hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aydın'da ayağına ip dolanan yavru leylek kurtarıldı

    Aydında ayağına ip dolanan yavru leylek kurtarıldı
    expand

    Aydın'da ayağına ip dolanan yavru leylek kurtarıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tülay AKSAY/KUŞADASI (Aydın), (DHA)-AYDIN'ın Söke ilçesinde ayağına ip dolanan yavru leylek kurtarılarak tedavi altına alındı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Plastik siyah saman iplerinin gelişigüzel çevreye atılmasının bedelini ne yazık ki yavru leylekler sakatlanarak, bazen de yaşamlarını kaybederek ödüyorlar" dedi.

    Söke ilçesi Yeşilköy Mahallesi'nde elektrik direğindeki yavru leylek, ayağına takılan ip nedeniyle hareketsiz kaldı. Leyleğin uçamadığını fark eden vatandaşlar durumu EKODOSD'a ve ile elektrik dağıtım şirketine bildirdi. İhbarla gelen ekipler, yavru leyleği kurtarmak için çalışma başlattı. Ekipler, yuvaya çıkıp leyleği kurtardı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü yavru leyleğin ayağına dolanan ipi kesip, tedavisi için Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim etti.

    'İPLER SAKLANIP SAMANCILARA İADE EDİLMELİ'

    EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü leylek yavrularının kurtarılmasının ardından vatandaşların daha duyarlı olmasını istedi. Özellikle saman balyalarını bağlamakta kullanılan siyah plastik iplerin çevreye atılmaması gerektiğini vurgulayan Sürücü, " "Ayağına ip dolanan yavru leylek yuvada döndükçe iplerde ayağına dolanmış, uçmak için havalanmak isteyince iplerin ayağına daha da dolandığını tespit ettik. Leyleği indirince ipin ayağını çok sıktığını ve kemiğe kadar işlediğini gördük. İlk yardım uygulaması yaptıktan sonra su içirerek, beslenmesini gerçekleştirdik. Ayakta oluşan ödemin geçmesi ve kapsamlı bir tedavi uygulanması için, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim edeceğiz. DKMP tarafından ADÜ Veteriner Fakültesi'ne götürülerek gerekli tedavisi yapılıp iyileştikten sonra tekrar doğal yaşam alanına salınacak. Plastik siyah saman iplerinin gelişigüzel çevreye atılmasının bedelini ne yazık ki yavru leylekler sakatlanarak, bazen de yaşamlarını kaybederek ödüyorlar. Hayvancılık yapanlar samanlarını çözdükten sonra siyah plastik ipleri bir kutuda biriktirip samancılara tekrar iade etmeleri yavru leylekleri bu tür tehditten kurtaracaktır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Veteriner hekim tarafından muayene edilip tedavisine başlanan leyleğin, iyileşmesinin ardından yeniden doğal yaşam ortamına salınacağı öğrenildi.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow