıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Süleyman ÖZAYDIN/MANYAS (Balıkesir), (DHA)–BALIKESİR’in Manyas ilçesinde bulunan Manyas Gölü’nde av yasağı başlıyor. Yarın başlayacak ve 15 Haziran’a kadar sürecek olan av yasağı nedeniyle, balıkçılar ağlarını toplamaya başladı.
    Manyas Gölü’nde balıkçılık yaparak geçimlerini sağlayan balıkçılar, yarın başlayacak olan av yasağı nedeniyle ağlarını topladı. Kırsal Kocagöl, Salur, Kızıksa, Hamamlı ve Bandırma’nın Bereketli ve Gölyaka Su Ürünleri Kooperatiflerine bağlı olarak çalışan 300’ü aşkın balıkçı, geçmiş yıllara göre bu yıl kötü bir sezon geçirdiklerini belirterek, balıkların yumurta atma mevsiminde yanlış avlanma olduğunu, yine yumurta atma mevsiminde havaların serin gitmesinden dolayı yumurtaların canlanamadığını, bunun da balık popülasyonunun azlığına neden olan faktörlerin başında geldiğini söyledi. 2 yıldan beri başlıca geçim kaynakları olan İsrail sazanının kalmadığını, çoğu kooperatifin gölün kirası ile vergi borçları ve stopajını ödemekte güçlük çektiğini belirten balıkçılar, balık popülasyonunun artması için av yasağına uyulması, küçük balıkların yakalanmaması ve gölde kirliliğe yol açan etkenlere son verilmesini istedi.
    Bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Kocagöl Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kadir Oktay, “Mart 15’ten itibaren turna balığı hariç, Manyas Gölü’nde av yasağı başlıyor. Turna balığının yumurtlama ve yavru atma dönemi, 15 Aralık ile 15 Şubat tarihleri arasındaydı. Bu zaman zarfında turna balığı avı yasaktı. Şimdi ise diğer göldeki tüm balıkların yumurta atma dönemi. Kötü bir sezon geçirdik. Bu sezonda 15 gün balık avladık, o da en yoğun 50-100 kilogram arasında değişti. Çoğu arkadaşımız balık olmadığından göle gitmedi, başka arayışlara başvurdu. 2-3 yıl önce kayık başına azami 250-300 kilo balıkla dönüyorduk, 2 yıldır ise tuttuğumuz balık kayıklarımızın mazot parasını karşılamıyor. Şimdi çıkardığımız 15-20 kilo balığı da çevre kırsal mahallelerde satarak tüketmeye çalışıyoruz” dedi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow