hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Artvin'de imeceyle geleneksel ekmek üretimi

    Artvinde imeceyle geleneksel ekmek üretimi
    expand

    Artvin'de imeceyle geleneksel ekmek üretimi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nurbay Usta/ŞAVŞAT (Artvin),(DHA)- ARTVİN’in Şavşat İlçesinde köylüler, bölgedeki endemik meyan kökü suyuyla yoğrulan hamurla bayatlamayan somun ekmek üretiyor. Haftanın belirli günleri imece usulü ekmek yapan vatandaşlar, fırından çıkan ekmekleri kış boyu tüketiyor.

    Artvin’in Şavşat ilçesinin Pınarlı köyünde eski geleneklerden olan ve aylarca bayatlamama özelliği ile kışın tüketilen somun ekmek üretimi yeniden yaşatılıyor. Bölgede endemik tür olan 'meyan kökü' otunun suyu ile özel olarak yoğrulun hamurdan üretilen ve aylarca bayatlamadan tüketilen ekmek, köy meydanında odun ateşinde köylüler tarafından üretiliyor. Haftada sonlarını ekmek üretimi için değerlendiren köylüler, ateş başında hem ekmek pişiriyor hem de türküler söyleyerek eğlenceli vakit geçiriyor.
    MANİLER, ŞİİRLER, TÜRKÜLERLE EKMEK PİŞİRME
    Fırınının başında maniler okuyup, türküler söyleyen mahalle sakinlerinden Songün Çelik, Bu durumdan oldukça memnun olduğunu ifade ederek, “Burada her birimiz belki aylarca gurbet ellerde olduğumuz için birbirimizi göremiyoruz. Burada tanışma, kaynaşma ve eğlenme imkanı bulabiliyoruz. Ayrıca bu fırın sayesinde katkı maddesi olmayan her şeyi doğal kendi ekmeğimizi kendimiz üretiyoruz” dedi.
    Kendi elleri ile fırını yapıp köy meydanına yerleştiren Kayabey Aydın da, “Bu bizim köyümüzde yıllar öncesinde bir gelenekti. Eskiden bu şekilde fırınlar hemen hemen her mahallede vardı. Ama yaklaşık 40-50 yıldır artık bu fırınlarımız yok. Bu fırınlarda daha önce sadece ekmek pişmez meyve ve daha değişik şeylerde pişirilirdi. Bu geleneği yaşatmak hem de artık köyümüzde hep yaşlı nüfus kaldık kendimize kolaylık olması için bu fırını yaptık. Bu fırın sayesinde artık doğal katkı maddesiz kendi ekmeğimizi burada pişiriyoruz. İmece usulü ekmek pişirme günlerimiz hoş bir sohbet havasında” diye konuştu.
    SOMUN EKMEKLER AYLARCA BOZULMADAN DURABİLİYOR
    Bayram Aydın ise  “Somun ekmek bu bölgede yetişen endemik bir bitki Şambal otunun suyu katılarak yoğrulan hamurdan yapılıyor. Bu doğal ot sayesinde somun ekmekler aylarca bozulmadan durabiliyor ve çok da  güzel bir kokusu oluyor. Çok eskiden bu bölgede yapılıyordu. Unutulmaya yüz tutmuş olan bu ekmek çeşidimize yeniden kavuştuk. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow