Mübadelenin 100'üncü yılında Ayvalık'ta tören
Mübadelenin 100'üncü yılında Ayvalık'ta tören
BALIKESİR, (DHA)-BALIKESİR'in Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kent Konseyi ve Ayvalık Giritliler Derneği tarafından mübadelenin 100'üncü yıl dönümünde Cunda (Alibey) Adası'nda tören düzenlendi. Törende Ayvalık Rembetiko grubu hem Türkçe ve hem Yunanca şarkılar seslendirdi. Tören, mübadillerin Cunda'ya ilk adım attıkları noktada yapıldı.
Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kent Konseyi ve Ayvalık Giritliler Derneği tarafından mübadelenin 100'üncü yıl dönümünde mübadillerin Cunda'ya ilk adım attıkları noktada tören düzenlendi. Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun'un sunumuyla başlayan törende konuşan Ayvalık Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen, 2023 yılının Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun yanı sıra mübadillerin, ata yurttan ana yurda savruluşunun da 100'üncü yılına denk geldiğini hatırlattı.
Atalarının bir asır önce yaşadıkları yurtlarını terk etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Coşkun, "Hem bizlerin hem de cumhuriyetimizin 100'üncü yılında çözüm bekleyen birçok sorunla karşı karşıyayız. Etrafımızda yaşanan savaşlar ve dış dünyada artan gerilim hepimizi huzursuz ediyor. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da biz mübadil çocukları ve torunları, ülkemizde yaşanan her problemin üstesinden gelmek üzere birlik ve beraberlik içinde çok çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
'ÖZEL TALEPLERİMİZ VAR'
Tunçmen, şöyle devam etti: "Avrupa Birliği'nden ve komşu Yunan hükümetinden en büyük beklentimiz, ata topraklarına yaptığımız ziyaretlerde sürekli karşımıza çıkan vize sorununa bir çare üretmeleridir. Lozan Antlaşması'nın mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde terk edilen topraklarda kalan kültürel mimari varlıkların karşılıklı olarak restore edilmesini istiyoruz. Her iki ülkenin okul müfredatından, tarih dersi kitaplarından birbirlerinin tarihini karalayıcı, hakaret içeren, düşmanlık doğuracak uydurma metinlerin ayıklanarak dostluğu teşvik edici bir şekle sokulmasını barışçıl bir ortam için gerekli görüyoruz. Türk- Yunan ilişkilerinin Lozan Antlaşması'na ve onun ruhuna sadık kalarak karşılıklı güven ve barış iklimine kavuşması gerektiği düşüncesindeyiz."
'ÇOCUKLUĞUM MÜBADİL HİKAYELERLE GEÇTİ'
Ayvalık Belediye Başkan Vekili Ali Jale de kendisinin de bir mübadil torunu olduğunu söyledi. Çocukluğunun babaannesinden ve dedelerinden mübadele hikayelerini dinleyerek geçtiğini ifade eden Jale, "Gururluyum, 100 yıl önce buraya gelen atalarım bu şehrin ticaretine, tarımına, yaşamına, ekonomisine, kültürüne, sosyal içeriğine değerek bu kente bir yön verdiler. Bugün Ayvalık çok özelse, diğer tatil kasabalarından bir farkı varsa, bunu birazda mübadil atalarımıza borçluyuz. 14 Ekim 1923'te, 925 kişi Midilli'den buraya yola çıktığında, yolda bir çocuk doğdu. O çocuğa Mustafa Kemal ismi verildi. Biz Türküz. Türk'ün de en büyük başkomutanı, en büyük lideri Mustafa Kemal Atatürk'tür. Mübadiller bunu asla ruhlarından ve akıllarından çıkarmazlar. Nasıl gururlu olamayız ki? Mutluyum; 4'üncü kuşak mübadil torunuyum. Şimdi 5'inciler ve 6'ncılar geliyor. 100 yıl sonra burada denize bir çelenk bırakacağız. Kendi atalarımızı burada kendi torunları olarak anacağız. Nasıl mutlu olamayız ki?" dedi.
Ayvalık Belediyesi Tiyatrosu oyuncularının denizden tekne ile gelerek, Ayvalık'a ilk adımlarını atan mübadilleri canlandırması ilgiyle izlendi. Törende, mübadele sırasında hayatlarını kaybedenlerin manevi huzurunda denize karanfillerden oluşan bir çelenk bırakıldı. Öte yandan Ayvalık Rembetiko grubu hem Türkçe ve hem Yunanca şarkılar seslendirdi.(DHA)
FOTOĞRAFLI